Call Centar:
Pratite nas
Call Centar +381 11 36 22 888
Pratite nas

Kalcijum

Šifra CH16 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Kalcijum se koristi za postavljanje dijagnoze i za praćenje niza oboljenja (kostiju, bubrega, štitne i paraštitne žlezde i gastrointestinalnog trakta) koji dovode do sniženog ili povećanog nivoa kalcijuma.

 

155.00din

Vađenje krvi
Biohemija logo Beo-lab

Šta je Kalcijum?

Kalcijum je esencijalni element koji u organizmu ima višestruke uloge. Kalcijum ulazi u sastav kostiju i zuba, učestvuje u koagulaciji krvi, ćelijskoj signalizaciji i bitan je za normalan rad skeletnih mišića, srca i nerava. Oko polovine od ukupne količine kalcijuma u krvi je metabolički aktivno, on se zove jonizovani kalcijum.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

Kalcijum se koristi za postavljanje dijagnoze i za praćenje niza oboljenja (kostiju, bubrega, štitne i paraštitne žlezde i gastrointestinalnog trakta) koji dovode do sniženog ili povećanog nivoa kalcijuma.

Kalcijum se određuje osobama koje vrše rutinski medicinski pregled, osobama koje imaju potvrđeno oboljenje ili sumnju na oboljenje: kostiju (uključujući osteoporozu i osteomalaciju), bubrega, štitne i paraštitne žlezde, osobama obolelim od malignih oboljenja, kao i periodično osobama koje imaju nizak ili visok nivo kalcijuma da se prati uspešnost terapije (kad se određuje zajdno sa vitaminom D, PTH, neorganskim fosfatom).

Kod osoba koje imaju jako niske ili jako visoke nivoe kalcijuma, kao i kod kritično obolelih pacijenata se istovremeno određuje i nivo jonizovanog kalcijuma.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv), 24h urin
Obrtno vreme: 1 dan

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.

polno prenosive bolesti
POTREBAN VAM JE ANTIGEN TEST ZBOG PUTOVANJA?​

Poručite ga putem e-laboratorije ili dođite direktno u jednu od tri laboratorije u Beogradu u kojima se vrši uzorkovanje: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148 i Pjarona de Mondezira 30/5.
Proverite radno vreme lokacija na kojima je dostupan brzi Antigen test na COVID-19.
Prilikom dolaska u laboratoriju, ponesite sa sobom popunjen ANTIGEN UPITNIK i ubrzajte proceduru uzorkovanja.
Rezultat brzog antigen testa (SARS-Cov-2 rapid test) u Beo-lab laboratorijama sadrži i QR code, koji vam omogućava da jednostavno u svakom trenutku imate brz pristup vašem rezultatu antigen testa i po potrebi ga pokažete nadležnoj osobi, prilikom prelaska granice tokom putovanja. 

YOU NEED AN ANTIGEN TEST FOR TRAVEL?

Order via E-labs or come directly to one of the three Beo-lab laboratories in Belgrade where the antigen test is available: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148, and Pjarona de Mondezira 30/5.
Check the working hour of locations in Belgrade where COVID-19 antigen testing is available.
Please, bring a completed ANTIGEN QUESTIONNAIRE with you and make faster the sampling procedure.

The result of the Antigen test (SARS-Cov-2 rapid test) in Beo-lab laboratories contains a QR code, which allows you to have quick access to your antigen test result at any time and show it to the responsible officer when crossing the border.