Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Panel za osteoporozu -1

Šifra PRF84 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan

Kratak opis analize

Oosnovni panel analiza za osteoporozu – skup  laboratorijskih analiza koje mogu da ukažu na promene u kostima, ako postoji sumnja na osteoporozu.

3,425.00din

Osnovni panel za osteoporozu

Osnovni panel za osteoporozu

Ako ste nedavno određivali kalcijum iz krvi i test je pokazao vrlo visok ili vrlo nizak nivo kalcijuma, lekar će vam možda predložiti da uradite i druge laboratorijske analize koje mogu da ukažu na promene u kostima.

Osnovni panel za osteoporozu obuhvata:

 • Kalcijum
 • Vitamin D
 • Neorganski fosfat
 • PTH (paratiroidni hormon)
 • ALP (alkalna fosfataza)

 

Za koga je ovaj panel?

Panel navedenih analiza se preporučuje:

 • svim ženama koje su ušle u menopauzu,
 • muškarcima nakon 50 godine života
 • svim ostalim osobama koje usled dodatnih faktora rizika imaju povećanu sklonost za nastanak osteoporoze.

 

Kalcijum

Kalcijum je jedan od najvažnijih minerala u telu . Približno 99% kalcijuma se nalazi u kostima, a samo mali deo u krvi.

Povišene vrednosti kalcijuma u krvi:

Visoke koncentracije kalcijuma u serumu su uočene kod hiperparatireoidizma (povećane koncentracije parathormona), kod metastatskih tumora kostiju, predoziranja vitaminom D, kod osteoporoze.

Snižene vrednosti kalcujuma u krvi:

Snižene vrednosti kalcijuma se javljaju kod hipoparatireoidizma (smanjene koncentracije parathormona), akutne upale pankreasa, ciroze jetre, nedostatka vitamina D, malnutricije.

 

Vitamin D

Vitamin D se može uneti u organizam hranom ili se stvara u koži pod uticajem sunčevih zraka. Da bi bio biološki aktivan, mora proći hidroksilaciju u jetri i potom u bubrezima. Uloga vitamina D je da zajedno sa paratiroidnim hormonom (PTH) održava konstantne koncentracije kalcijuma i fosfata u krvi.

Određivanje koncentracije vitamina D primjenjuje se u diferencijalnoj dijagnostici hipokalcijemija i hiperkalcijemija, te koštanih bolesti.

Vitamin D se najčešće određuje u slučaju sumnje na bolesti koje utiču na gustinu kostiju (osteoporoza, osteomalacija, povišen PTH), ali i kod osoba koje se ne smeju izlagati suncu, osoba s malapsorpcijom masti, povećanim gubitkom vitamina D (nefrotski sindrom, upotreba lekova koji ubrzavaju metabolizam vitamina D), bolestima jetre i sl.

Povišene vrednosti vitamina D:

Povišene vrednosti se mogu javiti kod terapija D vitaminom (hipervitaminoza D).

Snižene vrednosti vitamina D:

Snižene vrednosti se mogu javiti kod nedovoljne izloženosti suncu, nedovoljnog unosa hranom, malapsorpcije masti, insuficijencije bubrega i oštećenja parenhima jetre, rahitisa, smanjene gustine kosiju i čestih fraktura kostiju. Više o značaju vitamina D pročitajte u tekstu  „Vitamin D – važan za sveukupno zdravlje“.

 

Neorganski fosfat

Fosfat je esencijalni mineral za formiranje kostiju i potreban je svakoj ćeliji  za njenu normalnu funkciju. Oko 85% fosfata u organizmu nalazi se u kostima i zubima.

Povišene vrednosti fosfata:

Visoke koncentracije fosfata u serumu se javljaju kod hipoparatireoidizma, hipervitaminoze D, bubrežnih bolesti.

Snižene vrednosti fosfata:

Snižene vrednosti fosfata u serumu se javljaju kod hiperparatireoidizma, nedostatka vitamina D (zbog smanjenog unosa hranom ili smanjene apsorpcije u crevima), gastrointestinalnih bolesti, osteoporoze.

 

Alkalna fosfataza – ALP

Alkalna fosfataza – ALP je enzim koji se nalazi u više tkiva u telu: kostima, jetri, leukocitima, bubrezima, slezini, prostati, placenti i tankom crevu. U krvi se nalazi 4 genetski različite varijante enzima od kojih je najvažniji jetra-kosti-bubrezi tip. Povišeni nivoi ALP u krvi najčešće su uzrokovani bolestima jetre, opstrukcijom žučnih kanala, bolestima žučne kese ili poremećajima kostiju. Ovaj test meri nivo ALP u krvi.

ALP u kostima proizvode posebne ćelije (osteoblasti) koje učestvuju u stvaranju kosti. Svaka od različitih vrsta tkiva proizvodi različite oblike ALP koji se nazivaju izoenzimi.

