Call Centar:
Pratite nas
Call Centar +381 11 36 22 888

HDL

Šifra CH22 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

HDL (dobar holesterol) se određuje osobama koje vrše rutinski medicinski pregled,  osobama sa povećanim kardiovaskularnim rizikom i osobama koje uzimaju terapiju za snižavanje lipida.

160.00din

Vađenje krvi
Biohemija logo Beo-lab

 

Šta je HDL-holesterol?

HDL-Holesterol je holesterol koji se nalazi u HDL lipoproteinima. HDL lipoprotein je klasa lipoproteina male veličine koja sadrži malo holesterola a više proteina koja vrši transport viška holesterola iz tkiva nazad u jetru za uklanjanje. Zbog ovog pozitivnog efekta na zdravlje često se naziva i ”dobar” holesterol i poželjno je kad su njegove koncentracije više.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

HDL-holesterol se koristi za procenu kardiovaskularnog rizika.

HDL-holesterol se određuje osobama koje vrše rutinski medicinski pregled (kada se određuje ceo lipidni status: ukupni holesterol, HDL-holesterol, LDL-holesterol i trigliceridi), periodično se određuje osobama sa povećanim kardiovaskularnim rizikom (kada se određuje ceo lipidni status, hs-CRP, fibrinogen, homocistein, Apo-A, Apo-B i LPa ) i osobama koje uzimaju terapiju za snižavanje lipida (uključujući i osobe koje su promenile životne navike).

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)
Obrtno vreme: 1 dan

Uzimanje uzorka se vrši najčešće ujutru posle noćnog gladovanja od 9-12 sati. Ponekada se uzorak uzima i u drugo vreme prema uputstvima lekara.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.

polno prenosive bolesti
POTREBAN VAM JE ANTIGEN TEST ZBOG PUTOVANJA?​

Poručite ga putem e-laboratorije ili dođite direktno u jednu od tri laboratorije u Beogradu u kojima se vrši uzorkovanje: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148 i Pjarona de Mondezira 30/5.
Proverite radno vreme lokacija na kojima je dostupan brzi Antigen test na COVID-19.
Prilikom dolaska u laboratoriju, ponesite sa sobom popunjen ANTIGEN UPITNIK i ubrzajte proceduru uzorkovanja.
Rezultat brzog antigen testa (SARS-Cov-2 rapid test) u Beo-lab laboratorijama sadrži i QR code, koji vam omogućava da jednostavno u svakom trenutku imate brz pristup vašem rezultatu antigen testa i po potrebi ga pokažete nadležnoj osobi, prilikom prelaska granice tokom putovanja. 

YOU NEED AN ANTIGEN TEST FOR TRAVEL?

Order via E-labs or come directly to one of the three Beo-lab laboratories in Belgrade where the antigen test is available: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148, and Pjarona de Mondezira 30/5.
Check the working hour of locations in Belgrade where COVID-19 antigen testing is available.
Please, bring a completed ANTIGEN QUESTIONNAIRE with you and make faster the sampling procedure.

The result of the Antigen test (SARS-Cov-2 rapid test) in Beo-lab laboratories contains a QR code, which allows you to have quick access to your antigen test result at any time and show it to the responsible officer when crossing the border.