Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Holesterol

Šifra CH21 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Holesterol se određuje osobama koje vrše rutinski medicinski pregled. Koristi se za procenu kardiovaskularnog rizika i da se prati uspešnost terapije za snižavanje lipida.

165.00din

Vađenje krvi
Biohemija logo Beo-lab

Šta je Holesterol?

Holesterol je supstanca steroidne strukture koja je ima višestruke uloge u organizmu. Holesterol je esencijalan za život jer ulazi u sastav ćelijske membrane svih ćelija ljudskog organizma, osnova je mnogih hormona zaduženih za rast, razvoj i reprodukciju, osnova je žučnih kiselina zaduženih za normalnu apsorpciju hranljivih sastojaka u digestivnom traktu.

Holesterol u organizmu potiče iz dva izvora, jedan deo je sintetisan u organizmu, a drugi deo se unosi hranom.

Ako osobe koje imaju genetsku predispoziciju za povećanu sintezu holesterola i/ili unose velike količine hrane bogate zasićenim mastima, onda one mogu imati povećan nivo holesterola u krvi što može loše da utiče na zdravlje pojedinca. Višak holesterola se može taložiti u zidovima krvnih sudova što može tokom vremena da dovede do ateroskleroze koja je osnova velikog broja oboljenja, od kojih su oboljenja srca najizraženija.

Holesterol se u cirkulaciji nalazi u vidu lipoproteina, čestica koje se sastoje od specifičnih proteina i lipida, od kojih su dve najvažnije frakcije HDL i LDL.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

Holesterol ukupni se koristi za procenu kardiovaskularnog rizika i da se prati uspešnost terapije za snižavanje lipida.

Holesterol se određuje osobama koje vrše rutinski medicinski pregled (kada se određuje ceo lipidni status: ukupni holesterol, HDL-holesterol, LDL-holesterol i trigliceridi), periodično se određuje osobama sa povećanim kardiovaskularnim rizikom (kada se određuje ceo lipidni status, hs-CRP, fibrinogen, homocistein, Apo-A, Apo-B i LPa) i/ili osobama koje uzimaju terapiju za snižavanje lipida.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 dan

Uzimanje uzorka se vrši najčešće ujutru posle noćnog gladovanja od 9-12 sati. Ponekada se uzorak uzima i u drugo vreme prema uputstvima lekara.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.