Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

ACTH

Šifra ME02 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

ACTH kontroliše proizvodnju drugog hormona koji se naziva kortizol. ACTH je važna komponenta hipotalamus-hipofizno-nadbubrežne osovine i igra važnu ulogu u odgovoru na biološki stres.

ACTH je hormon koji proizvodi hipofiza. Hipofiza je deo endokrinog sistema, mreže žlezda koje zajedno proizvode hormone koji deluju na organe, tkiva i druge žlezde kako bi regulisali rad svih sistema u celom telu.

1,260.00din

Vađenje krvi
Imunohemija logo Beo-lab

Šta je ACTH?

ACTH – Adrenokortikotropni hormon je polipeptidni tropski hormon koji proizvodi i luči prednja hipofiza. Takođe se koristi kao lek i kao dijagnostički agens.

ACTH deluje na nadbubrežni korteks oslobađajući kortizol i androgene. Glavna funkcija ACTH je da reguliše glukokortikoidni (steroidni) hormon kortizol.

Kortizol obavlja mnoge vitalne uloge i neophodan je za mnoge telesne funkcije jer:

  • zajedno sa adrenalinom pomaže telu da upravlja fizičkim i emocionalnim stresom
  • reguliše nivo šećera u krvi (povećava koncentraciju glukoze u stresnim situacijama)
  • sa insulinom učestvuje u održavanje konstantnog nivoa šećera u krvi
  • smanjuje negativno dejstvo upalnog procesa (zapaljenja)
  • pomaže telu da održava konstantan krvni pritisak
  • pomaže funkcionisanju imunološkog sistema

Normalno, koncentracija ACTH se povećava kada je kortizol nizak i opada kada je kortizol visok. Kao odgovor na pad nivoa kortizola u krvi, hipotalamus proizvodi hormon koji oslobađa kortikotropin-oslobađajući hormon (CRH). Ovo dalje stimuliše proizvodnju ACTH od strane hipofize, što zauzvrat stimuliše proizvodnju kortizola u nadbubrežnim žlezdama, malim organima koji se nalaze na vrhu svakog bubrega. Da bi se stvorile odgovarajuće količine kortizola- hipotalamus, hipofiza i nadbubrežne žlezde moraju pravilno funkcionisati.

Kada se radi analiza ACTH?

Kada imate simptome povezane sa viškom ili nedostatkom proizvodnje kortizola i ukoliko lekar posumnja da imate hormonsku neravnotežu koja bi mogla biti uzrokovana problemom sa hipofizom ili nadbubrežnim žlezdama, može zahtevati da uradite analizu ACTH.

Poremećaji u radu hipofize ili nadbubrežnih žlezda mogu izazvati:

  • Cushingov (Kušingov) sindrom-poremećaj u kojem nadbubrežna žlezda proizvodi previše kortizola. Može biti uzrokovan tumorom u hipofizi ili upotrebom steroidnih lekova. Steroidi se koriste za lečenje upale, ali mogu imati neželjene efekte koji utiču na nivo kortizola.
  • Kušingovu (Cushingovu) bolest-oblik Kušingovog sindroma. Cushingova bolest je obično uzrokovana nekanceroznim (benignim) tumorom hipofize. Tumor proizvodi previše ACTH što dovodi to toga da nadbubrežne žlezde proizvode previše kortizola.
  • Addisonova bolest-stanje u kojem nadbubrežna žlezda ne proizvodi dovoljno kortizola.
  • Hipopituitarizam-poremećaj u kojem hipofiza ne proizvodi dovoljno hormona u čijoj sekreciji inače učestvuje.

Istovremeno određivanje koncentracija ACTH i kortizola može pomoći u diferencijaciji ovih stanja jer se nivo ACTH normalno menja u suprotnom smeru od nivoa kortizola.

Merenja ACTH u plazmi su korisna za diferencijalnu dijagnozu hipofizne Kušingove bolesti (hipersekrecija ACTH), autonomnih hipofiznih tumora koji produkuju ACTH (pr. Nelsonov sindrom), hipofunkcija hipofize sa deficijencijom ACTH i ektopični ACTH sindrom. Kao dodatak određivanju kortizola, određivanja ACTH mogu se koristiti zajedno sa funkcionalnim testovima ili testovima stimulacije radi dijagnostikovanja uzroka pojačane produkcije glukokortikoida.

Slično, određivanja ACTH mogu se koristiti da bi se olakšala diferencijalna dijagnoza adrenokortikalne insuficijencije (Adisonova bolest).

ACTH koji ne proizvodi hipofiza je poznat kao ektopični ACTH (ovo je često povezano sa karcinomom malih plućnih ćelija). U retkim slučajevima ektopični ACTH može biti uzrokovan timusnim tumorima, pankreasnim adenokarcinomima, ili bronhijalnim karcinoidima.

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

ACTH koncentracije pokazuju varijaciju dva puta u toku dana sa visokim vrednostima ujutru i niskim vrednostima uveče.

Lekar može zahtevati da 10 do 12 sati pre vađenja krvi izbegavate unos hrane i pića. Uzorkovanje krvi se obično obavlja oko 8h ujutru.

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat se izdaje na dnevnom nivou.

Tumačenje dobijenih rezultata

Rezultate testa tumači lekar koji vas je uputio na ovo testiranje.

 

 

 

 

 

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.