Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Lipoprotein (a), Lp (a)

Šifra CH134 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Lipoprotein (a) se određuje osobama koje imaju povećan kardiovaskularni rizik, osobama koje imaju porodičnu istoriju kardiovaskularnog oboljenja, osobama koje imaju srčano oboljenje ili su imale infarkt miokarda.

1,210.00din

Vađenje krvi
Biohemija logo Beo-lab

Šta je Lipoprotein (a) ?

Lipoprotein (a) – Lp(a) je modifikovani LDL lipoprotein koji ima proaterogene i protrombotičke osobine, često se naziva i „najaterogeniji lipoprotein“.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

Lipoprotein (a) se koristi za procenu rizika od razvoja srčanih i kardiovaskularnih oboljenja.

Lipoprotein (a) se određuje osobama koje imaju povećan kardiovaskularni rizik (kada se određuje ceo lipidni status, hs-CRP, fibrinogen, homocistein, Apo-A, Apo-B i LPa), naročito osobama koje imaju porodičnu istoriju kardiovaskularnog oboljenja u mlađoj dobi, kao i osobama koje imaju srčano oboljenje ili su imale infarkt miokarda koji se ne može objasniti tradicionalnim faktorima rizika (blago povećan holesterol i/ili LDL-holesterol).

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 dan

Uzimanje uzorka se vrši najčešće ujutru posle noćnog gladovanja od 9-12 sati, pošto se određuje zajedno sa lipidnim statusom.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.