Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Amenoreja profil

Šifra PRF106 Kategorije ,

Kratak opis analize

Amenoreja je stanje koga karakteriše izostanak menstrualnog ciklusa tokom najmanje 6 meseci. Amenoreja može biti fiziološka i patološka. Do pojave amenoreje može doći usled brojnih faktora (poremećaji na nivou hipotalamusa i hipofize, bolesti štitne žlezde, oboljenja nadbubrežnih žlezda).

5,076.00din

Amenoreja profil

Fiziološka amenoreja

Fiziološkom amenorejom se smatra normalni izostanak menstrualnog ciklusa u periodu pre puberteta, tokom trudnoće, za vreme laktacije, kao i nakon menopauze.

Patološka amenoreja

Patološka amenoreja se deli na primarnu i sekundarnu.

Primarna amenoreja je stanje do koga dolazi kada kod polno zrele ženske osobe ne dođe do prve menstruacije do 16. godine.

Sekundarnom amenorejom se smatra svaki izostanak menstruacije tokom 3-6 meseci kod žena koje su pre toga imale menstrualni ciklus.

Amenoreja profil

U svim Beo-lab laboratorijama možete uraditi Amenoreja profil koji obuhvata praćenje sledećih parametara:

 

Estradiol

Estradiol se koristi kao jedan od markera u proceni funkcije jajnika. Estradiol je biološki najaktivniji estrogen. Estrogeni su „ženski hormoni“ koji promovišu razvoj i održavanje ženskih polnih karakteristika u svrhu reprodukcije. Niske vrednosti estradiola, kako bi se otkrio uzrok, podrazumevaju praćenje vrednosti i ostalih hormona popust FSH, LH, testosterona itd.

FSH Folikulostimulirajući hormon

Folikulostimulirajući hormon (FSH) pripada familiji gonadotropnih hormona (zajedno sa luteinizirajućim hormonom LH). Uloga gonadotropina je da stimulišu rast i funkciju reproduktivnih organa (jajnika i testisa). Kod žena u reproduktivnom dobu LH i FSH se pulsno oslobađaju i učestvuju u regulaciji menstrualnog ciklusa. On u jajnicima stimuliše rast i sazrevanje folikula, kao i produkciju estrogena.

Sniženi nivoi folikulostimulirajućeg hormona (FSH), zajedno sa činjenicom da žena nema menstrualni ciklus tokom 3-6 meseci, mogu ukazivati na to da je reč o sekundarnoj amenoreji. Naravno, dijagnoza amenoreje podrazumeva ispitivanje i drugih laboratorijskih parametara, kao i preglede od strane lekara.

Luteinizirajući hormon (LH)

LH pomaže u kontroli menstrualnog ciklusa. Sniženi nivoi luteinizirajućeg hormona (LH), zajedno sa činjenicom da žena nema menstrualni ciklus tokom 3-6 meseci, mogu ukazivati na to da je reč o sekundarnoj amenoreji. Naravno, dijagnoza amenoreje podrazumeva ispitivanje i drugih laboratorijskih parametara, kao i preglede od strane lekara.

Testosteron

Testosteron je muški polni hormon. Kod žena se male količine ovog hormona formiraju u jajnicima i pri fiziološkim koncentracijama nemaju specifičane efekte. Usled razvoja muških polnih karakteristika kod žena, lekar može savetovati da proverite nivo testosterona (zajedno sa drugim polnim hormonima).

Provera nivoa testosterona i DHEA-S pomaže u identifikaciji hiperandrogenih stanja koja dovode do amenoreje.

Prolaktin

Visok nivo prolaktina ometa normalnu proizvodnju drugih hormona, tako što izaziva  supresiju LH i FSH, zatim nivoa estrogena i progesterona. Povišen prolaktin može da promeni ili zaustavi ovulaciju (oslobađanje jajeta iz jajnika). Takođe, može dovesti do neredovnih ciklusa ili do izostanaka menstruacije.

 

DHEA-S

DHEA-S je muški (androgeni) hormon koji proizvode nadbubrežne žlezde i kod muškaraca i kod žena.

Merenje DHEA-S može biti koristan parametar za postavljanje dijagnoze amenoreje, jer prirodno povišeni nivo ovog hormona mogu dovesti do potpunog izostanka menstrualnog ciklusa.

TSH (tireostimulišući hormon)

Kada je nivo hormona štitne žlezde neuravnotežen, to može uticati na celo telo na različite načine, uključujući i menstrualni ciklus žene. Amenoreja se može javiti  kod poremećaja štitaste žlezde usled hiperprolaktinemije koja izaziva supresiju LH i FSH, jer TRH (tireotropin oslobađajuci hormon) pored povećanja TSH izaziva povećanje nivoa prolaktina.

Ako su prolaktin, LH i FSH normalni, ali je TSH povišen, onda je amenoreja najverovatnije posledica hipotireoze.

 

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

Nije potrebna posebna priprema za ove analize (osim ako savet lekara nije drugačiji)

Vreme izdavanja rezultata

Rezultate analiza ćete dobiti u toku istog dana.

Tumačenje dobijenih rezultata

Rezultate testa tumači lekar koji vas je uputio na ovo testiranje. Lekar će uz rezultate laboratorijskih testova obaviti i duge kliničke preglede (ultrazvuk, anamneza) značajne za postavljanje dijagnoze amenoreje.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.