Pratite nas

FT4 (hormon štitne žlezde)

Šifra ME28 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

FT4 (hormon štitne žlezde)  se određuje osobama koje imaju znakove i simptome hipertireoidizma ili hipotireoidizma, osobama koje imaju uvećanu štitnu zlezdu ili čvoriće na štitnoj žlezdi (potvrđeni ultrazvučnim pregledom), osobama koje imaju dijagnostifikovan poremećaj štitne žlezde u cilju praćenja terapije i kod svakog novorođenog deteta u sklopu postnatalnog skrininga.

580din

Vađenje krvi

FT4 – free T4 ili slobodni T4

Hormoni štitne žlezde (T3 i T4) su esencijalni za normalan rast i razvoj organizma, kao i za regulaciju mnogih metaboličkih procesa. Nedostatak hormona štitne žlezde tokom trudnoće ili ranog detinjstva može da ostavi nepopravljive posledice na čitav organizam, a naročito na nervni sistem.

Višak hormona štitne žlezde je takođe štetan za organizam. Štitna žlezda produkuje 2 glavna hormona: T3(trijodtironin) i T4 (tiroksin). Oko 20% T3 nastaje u štitnoj žlezdi, dok se ostatak stvara konverzijom T4 u T3. T3 je ujedno i biološki najaaktivniji oblik. Oba hormona su u krvi vezana za proteine nosače i samo mala količina je slobodna (free) i biološki je aktivna.

U cirkulaciji su koncetracije T4 3-4 puta veće od koncentracija T3.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

fT4 se koristi kao pomoć u proceni funkcije štitne zlezde, kao pomoć u dijagnostici i praćenju terapije poremećaja u sintezi hormona štitne žlezde (kada se određuje zajedno sa TSH, T3/fT3, ukoliko se sumnja na autoimuna oboljenja određuju se i antitela: anti-TPO, anti-Tg i antitela na TSH receptore), fT4 se određuje periodično tokom trudnoće i kod novorođenčadi u sklopu postnatalnog skrininga.

fT4 se određuje osobama koje imaju znakove i simptome hipertireoidizma ili hipotireoidizma, osobama koje imaju uvećanu štitnu zlezdu ili čvoriće na štitnoj žlezdi (potvrđeni ultrazvučnim pregledom), osobama koje imaju dijagnostifikovan poremećaj štitne žlezde u cilju praćenja terapije i kod svakog novorođenog deteta u sklopu postnatalnog skrininga.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)
Obrtno vreme: 1 dan

Osobe koje uzimaju hormone štitne zlezde kao terapiju moraju da prate uputstva svog lekara o vremenu kada da određuju nivo leka. Uzorak krvi se najčešće uzima neposredno pre uzimanja naredne doze. Za osobe koje nisu na terapiji posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

Osobe koje boluju od akutnih oboljenja savetuje se da ne određuju hormone štitne žlezde, dok se ne oporave od akutnog oboljenja.

 

SAZNAJ VIŠE

Štitna žlezda – hormoni štitne žlezde utiču na rad svih ćelija

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.