Pratite nas

Uretralni bris - bak./mik.

Šifra MI101 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 2 dana
Uzorkovanje: Genitalni bris

Kratak opis analize

Uretralni bris bakteriološki i mikološki je standardna analiza za ispitivanje sastava mikroorganizama koji naseljavaju sluzokožu mokraćnog kanala (uretre). Uzorak uretralnog brisa se ispituje u dijagnostičke svrhe, odnosno u cilju izolovanja bakterijskog ili gljivičnog uzročnika upale uretre.

530din

Genitalni bris

Šta je Uretralni bris bakteriološki i mikološki?

Uretralni bris bakteriološki i mikološki je standardna analiza za ispitivanje sastava mikroorganizama koji naseljavaju sluzokožu mokraćnog kanala (uretre). Uzorak uretralnog brisa se ispituje u dijagnostičke svrhe, odnosno u cilju izolovanja bakterijskog ili gljivičnog uzročnika upale uretre.

 

Kako se radi analiza uretralni bris – bakteriološki i mikološki?

Kultura uretralnog brisa je tehnika kultivacije uzoraka briseva sluzokože uretralnog kanala na hranljivim podlogama na kojima posle 1 – 2 dana dolazi do porasta mikroorganizama koji mogu biti uzročnici bakterijske ili gljivične infekcije uretre.

 

Kada se radi analiza uretralni bris – bakteriološki i mikološki?

Preporučuje se da uradite ovu analizu ukoliko:

  • Imate sekret iz uretre,
  • Imate svrab i peckanje u uretralnom kanalu i crvenilo na prednjem otvoru uretre

 

Do infekcije patogenim mikroorganizmima najčešće dolazi seksualnim putem, ali i u raznim stanjima smanjene otpornosti, kada se bakterije koje su inače prisutne u malom broju u uretri, na glansu ili prepucijumu, razmnožavaju i postanu preovlađujuća kultura.

 

Uzimanje uretralnog brisa

Uretralni bris se uzima pomoću elastičnog sterilnog tankog brisa ulaskom u uretru dubine oko 2 cm i rotiranjem. Uzimanje brisa uretre obavlja lekar, urolog, ili stručno obučen medicinski tehničar ili tehničarka u laboratoriji, u posebnoj prostoriji za uzimanje genitalnih uzoraka.

 

Priprema za analizu uretralnog brisa bakteriološki i mikološki

Uretralni bris se uzima pre prvog jutarnjeg mokrenja ili, ako se uzima u toku dana, najmanje dva sata posle mokrenja.

Uzorak brisa uretre radi mikrobiološkog ispitivanja ne treba uzimati ukoliko je pacijent pod antibiotskom terapijom jer prisustvo antibiotika usporava ili sprečava porast patogenih mikroorganizama.

 

Rezultat uretralnog brisa bakteriološki i mikološki

Ukoliko se ustanovi prisustvo patogenih mikroorganizama (streptokoka, enterokoka, crevnih bakterija, stafilokoka) u značajnom broju, vrši se ispitivanje osetljivosti izolovanih mikroorganizama na antibiotike, po važećim propisima koje određuje EUCAST (Evropski komitet za ispitivanje osetljivosti na antibiotike).

U sklopu kulture uretralnog brisa , pravi se direktan mikroskopski preparat (DMP) – razmaz uretralnog brisa i pregleda pod mikroskopom, da bi se uočilo prisustvo belih krvnih zrnaca (tačnije polimorfonuklearnih leukocita) kao indirektnog pokazatelja moguće gnojne infekcije, kao i bakterija patogene i nepatogene mikrobiote uretre.

 

DODATNE NAPOMENE

Donji deo uretre i vaginalna sluznica su jedini delovi urogenitalnog trakta koji su kolonizovani rezidentnom mikrobiotom (populacijom mikroorganizma koja je godinama prisutna u određenoj regiji, a koja se, ukoliko je narušena iz nekog razloga, brzo i potpuno obnavlja). Mikrobiota uretre je slična mikrobioti kože i uglavnom samo privremeno može naseliti mokraćnu bešiku. U sklopu stalne mikrobiote uretre se može nalaziti i mali broj patogenih bakterija.

Pojava sekreta iz uretre, naročito ukoliko je postojao rizičan seksualni kontakt, može ukazati na neku od seksualno prenosivih bolesti koje se ne mogu utvrditi standardnom bakteriološko – mikološkom kulturom, pa se mogu uraditi dodatne analize, kao što su detekcija Chlamydia trachomatis DIF metodom ili PCR metodom, detekcija Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum u uretralnom brisu, komercijalnim testom ili PCR metodom, detekcija Neisseria gonorrhoeae i Trichomonas vaginalis mikroskopskim pregledom razmaza uretralnog sekreta ili PCR metodom.

 

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.