Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Test adrenalnog stresa (salivarni kortizol-4 uzorkovanja) produženi panel

Šifra CHSR254 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 5 radnih dana

Kratak opis analize

Salivarni kortizol je realan indikator slobodnog oblika kortizola u krvnoj plazmi. Kortizol ima značajnu ulogu u procesu upale, učestvuje u regulisanju metabolizma ugljenih hidrata, masti i proteina i u različitoj meri deluje na brojne sisteme organa u telu čoveka.

6,400.00din

Funkcionalna medicina logo Beo-lab

Šta je salivarni kortizol?

Kortizol je poznat kao „hormon stresa“ jer učestvuje u odgovoru organizma na stres. To je kortikosteroidni hormon koji nastaje u kori nadbubrežne žlezde, odgovoran za povećanje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Za većinu populacije su tipične varijacije nivoa kortizola u zavisnosti od doba dana.

Jutarnji nivo ostiže svoje najviše koncentracije 30 do 45 minuta nakon buđenja, zatim postepeno opada u toku dana i dostiže svoje najniže koncentracije kasno uveče između 24h i 04h. Jutarnji kortizol može da bude i 10 puta veći od večernjih vrednosti.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

Kortizol ima značajnu ulogu u procesu upale, učestvuje u regulisanju metabolizma ugljenih hidrata, masti i proteina i u različitoj meri deluje na brojne sisteme organa u telu čoveka.

Salivarni kortizol je mera aktivnog slobodnog kortizola koji prati ritam serumskog ili kortizola iz plazme, u zavisnosti od doba dana.

Salivarni kortizol je realan indikator slobodnog oblika kortizola u krvnoj plazmi. Nevezani kortizol je biološki aktivan oblik cirkulišućeg hormona, a njegova koncentracija je nezavisna od promena koncentracije transportnog proteina.

SAZNAJ VIŠE

 

Kako izmeriti nivo kortizola – hormona stresa, pri buđenju?

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak?

Za potrebe testa primenjujemo protokol uzorkovanja salive (pljuvačke) koji je jednostavan i omogućava često i jednostavno uzorkovanje bez stresa.

Za testa pacijent dobija posebne bočice za sakupljanje salive koje se nazivaju salivete, kao i Uputstvo za pravilno sakupljanje uzorka salive.

Uzorak: pljuvačka (saliva)

Obrtno vreme: do 7 dana

Protokoli uzorkovanja salive su jednostavni i omogućavaju često i jednostavno uzorkovanje. Posebna pogodnost je ta što se saliva može uzorkovati u vremenskim intervalima kada se obavljaju uobičajne životne aktivnosti i na taj način se dobija realan, pouzdan uzorak.

 

Interpretacija Testa Adrenalnog Stresa

 

VREME UZORKOVANJA ZNAČAJNOST RAZMOTRITI AKO JE POVIŠENO RAZMOTRITI AKO JE SNIŽENO
Jutro (OKB test) U 06:00 i u 06:30 Oporavak HPA osovine. Percepcija kontrole hroničnog stresa Adaptivna anticipacija dnevnog stresa. Stimulacija motorne funkcije, imunološkog odgovora i budnosti Iscrpljenost, depresija, sindrom hroničnog umora, skorašnje iskustvo gubitka bliske osobe, amnezija, oštećenje hipokampusa, nepravilno uzorkovanje.
Jutro Vrhunac ACTH-posredovanog odgovora nadbubrežne žlezde Fizička vežba, disregulacija glukoze u krvi, stres, bol Nemogućnost kortizola da dostigne vrhunac usled disfunkcije HPA osovine ili smanjene regulacije usled hroničnog stresa
Podne Adaptivna funkcija HPA osovine na dnevnu rutinu Fizička vežba, disregulacije glukoze u krvi, stres, bol. Disfunkcija HPA osovine
Popodne Može da reflektuje glikemijsku kontrolu Fizičke vežbe, disregulacija glukoze u krvi, stres, bol. Disfunkcija HPA osovine
Veče Bazalna funkcija HPA osovine Stres, alkohol, fizičke vežbe, stres, bol, Povezano je sa insomnijom i raznim bolestima kao što su dijabetes, kardiovaskularna bolest, hormon zavisni karcinomi, osteoporoza

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.