Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Prolaktin

Šifra ME23 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Prolaktin je hormon koji proizvodi prednja hipofiza. Prolaktin izaziva rast grudi i stvaranje mleka tokom trudnoće i nakon porođaja. Prolaktin je hormon koji je odgovoran za laktaciju, kao i za mnogo drugih reakcija u organizmu potrebnih za održavanje homeostaze.

830.00din

Vađenje krvi
Polni hormoni logo Beo-lab

Šta je prolaktin?

Prolaktin učestvuje u velikom broju fizioloških funkcija, ali dve glavne aktivnosti su proizvodnja mleka i razvoj mlečnih žlezda u tkivima dojke. Prolaktin podstiče rast mlečnih alveola, koje su komponente mlečne žlezde, gde se odvija stvarna proizvodnja mleka.

Nivo hormona prolaktina je imperativ za normalne laktacione sposobnosti. Neravnoteža u nivou prolaktina može ugroziti mogućnost laktacije. Ako su nivoi preniski, majka neće moći da proizvodi mleko, a ako su nivoi ovog hormona povišeni, to može dovesti do galaktoreje (galaktoreja dovodi do produkcije mleka u dojkama van perioda laktacije i može se javiti i kod žena i kod muškaraca). Štaviše, poremećaj ravnoteže prolaktina može imati značajan uticaj na menstrualni ciklus. Kod žena, previše prolaktina dovodi do amenoreje (odsustva menstruacije). Kod muškaraca, neravnoteža nivoa prolaktina ima različite kliničke implikacije. Previše prolaktina kod muškaraca dovodi do glavobolje i smanjenog libida. Smanjen libido je povezan sa smanjenom spermatogenezom kao rezultatom povišenog prolaktina koji utiče na reproduktivnu osovinu hipotalamus-hipofiza.

Ciljni organ za prolaktin je mlečna žlezda, čiji razvoj i diferencijaciju promoviše ovaj hormon. Visoka koncentracija prolaktina ima inhibirajuće dejstvo na steroidogenezu jajnika i na proizvodnju i izlučivanje gonadotropina hopofize. U toku trudnoće koncentracija prolaktina raste pod uticajem veće proizvodnje estrogena i progesterona. Stimulativno dejstvo prolaktina na mlečne žlezde dovodi posle porođaja do laktacije.

Kada se radi prolaktin?

Doktor može zahtevati da uradite test prolaktina kako bi se dijagnostikovali simptomi uzrokovani previsokim ili preniskim nivoom prolaktina.

Određivanje prolaktina se koristi u dijagnozi u anovulatornom ciklusu, hiperprolaktinemičke amenoreje i galaktoreje, ginekomastije i azoospermije. Prolaktin se takođe određuje kada postoji sumnja na kancer dojke i tumor tiroidne žlezde

Nizak nivo prolaktina obično nije zabrinjavajući kod žena ili muškaraca. Međutim, veoma visok nivo prolaktina, poznat kao hiperprolaktinemija, može ukazivati na dublji problem.

Povišen nivo prolaktina (u odnosu na referentne vrednosti) je normalan nalaz tokom trudnoće i nakon porođaja (tokom dojenja). Međutim, hiperprolaktinemija može biti uzrokovana i drugim stanjima. Hipotiroidizam može izazvati povećanje hipofize, što se reguliše supstitucionom terapijom hormonima štitne žlezde. Visok nivo prolaktina takođe može biti uzrokovan tumorima hipofize. Ovi tumori se mogu lečiti medicinski ili hirurški.

Ženama sa simptomima prolaktinoma se preporučuje da proveravaju nivoe prolaktina. Prolaktinom je nekancerogeni tumor na hipofizi koji proizvodi visok nivo prolaktina.

Simptomi prolaktinoma kod žena uključuju:

  • Glavobolje
  • Oštećenje vida
  • Galaktoreju, ili laktaciju ( koja nije povezana sa porođajem)
  • Bol ili nelagodnost tokom intimnog odnosa
  • Pojačanu maljavost tela i lica
  • Pojavu akni

Test rade pacijenti sa prolaktinomom kako bi se pratio odgovor tumora na lečenje.

Pored toga, test na prolaktin može biti značajan ako imate problema da ostanete u drugom stanju ili imate neredovne menstruacije. Test takođe može isključiti druge probleme sa hipofizom ili hipotalamusom.

Visok nivo prolaktina može prekinuti normalnu proizvodnju hormona estrogena i progesterona i samim tim smanjiti mogućnost začeća. Ovo može dovesti do toga da jajnici neredovno oslobađaju jajašca ili da potpuno izostane njihovo oslobađanje.

Uzorkovanje

Prolaktin se radi iz uzorka venske krvi.

Priprema za analizu

Prirodni nivoi prolaktina u telu se menjaju tokom dana. Nivoi se postepeno povećavaju tokom noći i najviši su ujutru. Iz tog razloga, osoba koja dolazi u laboratoriju da uradi ovu analizu će pre vađenja krvi biti upućena od strane medicinskog radnika da provede 20 minuta do pola satu u sedećem, relaksirajućem položaju.

Posebna priprema za ovu analizu nije potrebna (preporuka je da vađenje krvi ne bude neposredno nakon obroka).

P.S. Opšta preporuka zdravstvenih radnika jeste da se ovaj hormon radi između drugog i četvrtog dana ciklusa.

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat se izdaje na dnevnom nivou (kroz 24h od momenta uzorkovanja).

Tumačenje dobijenih rezultata

Dobijene rezultate hormona prolaktina će protumačiti izabrani lekar koji ima uvid u istoriju bolesti pacijenta, kao i razloge zbog kojih je dato testiranje bilo zahtevano.

 

 

 

 

 

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.