Pratite nas

Lipoprotein (a)

Šifra CH134 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Lipoprotein (a) se određuje osobama koje imaju povećan kardiovaskularni rizik, osobama koje imaju porodičnu istoriju kardiovaskularnog oboljenja, osobama koje imaju srčano oboljenje ili su imale infarkt miokarda.

910din

Vađenje krvi

Šta je Lipoprotein (a) ?

Lipoprotein (a) – Lp(a) je modifikovani LDL lipoprotein koji ima proaterogene i protrombotičke osobine, često se naziva i „najaterogeniji lipoprotein“.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

Lipoprotein (a) se koristi za procenu rizika od razvoja srčanih i kardiovaskularnih oboljenja.

Lipoprotein (a) se određuje osobama koje imaju povećan kardiovaskularni rizik (kada se određuje ceo lipidni status, hs-CRP, fibrinogen, homocistein, Apo-A, Apo-B i LPa), naročito osobama koje imaju porodičnu istoriju kardiovaskularnog oboljenja u mlađoj dobi, kao i osobama koje imaju srčano oboljenje ili su imale infarkt miokarda koji se ne može objasniti tradicionalnim faktorima rizika (blago povećan holesterol i/ili LDL-holesterol).

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)
Obrtno vreme: 1 dan

Uzimanje uzorka se vrši najčešće ujutru posle noćnog gladovanja od 9-12 sati, pošto se određuje zajedno sa lipidnim statusom.

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.