Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Kalcijum

Šifra CH16 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Kalcijum se koristi za postavljanje dijagnoze i za praćenje niza oboljenja (kostiju, bubrega, štitne i paraštitne žlezde i gastrointestinalnog trakta) koji dovode do sniženog ili povećanog nivoa kalcijuma.

 

165.00din

Vađenje krvi
Biohemija logo Beo-lab

Šta je Kalcijum?

Kalcijum je esencijalni element koji u organizmu ima višestruke uloge. Kalcijum ulazi u sastav kostiju i zuba, učestvuje u koagulaciji krvi, ćelijskoj signalizaciji i bitan je za normalan rad skeletnih mišića, srca i nerava. Oko polovine od ukupne količine kalcijuma u krvi je metabolički aktivno, on se zove jonizovani kalcijum.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

Kalcijum se koristi za postavljanje dijagnoze i za praćenje niza oboljenja (kostiju, bubrega, štitne i paraštitne žlezde i gastrointestinalnog trakta) koji dovode do sniženog ili povećanog nivoa kalcijuma.

Kalcijum se određuje osobama koje vrše rutinski medicinski pregled, osobama koje imaju potvrđeno oboljenje ili sumnju na oboljenje: kostiju (uključujući osteoporozu i osteomalaciju), bubrega, štitne i paraštitne žlezde, osobama obolelim od malignih oboljenja, kao i periodično osobama koje imaju nizak ili visok nivo kalcijuma da se prati uspešnost terapije (kad se određuje zajdno sa vitaminom D, PTH, neorganskim fosfatom).

Kod osoba koje imaju jako niske ili jako visoke nivoe kalcijuma, kao i kod kritično obolelih pacijenata se istovremeno određuje i nivo jonizovanog kalcijuma.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv), 24h urin

Obrtno vreme: 1 dan

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.