Moguće je razlikovati različite oblike (izoenzime) ALP-a koje proizvode različite vrste tkiva u telu. Ako iz kliničkih znakova i simptoma nije jasno da li je izvor visokog rezultata ALP testa iz bolesti jetre ili kostiju, tada se može izvršiti test da bi se utvrdilo koji izoenzim je povećan u krvi.

Alkalna fosfataza (ALP) se koristi za dijagnostiku i praćenje bolesti jetre (naročito da se prati hepatobilijarno oštećenje) i bolesti kostiju.

ALP se određuje osobama koje imaju znakove i simptome oštećenja jetre (kada se određuje sa ostalim markerima oštećenja jetre ( AST-om, ALT-om, gama-GT-om, ukupnim i direktnim bilirubinom), osobama sa oboljenjima kostiju(kada se određuje zajedno sa ostalim markerima oštećenja kostiju), kao i kod osoba obolelih od malignih oboljenja.

Visok ALP obično znači da je ili jetra oštećena ili je prisutno stanje koje uzrokuje povećanu aktivnost koštanih ćelija.

 • Ako su i drugi testovi jetre kao što su bilirubin, aspartat aminotransferaza (AST) ili alanin aminotransferaza (ALT) takođe visoki, obično je povećani ALP uzrokovan oštećenjem jetre ili bolešću koštanog sistema. Ako se poveća i GGT, onda je visok ALP verovatno posledica bolesti jetre.
 • Značajno povišen ALP, često više od 4 puta veći od normalnog, može ukazivati na opstrukciju žučnih kanala i / ili na upalu žučne kese.
 • Ako su testovi jetre i GGT normalni, onda je visok nivo ALP verovatno uzrokovan bolestima kostiju. Isto tako, ako su koncentracije kalcijuma i / ili fosfora abnormalna, obično ALP dolazi iz kosti.

 

Niski nivoi ALP mogu se privremeno videti nakon transfuzije krvi ili operacije bajpasa. Perzistentni niski nivoi ALP mogu ukazivati na hipofosfatemiju (sniženu koncentraciju fosfata), retki genetski poremećaj metabolizma kostiju. Pothranjenost može smanjiti aktivnost ALP u serumu.

 

PTH (paratiroidni hormon)

PTH čine četiri male paratireoidne žlezde na vratu. Ove žlezde kontrolišu nivo kalcijuma u ​​krvi. Kada su nivoi kalcijuma preniski, žlezde oslobađaju PTH da bi nivo kalcijuma vratili u normalan opseg. Kada nivo kalcijuma poraste, žlezde prestaju da oslobađaju PTH.

Lekar vam može preporučiti ovaj test krvi ako postoje simptomi hiperkalcemije (previše kalcijuma u ​​krvi) ili hipokalcemije (premalo kalcijuma u ​​krvi).

Najvažnija prednost određivanja PTH u krvi je što lekaru omogućava da zna da li vaše telo proizvodi previše ili premalo paratiroidnog hormona što dalje može indikovati potvrdu ili isključivanje bolesti na niovu paratiroidne žlezde, a samim tim indirektno i na nivo kalvijuma u krvi.

Ovo će omogućiti vama i vašem lekaru da potražite druge uzroke abnormalnog nivoa kalcijuma.

Visok nivo PTH mogu da izazovu preaktivne paratireoidne žlezde. Ovo se naziva hiperparatiroidizam. Međutim, postoje i drugi potencijalni uzroci visokog nivoa PTH, kao što su:

 • Nizak nivo vitamina D
 • Nizak nivo kalcijuma koji nije povezan sa paratiroidnim žlezdama
 • Hronična bolest bubrega

 

Niski nivoi PTH mogu biti povezani sa neaktivnim paratiroidnim žlezdama (hipoparatireoidizam).

Uzroci uključuju:

 • Zračenje
 • Preopterećenje gvožđem
 • Hirurgija za bolesti štitne žlezde
 • Visok nivo kalcijuma
 • Autoimune bolesti
 • Nizak nivo magnezijuma

 

Na primer, ako su vaši nivoi PTH visoki, ali nivo kalcijuma i dalje nizak, moguće je da vaše paratiroidne žlezde rade ispravno. Tada će lekar dalje zahtevati određivanje nivoa vitamina D, fosfora i magnezijuma kako bi utvrdio da li oni utiču na nivo kalcijuma.

S druge strane, ako su vaši nivoi kalcijuma visoki, a nivoi PTH takođe iznad normalnog, možda imate hiperparatireoidizam što će vašem lekaru dati uvid da je potrebno obaviti i dodatne lekarske preglede i ispitivanja.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)

Vreme izdavanja rezultata: 1 dan

Uzimanje uzorka se vrši najčešće ujutru posle noćnog gladovanja od 12h.

Osnovni panel za osteoporozu vam je dostupan u svim Beo-lab laboratorijama.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.