Pratite nas

APO-A lipoprotein

Šifra CH10 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Apo-A lipopotein se koristi za procenu rizika od razvoja kardiovaskularnog oboljenja, jer je u boljoj korelaciji sa rizikom u odnosu na HDL-holesterol u čiji sastav ulazi.

460din

Vađenje krvi

Šta je Apo-A lipoprotein?

Apo-A lipoprotein je glavni protein koji ulazi u sastav HDL lipoproteinskih čestica.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

Apo-A lipopotein se koristi za procenu rizika od razvoja kardiovaskularnog oboljenja, jer je u boljoj korelaciji sa rizikom u odnosu na HDL-holesterol u čiji sastav ulazi.

Apo-A lipoprotein se određuje osobama u cilju procene rizika od kardiovaskularnih oboljenja (kada se određuje ceo lipidni status, hs-CRP, fibrinogen, homocistein, Apo-A, Apo-B i LPa), periodično se određuje osobama sa povećanim kardiovaskularnim rizikom (nizak HDL-holesterol, visok ukupni holesterol i trigliceride i/ili porodičnu istoriju kardiovaskularnih oboljenja) kao i osobama koje uzimaju terapiju za snižavanje lipida (uključujući i osobe koje su promenile stil života).

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)
Obrtno vreme: 1 dan

Uzimanje uzorka se vrši najčešće ujutru posle noćnog gladovanja od 9-12 sati, pošto se određuje zajedno sa lipidnim statusom.

 

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.