Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Uretralni bris – Ureaplasma u. i Mycoplasma h.

Šifra MISR140 Kategorija Tag
Vreme izdavanja rezultata: 3 radnih dana
Uzorkovanje: Genitalni bris

Kratak opis analize

Uretralni bris na mikoplazme je test za otkrivanje Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum/Uraplasma parvum u uzorku uretralnog brisa. Obezbeđuje detekciju, kvantifikaciju i identifikaciju Ureaplasma urealyticum/Uraplasma parvum i Mycoplasma hominis.

2,750.00din

Genitalni bris
Mikrobiologija logo Beo-lab

Uretralni bris na Mycoplasma h. i Ureaplasma u.

Mikoplazma (Mycoplasma hominis) i ureaplazma (Ureaplasma urealyticum) izazivaju polno prenosive bolesti koje kod muškaraca dovode do negonokokne upale mokraćnog kanala (uretre), semenih kanala i prostate, koji mogu biti uzrok steriliteta.

 

Šta je analiza na Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum?

Test za otkrivanje Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum u uzorku uretralnog brisa obezbeđuje detekciju, kvantifikaciju i identifikaciju Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma hominis, na osnovu promene boje tečne podloge u kojoj se kultivišu.

Osim toga, ovim testom se može odrediti osetljivost Ureaplasma urealyticum/Uraplasma parvum i Mycoplasma hominis prema određenim antibioticima.

Uzorak brisa uretre se ispituje u dijagnostičke svrhe, odnosno u cilju detekcije Ureaplasma urealyticum/Uraplasma parvum i Mycoplasma hominis u mokraćnom kanalu.

 

Kada se radi navedena analiza?

Preporučuje se da uradite ovu analizu ukoliko:

– Imate sekret iz uretre, praćen čestim mokrenjem i pečenjem pri mokrenju,

– Imate svrab i peckanje u uretralnom kanalu

– Vaša partnerka i Vi imate probleme vezane za sterilitet

Oboljenje se prenosi seksualnim putem, nezaštićenim kontaktom sa inficiranom osobom.

 

Uzimanje uzorka uretralnog brisa

Uretralni bris se uzima pomoću elastičnog sterilnog tankog brisa ulaskom u uretru dubine oko 2 cm i rotiranjem. Uzimanje brisa uretre obavlja lekar, urolog, ili stručno obučen medicinski tehničar ili tehničarka u laboratoriji, u posebnoj prostoriji za uzimanje genitalnih uzoraka.

Priprema za analizu Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum

Uretralni bris se uzima pre prvog jutarnjeg mokrenja ili, ako se uzima u toku dana, najmanje dva sata posle mokrenja.

Uzorak brisa uretre radi mikrobiološkog ispitivanja ne treba uzimati ukoliko je pacijent pod antibiotskom terapijom jer prisustvo antibiotika usporava ili sprečava porast patogenih mikroorganizama.

 

Rezultat analize uretralni bris na Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum

Rezultat se izveštava kao pozitivan ili negativan, uz kvantitativno određivanje broja jedinica mikroorganizama koja menjaju boju u tečnoj podlozi i uz rezultate testa osetljivosti na antibiotike.

 

DODATNE NAPOMENE

Molekularne tehnike (PCR) pokazuju visoku osetljivost i specifičnost i koriste se takođe u dijagnostici svih infekcija koje izazivaju Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma hominis.

Kod prisustva pojačanog sekreta, mogu se uraditi i druge analize, kao što su detekcija C. trachomatis – DIF ili PCR i detekcija Neisseria gonorrhoeae i Trichomonas vaginalis mikroskopskim pregledom uretralnog brisa ili PCR metodom, kao i bakteriološka i mikološka kutura uretralnog brisa.

Osim u centralnoj laboratoriji, u Resavskoj 58-60, na ostalim lokacijama je potrebno zakazati dolazak radi uzorkovanja genitalnih briseva. Zakazivanje dolaska možete obaviti pozivom na broj laboratorije u koju želite da dođete, i biće vam obezbeđen prvi slobodni termin.

Na sledećim lokacijama Beo-lab laboratorija je dostupno uzimanje uretralnih briseva:
•Savski Venac, Resavska 58-60, +381 11 36 22 888
•Banjica, Crnotravska 7-9, +381 11 266 7747
•Pančevo, Karađorđeva 10, +381 13 41 47 78
•Zemun, Magistratski trg 14, +381 11 21 02 794
•Kaluđerica, Smederevski put 24b, +381 11 30 48 912
•Novi Sad, Braće Ribnikar 7, +381 21 3025050
•Novi Pazar, Veljka Vlahovića 26, +381 20 382 444
•Čačak, Filipa Filipovića 16, +381 32 410207
•Kragujevac, Luja Pastera 24, +381 34 205 901

Ukoliko želite da vaš urolog uradi uzorkovanje, možete uzorke dostaviti lično u neku od naših laboratorija, kako u Beogradu tako i u ostatku Srbije (vama najbližu) ili da dostavljanje uzorka do laboratorije ordinacija uslužno uradi za vas.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.