Pratite nas

Magnezijum

Šifra CH46 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Magnezijum se koristi kao pomoć u dijagnostici i praćenju niza poremećaja koji utiču na balans elektrolita i koji za posledicu imaju snižen ili povećan nivo magnezijuma.

140din

Vađenje krvi

Šta je Magnezijum?

Magnezijum je esencijalni element koji u organizmu ima višestruke uloge. Magnezijum je esencijalan za produkciju energije u ćelijama, za normalnu funkciju kostiju, nerava i mišića.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

Laboratorijsko određivanje nivoa magnezijuma se radi kao pomoć u dijagnostici i praćenju niza poremećaja koji utiču na balans elektrolita i koji za posledicu imaju snižen ili povećan nivo magnezijuma.

Magnezijum se određuje osobama koje imaju simptome niskog ili visokog nivoa magnezijuma u krvi (srčane aritmije, slabost, iritabilnost), osobama koje imaju poremećen nivo kalcijuma ili kalijuma, kao i osobama koje primaju magnezijum-sulfat da se prati uspešnost terapije (naročito kod trudnica u preeklampsiji).

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak za analizu

Uzorak: serum (venska krv), 24h urin
Obrtno vreme: 1 dan

Uzimanje uzorka se vrši najčešće ujutru posle noćnog gladovanja.

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.