Pratite nas

Anti TG antitela (anti-tireoglobulin At)

Šifra IM68 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Anti-TG antitela se određuju osobama koje imaju znakove i simptome hipertireoidizma ili hipotireoidizma, osobama koje imaju uvećanu štitnu žlezdu ili čvoriće na štitnoj žlezdi (potvrđeni ultrazvučnim pregledom), osobama koje imaju dijagnostifikovan poremećaj štitne žlezde da se prati terapija.

960din

Vađenje krvi

Šta su TG antitela?

Tireoglobulin je glavna komponenta lumena tiroidnih folikula. Tireoglobulin je zajedno sa tiroid specifičnom peroksidazom esencijalan za sintezu hormona štitne žlezde. Do produkcije antitela na tireoglobulin (anti-Tg) dolazi u autoimunim oboljenjima štitne žlezde. 50-80% pacijenata sa autoimunim tireoiditisom (uključujući i Hašimoto tireoiditis) i 30-50% pacijenta sa Gravesovom bolešću ima povećan titar anti-Tg antitela u serumu.

Važno je naglasiti da negativni nalaz ne isključuje postojanje autoimune bolesti i da visina titra antitela ne korelira sa kliničkom aktivnošću bolesti. Može se desiti da povišen titar detektovan na početku bolesti postane negativan nakon dužeg perioda bolesti ili tokom remisije. Ukoliko se antitela ponovo pojave nakon remisije, verovatnoća za relaps je jako visoka.

 

Zašto se određuju i kod koga ih treba određivati?

Anti-Tg antitela se koriste kao pomoć u dijagnostici autoimunih oboljenja štitne žlezde (kada se određuju zajedno sa anti-TPO i antitelima na TSH receptore), za praćenje terapijskog odgovora autoimunih oboljenja štitne žlezde kao i razlikovanju autoimunih od neautoimunih oboljenja štitne žlezde.

Anti-TPO se određuje osobama koje imaju znakove i simptome hipertireoidizma ili hipotireoidizma, osobama koje imaju uvećanu štitnu žlezdu ili čvoriće na štitnoj žlezdi (potvrđeni ultrazvučnim pregledom), osobama koje imaju dijagnostifikovan poremećaj štitne žlezde da se prati terapija.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)
Obrtno vreme: 1 dan

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

 

SAZNAJ VIŠE

Štitna žlezda – hormoni štitne žlezde utiču na rad svih ćelija

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.