Pratite nas

Kalcijum

Šifra CH16 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Kalcijum se koristi za postavljanje dijagnoze i za praćenje niza oboljenja (kostiju, bubrega, štitne i paraštitne žlezde i gastrointestinalnog trakta) koji dovode do sniženog ili povećanog nivoa kalcijuma.

 

140din

Vađenje krvi

Šta je Kalcijum?

Kalcijum je esencijalni element koji u organizmu ima višestruke uloge. Kalcijum ulazi u sastav kostiju i zuba, učestvuje u koagulaciji krvi, ćelijskoj signalizaciji i bitan je za normalan rad skeletnih mišića, srca i nerava. Oko polovine od ukupne količine kalcijuma u krvi je metabolički aktivno, on se zove jonizovani kalcijum.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

Kalcijum se koristi za postavljanje dijagnoze i za praćenje niza oboljenja (kostiju, bubrega, štitne i paraštitne žlezde i gastrointestinalnog trakta) koji dovode do sniženog ili povećanog nivoa kalcijuma.

Kalcijum se određuje osobama koje vrše rutinski medicinski pregled, osobama koje imaju potvrđeno oboljenje ili sumnju na oboljenje: kostiju (uključujući osteoporozu i osteomalaciju), bubrega, štitne i paraštitne žlezde, osobama obolelim od malignih oboljenja, kao i periodično osobama koje imaju nizak ili visok nivo kalcijuma da se prati uspešnost terapije (kad se određuje zajdno sa vitaminom D, PTH, neorganskim fosfatom).

Kod osoba koje imaju jako niske ili jako visoke nivoe kalcijuma, kao i kod kritično obolelih pacijenata se istovremeno određuje i nivo jonizovanog kalcijuma.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv), 24h urin
Obrtno vreme: 1 dan

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.