Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Kalijum

Šifra CH49 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Kalijum se koristi kao pomoć u dijagnostici i praćenju niza poremećaja koji utiču na balans elektrolita i koji za posledicu imaju snižen ili povećan nivo kalijuma.

165.00din

Vađenje krvi
Biohemija logo Beo-lab

Šta je Kalijum?

Kalijum je eletkrolit koji je esencijalan za normalno funkcionisanje organizma, a naročito za normalno funkcionisanje nerava i mišća. Natrijum zajedno sa ostalim elektrolitima (hloridima, kalijumom i bikarbonatima) učestvuje u regulaciji acido-baznog statusa i balansa vode u organizmu.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

Kalijum se koristi kao pomoć u dijagnostici i praćenju niza poremećaja koji utiču na balans elektrolita i koji za posledicu imaju snižen ili povećan nivo kalijuma.

Kalijum se određuje osobama koje vrše rutinski medicinski pregled (kada se određuje zajedno sa natrijumom i hloridima), osobama koje imaju znake i simptome mišićne slabosti ili nepravilnog rada srca, kod osoba koje uzimaju terapiju ili imaju oboljenje koje može da utiče na nivo kalijuma (oboljenja bubrega, hipertenzija).

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv), 24h urin

Obrtno vreme: 1 dan

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.