Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Trigliceridi

Šifra CH57 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Trigliceridi se određuju osobama koje vrše rutinski medicinski pregled, periodično osobama sa povećanim rizikom od razvoja srčanih oboljenja, kao i osobama koje uzimaju terapiju za snižavanje lipida.

165.00din

Vađenje krvi
Biohemija logo Beo-lab

Šta su Trigliceridi?

Trigliceridi su vrsta masti koja predstavlja izvor energije za organizam. Trigliceridi se unose ishranom i posle resorpcije u digestivnom traktu trigliceridi se koriste kao gorivo, dok se višak taloži u adipoznom tkivu. Visoka koncentracija triglicerida u krvi je povezana sa povećanim rizikom od razvoja srčanih oboljenja.

 

Zašto se određuju i kod koga se trebaju određivati?

Trigliceridi se koristi za procenu rizika od razvoja srčanih oboljenja i u cilju procene uspešnosti terapije za snižavanje lipida.

Trigliceridi se određuju osobama koje vrše rutinski medicinski pregled (kada se određuje ceo lipidni status: ukupni holesterol, HDL-holesterol, LDL-holesterol i trigliceridi), periodično se određuje osobama sa povećanim rizikom od razvoja srčanih oboljenja (kada se određuje ceo lipidni status, hs-CRP, fibrinogen, homocistein, Apo-A, Apo-B i LPa), kao i osobama koje uzimaju terapiju za snižavanje lipida (uključujući i osobe koje su promenile stil života).

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 dan

Uzimanje uzorka se vrši najčešće ujutru posle noćnog gladovanja od 9-12 sati. Alkohol se ne sme uzimati u prethodna 24 sata. Ponekad se uzorak uzima i u drugo vreme prema uputstvima lekara.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.