Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Uretralni bris – bak./mik.

Šifra MI101 Kategorija Tag
Vreme izdavanja rezultata: 2 radna dana
Uzorkovanje: Genitalni bris

Kratak opis analize

Uretralni bris bakteriološki i mikološki je standardna analiza za ispitivanje sastava mikroorganizama koji naseljavaju sluzokožu mokraćnog kanala (uretre). Uzorak uretralnog brisa se ispituje u dijagnostičke svrhe, odnosno u cilju izolovanja bakterijskog ili gljivičnog uzročnika upale uretre.

690.00din

Genitalni bris
Mikrobiologija logo Beo-lab

Šta je Uretralni bris bakteriološki i mikološki?

Uretralni bris bakteriološki i mikološki je standardna analiza za ispitivanje sastava mikroorganizama koji naseljavaju sluzokožu mokraćnog kanala (uretre). Uzorak uretralnog brisa se ispituje u dijagnostičke svrhe, odnosno u cilju izolovanja bakterijskog ili gljivičnog uzročnika upale uretre.

 

Kako se radi analiza uretralni bris – bakteriološki i mikološki?

Kultura uretralnog brisa je tehnika kultivacije uzoraka briseva sluzokože uretralnog kanala na hranljivim podlogama na kojima posle 1 – 2 dana dolazi do porasta mikroorganizama koji mogu biti uzročnici bakterijske ili gljivične infekcije uretre.

 

Kada se radi analiza uretralni bris – bakteriološki i mikološki?

Preporučuje se da uradite ovu analizu ukoliko:

  • Imate sekret iz uretre,
  • Imate svrab i peckanje u uretralnom kanalu i crvenilo na prednjem otvoru uretre

 

Do infekcije patogenim mikroorganizmima najčešće dolazi seksualnim putem, ali i u raznim stanjima smanjene otpornosti, kada se bakterije koje su inače prisutne u malom broju u uretri, na glansu ili prepucijumu, razmnožavaju i postanu preovlađujuća kultura.

 

Uzimanje uretralnog brisa

Uretralni bris se uzima pomoću elastičnog sterilnog tankog brisa ulaskom u uretru dubine oko 2 cm i rotiranjem. Uzimanje brisa uretre obavlja lekar, urolog, ili stručno obučen medicinski tehničar ili tehničarka u laboratoriji, u posebnoj prostoriji za uzimanje genitalnih uzoraka.

 

Priprema za analizu uretralnog brisa bakteriološki i mikološki

Uretralni bris se uzima pre prvog jutarnjeg mokrenja ili, ako se uzima u toku dana, najmanje dva sata posle mokrenja.

Uzorak brisa uretre radi mikrobiološkog ispitivanja ne treba uzimati ukoliko je pacijent pod antibiotskom terapijom jer prisustvo antibiotika usporava ili sprečava porast patogenih mikroorganizama.

 

Rezultat uretralnog brisa bakteriološki i mikološki

Ukoliko se ustanovi prisustvo patogenih mikroorganizama (streptokoka, enterokoka, crevnih bakterija, stafilokoka) u značajnom broju, vrši se ispitivanje osetljivosti izolovanih mikroorganizama na antibiotike, po važećim propisima koje određuje EUCAST (Evropski komitet za ispitivanje osetljivosti na antibiotike).

U sklopu kulture uretralnog brisa , pravi se direktan mikroskopski preparat (DMP) – razmaz uretralnog brisa i pregleda pod mikroskopom, da bi se uočilo prisustvo belih krvnih zrnaca (tačnije polimorfonuklearnih leukocita) kao indirektnog pokazatelja moguće gnojne infekcije, kao i bakterija patogene i nepatogene mikrobiote uretre.

 

DODATNE NAPOMENE

Donji deo uretre i vaginalna sluznica su jedini delovi urogenitalnog trakta koji su kolonizovani rezidentnom mikrobiotom (populacijom mikroorganizma koja je godinama prisutna u određenoj regiji, a koja se, ukoliko je narušena iz nekog razloga, brzo i potpuno obnavlja). Mikrobiota uretre je slična mikrobioti kože i uglavnom samo privremeno može naseliti mokraćnu bešiku. U sklopu stalne mikrobiote uretre se može nalaziti i mali broj patogenih bakterija.

Pojava sekreta iz uretre, naročito ukoliko je postojao rizičan seksualni kontakt, može ukazati na neku od seksualno prenosivih bolesti koje se ne mogu utvrditi standardnom bakteriološko – mikološkom kulturom, pa se mogu uraditi dodatne analize, kao što su detekcija Chlamydia trachomatis DIF metodom ili PCR metodom, detekcija Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum u uretralnom brisu, komercijalnim testom ili PCR metodom, detekcija Neisseria gonorrhoeae i Trichomonas vaginalis mikroskopskim pregledom razmaza uretralnog sekreta ili PCR metodom.

Osim u centralnoj laboratoriji, u Resavskoj 58-60, na ostalim lokacijama je potrebno zakazati dolazak radi uzorkovanja genitalnih briseva. Zakazivanje dolaska možete obaviti pozivom na broj laboratorije u koju želite da dođete, i biće vam obezbeđen prvi slobodni termin.

Na sledećim lokacijama Beo-lab laboratorija je dostupno uzimanje uretralnih briseva:
•Savski Venac, Resavska 58-60, +381 11 36 22 888
•Banjica, Crnotravska 7-9, +381 11 266 7747
•Pančevo, Karađorđeva 10, +381 13 41 47 78
•Zemun, Magistratski trg 14, +381 11 21 02 794
•Kaluđerica, Smederevski put 24b, +381 11 30 48 912
•Novi Sad, Braće Ribnikar 7, +381 21 3025050
•Novi Pazar, Veljka Vlahovića 26, +381 20 382 444
•Čačak, Filipa Filipovića 16, +381 32 410207
•Kragujevac, Luja Pastera 24, +381 34 205 901

Ukoliko želite da vaš urolog uradi uzorkovanje, možete uzorke dostaviti lično u neku od naših laboratorija, kako u Beogradu tako i u ostatku Srbije (vama najbližu) ili da dostavljanje uzorka do laboratorije ordinacija uslužno uradi za vas.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.