Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Anti TPO antitela

Šifra IM69 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Anti TPO antitela se određuje osobama koje imaju znakove i simptome hipertireoidizma ili hipotireoidizma, osobama koje imaju uvećanu štitnu zlezdu ili čvoriće na štitnoj žlezdi (potvrđeni ultrazvučnim pregledom) osobama koje imaju dijagnostifikovan poremećaj štitne žlezde da se prati terapiji.

1,100.00din

Vađenje krvi
Imunohemija logo Beo-lab

Šta su Anti TPO antitela?

Anti TPO su antitela na tiroid-specifičnu peroksidazu (TPO). Tiroid-specifična peroksidaza je enzim koji je zajedno sa tireoglobulinom esencijalan za sintezu hormona štitne žlezde.

Do produkcije antitela na tiroid-specifičnu peroksidazu dolazi u autoimunim obolenjima štitne žlezde. 90% pacijenata sa hroničnim limfocit-infiltrirajućim tiroiditisom( Hašimoto tiroiditisom) i 70% pacijenta sa Gravesovom bolešću ima povećan titar anti-TPO antitela u serum.

Važno je naglasiti da negativni nalaz ne isključuje postojanje autoimune bolesti i da visina titra antitela ne korelira sa kliničkom aktivnošću bolesti. Može se desiti da povišen titar detektovan na početku bolesti postane negativan nakon dužeg perioda bolesti ili tokom remisije.

Ukoliko se antitela ponovo pojave nakon remisije, verovatnoća za relapsa je jako visoka.

 

Zašto se određuje i kod koga ge treba određivati?

Anti Tpo antitela se koriste kao pomoć u dijagnostici autoimunih obolenja štitne žlijezde (kada se određuja zajedno sa anti-Tg i antitela na TSH receptore), za praćenje terapijskog odgovora autoimunih obolenja štitne žlijezde kao i razlikovanju autoimunih od neautoimunih obolenja štitne žlijezde.

Anti Tpo se određuje osobama koje imaju znakove i simptome hipertireoidizma ili hipotireoidizma, osobama koje imaju uvećanu štitnu zlezdu ili čvoriće na štitnoj žlezdi (potvrđeni ultrazvučnim pregledom) osobama koje imaju dijagnostifikovan poremećaj štitne žlezde da se prati terapiji.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 dan

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka

 

SAZNAJ VIŠE

Štitna žlezda – hormoni štitne žlezde utiču na rad svih ćelija

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.