Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Urea

Šifra CH58 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Urea (BUN) se koristi da se proceni stanje bubrega, kao pomoć u dijagnostici oboljenja bubrega, kao i da se prati efikasnost terapije kod oboljenja i oštećenja bubrega.

165.00din

Vađenje krvi
Biohemija logo Beo-lab

Šta je UREA?

Urea je mali molekul koji se konstantno stvara u jetri, a nastaje u procesu razlaganja proteina na aminokiseline. U toku razlaganja proteina stvaraju se aminokiseline i amonijak, koji se prevodi u manje štetni proizvod-ureu, koja se iz ogranizma izbacuje preko bubrega.

 

Zašto se određuje i kod koga se treba određivati?

Urea se koristi da se proceni stanje bubrega, kao pomoć u dijagnostici oboljenja bubrega, kao i da se prati efikasnost terapije kod oboljenja i oštećenja bubrega.

Urea se određuje osobama koje vrše rutinski medicinski pregled, osobama koje imaju znakove i simptome oboljenja bubrega ili stanja koja mogu biti pogoršana bubrežnom disfunkcijom, periodično se određuje osobama obolelim od bubrežnih oboljenja u cilju praćenja terapije i toka bolesti.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv), pojedinačna porcija urina ili 24h urin

Obrtno vreme: 1 dan

Uzimanje uzorka se vrši najčešće ujutru posle noćnog gladovanja.

Povezane analize ...

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.