Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Menopauza – prošireni profil

Šifra PRF105 Kategorije ,

Kratak opis analize

Menopauza je prirodan biološki proces koji prati životni ciklus svake žene. Dijagnoza menopauze se postavlja ukoliko prođe 12 uzastopnih meseci nakon poslednje menstruacije žene i označava završetak reproduktivnih godina. Prvi znak menopauze je obično promena normalnog obrasca menstrualnog ciklusa.

4,896.00din

Menopauza prošireni profil

Simptomi menopauze

Neki od simptoma koji mogu ukazivati na menopauzu su:

 • Suvoća vagine: bol, svrab ili nelagodnost tokom seksualnog odnosa (dispareunija)
 • Naleti vrućine, valunzi (iznenadni osećaj vrućine ili hladnoće)
 • Jeza
 • Noćno znojenje i/ili osećaj hladnoće
 • Potreba za mokrenjem (neugodna potreba za češćim mokrenjem)
 • Problemi sa spavanjem (nesanica – teškoće sa spavanjem, koje mogu biti posledica noćnog znojenja i čine da se osećate umorno i razdražljivo tokom dana)
 • Emocionalne promene (razdražljivost, promene raspoloženja, blaga depresija)
 • Povećanje telesne težine i usporen metabolizam
 • Promene na koži uključujući suvu kožu (koža postaje tanja, manje elastična, suva i dehidrirana, sklona nastajanju bora i tamnih mrlja i pega – hiperpigmentacijama), suve oči ili suva usta

 

Menopauza prošireni profil

U svim Beo-lab laboratorijama možete uraditi Menopauza prošireni profil koji obuhvata praćenje sledećih parametara:

 

FSH Folikulostimulirajući hormon

Folikulostimulirajući hormon (FSH) pripada familiji gonadotropnih hormona (zajedno sa luteinizirajućim hormonom LH). Uloga gonadotropina je da stimulišu rast i funkciju reproduktivnih organa (jajnika i testisa). Kod žena u reproduktivnom dobu LH i FSH se pulsno oslobađaju i učestvuju u regulaciji menstrualnog ciklusa. On u jajnicima stimuliše rast i sazrevanje folikula, kao i produkciju estrogena.

Povišeni nivoi folikulostimulirajućeg hormona (FSH), zajedno sa činjenicom da žena godinu dana nije imala menstrualni ciklus, ukazuju na to da je žena ušla u menopauzu.

Estradiol

Estradiol se koristi kao jedan od markera u proceni funkcije jajnika. Estradiol je biološki najaktivniji estrogen. Estrogeni su „ženski hormoni“ koji promovišu razvoj i održavanje ženskih polnih karakteristika u svrhu reprodukcije.

Kada žena uđu u menopauzu, sinteza estrogena se značajno smanjuje zbog jajnika koji slabije funkcionišu. Smanjenje estrogena je razlog zašto većina žena ima simptome u postmenopauzi.

Ovi simptomi mogu biti veoma neprijatni za pacijente i uticati na kvalitet života, sna, raspoloženje, međuljudske odnose, dnevne aktivnosti i seksualnu funkciju. Kada jajnici više ne sintetišu estradiol, on se tada može sintetizovati na nekoliko ekstragonadnih mesta, kao što su masno tkivo, kosti, mozak i ćelije glatkih mišića u vaskularnom endotelu itd.

Lipidni status

Lipidni status određuje stepen rizika za nastanak ateroskleroze koja ugrožava funkciju vitalnih organa (srce, mozak, jetra, bubrezi). Lipidni status se procenjuje na osnovu koncentracije holesterola i triglicerida u plazmi.

Pre nego što žene uđu u menopauzu, estradiol štiti žene od kardiovaskularnih bolesti zbog povećane regulacije metabolizma holesterola i triglicerida, čime se smanjuje rizik od aterosklerotičnih bolesti srca. Ulaskom u menopauzu, zbog smanjene koncentracije estradiola, povećava se rizik za nastanak kardiovaskularnih oboljenja.

Uz pojedinačne vrednosti holesterola, HDL i LDL holesterola, i triglicerida, za procenu rizika važan je odnos pojedinih vrednosti, posmatranih kroz:

 • Faktor ateroskleroze ( odnos LDL/ HDL)
 • Faktor rizika ( odnos ukupnog holesterola / HDL )

 

Anti Mullerian hormon (AMH)

AMH se smatra dobrim prediktivnim parametrom za predviđanje vremena kada će nastupiti menopauza. Postoje matematički modeli u kojima se jedno merenje nivoa AMH koristi za predviđanje vremena menopauze, čak i kod mlađih žena, mnogo godina pre poslednjeg menstrualnog ciklusa.

 

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

Praćenje polnih hormona (FSH i estradiol) se obično radi između drugog i četvrtog dana ciklusa, ukoliko savet lekara nije drugačiji. AMH se može raditi u bilo kojoj fazi menstrualnog ciklusa.

Obzirom da Menopauza prošireni profil obuhvata i određivanje lipidnog statusa, važno je da se vađenje krvi obavi u jutarnjim časovima, nakon noćnog gladovanja od 10 do 12 sati.

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat se izdaje na dnevnom nivou.

Tumačenje dobijenih rezultata

Rezultate testa tumači lekar koji vas je uputio na ovo testiranje.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.