Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Kortizol

Šifra ME05 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Kortizol je steroidni hormon, iz grupe glukokortikoidnih hormona. Ukoliko se koristi kao lek, poznat je kao hidrokortizon. Najvažniji fiziološki efekat kortizola je povećanje nivoa glukoze u krvi (povećanje glukoneogeneze, katabolična aktivnost), a osim toga ima i antiinflamatornu i imunosupresivnu ulogu (zajedno sa adrenalinom pomaže telu da upravlja fizičkim i emocionalnim stresom).

1,050.00din

Vađenje krvi
Imunohemija logo Beo-lab

Šta je kortizol?

Kortizol obavlja mnoge vitalne uloge i neophodan je za mnoge telesne funkcije u organizmu. Kao i ostali glukokortikoidi, kortizol se sintetiše iz uobičajenog prekursora holesterola u zoni fascikulati kore nadbubrežne žlezde. Oko 90% kortizola vezano je za kortikosteroid vezujući globulin (CBG) i za albumin. Samo mala količina kortizola nalazi se slobodna u cirkulaciji i može slobodno da reaguje sa njegovim receptorom.

Najvažniji fiziološki efekat kortizola je povećanje nivoa glukoze u krvi (povećanje glukoneogeneze, katabolična aktivnost), a osim toga ima i antiinflamatornu i imunosupresivnu ulogu (zajedno sa adrenalinom pomaže telu da upravlja fizičkim i emocionalnim stresom).

Kada se probudite, bavite fizičkom aktivnošću ili se suočite sa stresnim događajem-hipofiza reaguje tako što šalje signal nadbubrežnim žlezdama čime se pokreće alarmni sistem u telu. Kombinacijom nervnih i hormonalnih signala, ovaj sistem podstiče nadbubrežne žlezde, koje se nalaze na vrhu bubrega, da oslobađaju hormone poput adrenalina i kortizola.

Adrenalin povećava broj otkucaja srca, podiže krvni pritisak i povećava zalihe energije. Kortizol, primarni hormon stresa, povećava koncentraciju šećera (glukozu) u krvi i poboljšava njenu iskoristljivost u mozgu. Na taj način, adrenalin i kortizol pripremaju telo da bude u stanju pripravnosti.

Kada pretnja prođe, nivoi hormona se vraćaju u normalu. Kako koncentracija adrenalina i kortizola opada, broj otkucaja srca i krvni pritisak se vraćaju na početne nivoe, a drugi sistemi nastavljaju sa svojim redovnim aktivnostima.

Kada se radi analiza (jutarnji) kortizol?

Organizam, u normalnim, fiziološkim uslovima proizvodi tačno određenu količinu kortizola.

Međutim, u stanju kao što je Cushingov (Kušingov) sindrom dolazi do povećane produkcije ovog hormona.

Simptomi pojačanog oslobađanja kortizola uključuju:

 • povećanje telesne težine (posebno u predelu stomaka i lica)
 • pojavu tanke kože koja sporo zarasta
 • pojavu bubuljica
 • neredovne menstruacije i pojačanu maljavost lica (kod osoba ženskog pola)

Visoki nivoi kortizola uzrokuju da hipofiza smanjuje lučenje ACTH, što usporava proizvodnju kortizola.

Određivanje kortizola u 24-časovnom urinu je metod izbora za određivanje Cushing-ovog sindroma s obzirom da izličivanje kortizola u urinu ne zavisi od dnevnog ritma sekrecije kortizola.

S druge strane, kada se smanji proizvodnja kortizola javlja se stanje poznato kao Addisonova bolest.

Simptomi nedostatka kortizola uključuju:

 • osećaj stalnog umora
 • mučninu sa nagonom na povraćanje
 • gubitak težine
 • slabost mišića
 • bol u stomaku

Kada je nivo kortizola prenizak, hipofiza luči stimulativni hormon adrenokortikotropin (ACTH).

Natrijum

Kalijum

ACTH

DHEA-S

Ako osetite bilo koji od ovih simptoma, lekar vam može predložiti da uradite test krvi za merenje nivoa kortizola.

Dugotrajna aktivacija sistema kao odgovora na stres i preterano izlaganje kortizolu i drugim hormonima stresa mogu poremetiti skoro sve procese u vašem telu, što može dovesti do povećanog rizika od mnogih zdravstvenih problema, uključujući:

 • Anksioznost
 • Depresiju
 • Glavobolje
 • Napetost mišića i bol
 • Bolesti srca, srčani udar, visok krvni pritisak i moždani udar
 • Probleme sa spavanjem
 • Dobijanje na težini
 • Poremećaj pamćenja i koncentracije

Napomena: Merenja kortizola u noćnim uzorcima salive je posebno korisno kod dece, psihijatrijskih pacijenata kao i kod osoba izloženim različitim faktorima stresa koji mogu uticati na adrenalni korteks izazivajući povećanje koncentracije adrenalnih steroida.

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

Potrebno je mirovati 20 do 30 minuta pre nego izvadite krv za jutarnji kortizol.

Koncentracije kortizola u serumu normalno pokazuju dve varijacije u toku jednog dana. Maksimum koncentracije obično se dostiže u ranim jutarnjim satima a potom, koncentracija opada tokom dana do nivoa u večernjim satima koji je otprilike upola manji od jutarnje koncentracije. Zbog toga je za interpretaciju rezultata neophodno znati vreme uzimanja uzorka seruma.

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat se izdaje na dnevnom nivou.

Tumačenje dobijenih rezultata

Reazultate testa tumači lekar koji vas je uputio na ovo testiranje.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.