Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

HDL holesterol

Šifra CH22 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

HDL (dobar holesterol) se određuje osobama koje vrše rutinski medicinski pregled,  osobama sa povećanim kardiovaskularnim rizikom i osobama koje uzimaju terapiju za snižavanje lipida.

165.00din

Vađenje krvi
Biohemija logo Beo-lab

 

Šta je HDL-holesterol?

HDL-Holesterol je holesterol koji se nalazi u HDL lipoproteinima. HDL lipoprotein je klasa lipoproteina male veličine koja sadrži malo holesterola a više proteina koja vrši transport viška holesterola iz tkiva nazad u jetru za uklanjanje. Zbog ovog pozitivnog efekta na zdravlje često se naziva i ”dobar” holesterol i poželjno je kad su njegove koncentracije više.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

HDL-holesterol se koristi za procenu kardiovaskularnog rizika.

HDL-holesterol se određuje osobama koje vrše rutinski medicinski pregled (kada se određuje ceo lipidni status: ukupni holesterol, HDL-holesterol, LDL-holesterol i trigliceridi), periodično se određuje osobama sa povećanim kardiovaskularnim rizikom (kada se određuje ceo lipidni status, hs-CRP, fibrinogen, homocistein, Apo-A, Apo-B i LPa ) i osobama koje uzimaju terapiju za snižavanje lipida (uključujući i osobe koje su promenile životne navike).

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 dan

Uzimanje uzorka se vrši najčešće ujutru posle noćnog gladovanja od 9-12 sati. Ponekada se uzorak uzima i u drugo vreme prema uputstvima lekara.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.