Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Jonizovani kalcijum

Šifra CH15 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Kod osoba koje imaju jako niske ili jako visoke nivo kalcijuma, kao i kod kritično obolelih pacijenata se istovremeno određuje i nivo jonizovanog kalcijuma.

440.00din

Vađenje krvi
Biohemija logo Beo-lab

Šta je jonizovani kalcijum?

Kalcijum je esencijalni element koji u organizmu ima višestruke uloge. Kalcijum ulazi u sastav kostiju i zuba, učestvuje u koagulaciji krvi, ćelijskoj signalizaciji i bitan je za normalan rad skeletnih mišića , srca i nerava. Oko polovine od ukupne količne kalcijuma u krvi je metabolički aktivan, on se zove jonizovani kalcijum.

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

Kalcijum se koristi za postavljanje dijagnoze i za praćenje niza oboljenja (kostiju, bubrega, štitne i paraštitne žlezde i gastrointestinalnog trakta) koji dovode do sniženog ili povećanog nivoa kalcijuma.

Kalcijum se određuje osobama koje vrše rutinski medicinski pregled, osobama koje imaju potvrđeno oboljenje ili sumnju na obolenje: kostiju (uključujući osteoporozu i osteomalaciju), bubrega, štitne i paraštitine žlezde, osobama obolelih od malignih obolenje, kao i periodično osobama koje imaju nizak ili visok nivo kalcijuma da se prati uspešnost terapije (kad se određuje zajedno sa Vitaminom D, PTH, neorganskim fosfatom).

Kod osoba koje imaju jako niske ili jako visoke nivoe kalcijuma, kao i kod kritično obolelih pacijenata se istovremeno određuje i nivo jonizovanog kalcijuma.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 radni dan

Priprema za uzorkovanje: Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

 

SAZNAJ VIŠE

Kalcijum – važan elemenat ljudskog organizma

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.