Pratite nas

Uretralni bris - Ureaplasma u. i Mycoplasma h.

Šifra MISR140 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 3 dana
Uzorkovanje: Genitalni bris

Kratak opis analize

Uretralni bris na mikoplazme je test za otkrivanje Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum/Uraplasma parvum u uzorku uretralnog brisa. Obezbeđuje detekciju, kvantifikaciju i identifikaciju Ureaplasma urealyticum/Uraplasma parvum i Mycoplasma hominis.

2,220din

Genitalni bris

Uretralni bris na Mycoplasma h. i Ureaplasma u.

Mikoplazma (Mycoplasma hominis) i ureaplazma (Ureaplasma urealyticum) izazivaju polno prenosive bolesti koje kod muškaraca dovode do negonokokne upale mokraćnog kanala (uretre), semenih kanala i prostate, koji mogu biti uzrok steriliteta.

 

Šta je analiza na Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum?

Test za otkrivanje Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum u uzorku uretralnog brisa obezbeđuje detekciju, kvantifikaciju i identifikaciju Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma hominis, na osnovu promene boje tečne podloge u kojoj se kultivišu.

Osim toga, ovim testom se može odrediti osetljivost Ureaplasma urealyticum/Uraplasma parvum i Mycoplasma hominis prema određenim antibioticima.

Uzorak brisa uretre se ispituje u dijagnostičke svrhe, odnosno u cilju detekcije Ureaplasma urealyticum/Uraplasma parvum i Mycoplasma hominis u mokraćnom kanalu.

 

Kada se radi navedena analiza?

Preporučuje se da uradite ovu analizu ukoliko:

– Imate sekret iz uretre, praćen čestim mokrenjem i pečenjem pri mokrenju,

– Imate svrab i peckanje u uretralnom kanalu

– Vaša partnerka i Vi imate probleme vezane za sterilitet

Oboljenje se prenosi seksualnim putem, nezaštićenim kontaktom sa inficiranom osobom.

 

Uzimanje uzorka uretralnog brisa

Uretralni bris se uzima pomoću elastičnog sterilnog tankog brisa ulaskom u uretru dubine oko 2 cm i rotiranjem. Uzimanje brisa uretre obavlja lekar, urolog, ili stručno obučen medicinski tehničar ili tehničarka u laboratoriji, u posebnoj prostoriji za uzimanje genitalnih uzoraka.

Priprema za analizu Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum

Uretralni bris se uzima pre prvog jutarnjeg mokrenja ili, ako se uzima u toku dana, najmanje dva sata posle mokrenja.

Uzorak brisa uretre radi mikrobiološkog ispitivanja ne treba uzimati ukoliko je pacijent pod antibiotskom terapijom jer prisustvo antibiotika usporava ili sprečava porast patogenih mikroorganizama.

 

Rezultat analize uretralni bris na Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum

Rezultat se izveštava kao pozitivan ili negativan, uz kvantitativno određivanje broja jedinica mikroorganizama koja menjaju boju u tečnoj podlozi i uz rezultate testa osetljivosti na antibiotike.

 

DODATNE NAPOMENE

Molekularne tehnike (PCR) pokazuju visoku osetljivost i specifičnost i koriste se takođe u dijagnostici svih infekcija koje izazivaju Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma hominis.

Kod prisustva pojačanog sekreta, mogu se uraditi i druge analize, kao što su detekcija C. trachomatis – DIF ili PCR i detekcija Neisseria gonorrhoeae i Trichomonas vaginalis mikroskopskim pregledom uretralnog brisa ili PCR metodom, kao i bakteriološka i mikološka kutura uretralnog brisa.

 

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.