Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Menopauza osnovni profil

Šifra PRF104 Kategorije ,

Kratak opis analize

Menopauza je prirodan biološki proces koji prati životni ciklus svake žene. Dijagnoza menopauze se postavlja ukoliko prođe 12 uzastopnih meseci nakon poslednje menstruacije žene i označava završetak reproduktivnih godina. Prvi znak menopauze je obično promena normalnog obrasca menstrualnog ciklusa. Godine u kojima žene mogu osećati promene u svojim mesečnim ciklusima, poput pojave valunga, neredovnih ciklusa ili drugih simptoma, nazivaju se tranzicijom menopauze ili perimenopauzom.

2,016.00din

Menopauza osnovni profil

Koje su faze menopauze?

Prirodna menopauza je trajni završetak menstruacije koji se desio kao posledica procesa prirodnog biološkog starenja.

Za osobe koje prolaze kroz prirodnu menopauzu ona obuhvata sledeće faze:

  • Perimenopauza je vreme koje vodi do menopauze. Perimenopauza može početi osam do 10 godina pre menopauze kada jajnici postepeno proizvode manje estrogena, a menstrualni ciklusi postaju neredovni i nepravilni. Obično počinje kada ste u 40-im godinama.
  • Menopauza. Menopauza je vremenski period kada više nemate menstruaciju. U ovoj fazi, vaši jajnici su prestali da oslobađaju jajne ćelije i da proizvode većinu svog estrogena. Dijagnoza menopauze se postavlja kada je od poslednje menstruacije prošlo 12 uzastopnih meseci bez ciklusa.
  • Postmenopauza. Ovo je naziv za vreme nakon što ste bili bez menstruacije duže od 12 uzastopnih meseci. Jednom kada uđete u postmenopauzu, u ovoj ste fazi do kraja života. Vaši nivoi hormona će ostati niski i više nećete imati mesečnu menstruaciju.

 

Menopauza osnovni profil

U svim Beo-lab laboratorijama možete uraditi Menopauza osnovni profil koji obuhvata praćenje sledećih parametara:

 

FSH Folikulostimulirajući hormon

Folikulostimulirajući hormon (FSH) pripada familiji gonadotropnih hormona (zajedno sa luteinizirajućim hormonom LH). Uloga gonadotropina je da stimulišu rast i funkciju reproduktivnih organa (jajnika i testisa). Kod žena u reproduktivnom dobu LH i FSH se pulsno oslobađaju i učestvuju u regulaciji menstrualnog ciklusa. On u jajnicima stimuliše rast i sazrevanje folikula, kao i produkciju estrogena.

Povišeni nivoi folikulostimulirajućeg hormona (FSH), zajedno sa činjenicom da žena godinu dana nije imala menstrualni ciklus, ukazuju na to da je žena ušla u menopauzu.

Estradiol

Estradiol se koristi kao jedan od markera u proceni funkcije jajnika. Estradiol je biološki najaktivniji estrogen. Estrogeni su „ženski hormoni“ koji promovišu razvoj i održavanje ženskih polnih karakteristika u svrhu reprodukcije.

Kada žena uđu u menopauzu, sinteza estrogena se značajno smanjuje zbog jajnika koji slabije funkcionišu. Smanjenje estrogena je razlog zašto većina žena ima simptome u postmenopauzi.

Ovi simptomi mogu biti veoma neprijatni za pacijente i uticati na kvalitet života, sna, raspoloženje, međuljudske odnose, dnevne aktivnosti i seksualnu funkciju. Kada jajnici više ne sintetišu estradiol, on se tada može sintetizovati na nekoliko ekstragonadnih mesta, kao što su masno tkivo, kosti, mozak i ćelije glatkih mišića u vaskularnom endotelu itd.

Lipidni status

Lipidni status određuje stepen rizika za nastanak ateroskleroze koja ugrožava funkciju vitalnih organa (srce, mozak, jetra, bubrezi). Lipidni status se procenjuje na osnovu koncentracije holesterola i triglicerida u plazmi.

Pre nego što žene uđu u menopauzu, estradiol štiti žene od kardiovaskularnih bolesti zbog povećane regulacije metabolizma holesterola i triglicerida, čime se smanjuje rizik od aterosklerotičnih bolesti srca. Ulaskom u menopauzu, zbog smanjene koncentracije estradiola, povećava se rizik za nastanak kardiovaskularnih oboljenja.

Uz pojedinačne vrednosti holesterola, HDL i LDL holesterola, i triglicerida, za procenu rizika važan je odnos pojedinih vrednosti, posmatranih kroz:

  • Faktor ateroskleroze ( odnos LDL/ HDL)
  • Faktor rizika ( odnos ukupnog holesterola / HDL )

 

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

Praćenje polnih hormona (FSH i estradiol) se obično radi između drugog i četvrtog dana ciklusa, ukoliko savet lekara nije drugačiji.

Obzirom da Menopauza osnovni profil obuhvata i određivanje lipidnog statusa, važno je da se vađenje krvi obavi u jutarnjim časovima, nakon noćnog gladovanja od 10 do 12 sati.

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat se izdaje na dnevnom nivou.

Tumačenje dobijenih rezultata

Rezultate testa tumači lekar koji vas je uputio na ovo testiranje.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.