Call Centar:
Pratite nas
Call Centar +381 11 36 22 888

Jonizovani kalcijum

Šifra CH15 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Kod osoba koje imaju jako niske ili jako visoke nivo kalcijuma, kao i kod kritično obolelih pacijenata se istovremeno određuje i nivo jonizovanog kalcijuma.

380.00din

Vađenje krvi
Biohemija logo Beo-lab

Šta je jonizovani kalcijum?

Kalcijum je esencijalni element koji u organizmu ima višestruke uloge. Kalcijum ulazi u sastav kostiju i zuba, učestvuje u koagulaciji krvi, ćelijskoj signalizaciji i bitan je za normalan rad skeletnih mišića , srca i nerava. Oko polovine od ukupne količne kacijuma u krvi je metabolički aktivan, on se zove jonizovani kalcijum.

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

Kalcijum se koristi za postavljanje dijagnoze i za praćenje niza obolenja (kostiju, bubrega, štitne i paraštitne žlezde i gastrointestinalnog trakta) koji dovode do sniženog ili povećanog nivoa kalcijuma.

Kalcijum se određuju osobama koje vrše rutinski medicinski pregled, osobama koje imaju potvrđeno obolenje ili sumnju na obolenje: kostiju (uključujući osteoporozu i osteomalaciju), bubrega, štitne i paraštitine žlezde, osobama obolelih od malignih obolenje, kao i periodično osobama koje imaju nizak ili visok nivo kalcijuma da se prati uspešnost terapije (kad se određuje zajedno sa Vitaminom D, PTH, neorganskim fosfatom).

Kod osoba koje imaju jako niske ili jako visoke nivo kalcijuma, kao i kod kritično obolelih pacijenata se istovremeno određuje i nivo jonizovanog kalcijuma.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)
Obrtno vreme: 1 radni dan
Priprema za uzorkovanje: Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

 

SAZNAJ VIŠE

Kalcijum – važan elemenat ljudskog organizma

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.

polno prenosive bolesti
POTREBAN VAM JE ANTIGEN TEST ZBOG PUTOVANJA?​

Poručite ga putem e-laboratorije ili dođite direktno u jednu od tri laboratorije u Beogradu u kojima se vrši uzorkovanje: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148 i Pjarona de Mondezira 30/5.
Proverite radno vreme lokacija na kojima je dostupan brzi Antigen test na COVID-19.
Prilikom dolaska u laboratoriju, ponesite sa sobom popunjen ANTIGEN UPITNIK i ubrzajte proceduru uzorkovanja.
Rezultat brzog antigen testa (SARS-Cov-2 rapid test) u Beo-lab laboratorijama sadrži i QR code, koji vam omogućava da jednostavno u svakom trenutku imate brz pristup vašem rezultatu antigen testa i po potrebi ga pokažete nadležnoj osobi, prilikom prelaska granice tokom putovanja. 

YOU NEED AN ANTIGEN TEST FOR TRAVEL?

Order via E-labs or come directly to one of the three Beo-lab laboratories in Belgrade where the antigen test is available: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148, and Pjarona de Mondezira 30/5.
Check the working hour of locations in Belgrade where COVID-19 antigen testing is available.
Please, bring a completed ANTIGEN QUESTIONNAIRE with you and make faster the sampling procedure.

The result of the Antigen test (SARS-Cov-2 rapid test) in Beo-lab laboratories contains a QR code, which allows you to have quick access to your antigen test result at any time and show it to the responsible officer when crossing the border.