Call Centar:
Pratite nas
Call Centar +381 11 36 22 888
Pratite nas

Vitamin D total

Šifra CHSR35 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Vitamin D total se koristi u diferencijalnoj dijagnozi rahitisa i osteomalacije, da se proceni zaliha istog u organizmu (hipo ili hipervitaminoze), kao i za praćenje zamenske terapije.

2,100.00din

Vađenje krvi
Imunohemija logo Beo-lab

Šta je Vitamin D?

Vitamin D predstavlja grupu liposolubilnih steroidnih jedinjenja. Vitamin D u organizmu nastaje u koži i to je vitamin D3 (holekalciferol) ili se unosi hranom kao suplement i to je vitamin D2 (ergokalciferol, ljudski organizam ga ne može produkovati).

U ljudskom organizmu se i D2 i D3 prvo transformišu u 25OH vitamin D, a potom u 1,25OH vitamin D. 25-hidroksi vitamin D (25OH Vitamin D) je glavni oblik koji se nalazi u krvi i biološki je neaktivan. Iz 25OH Vitamina D nastaje aktivni hormon 1,25-dihidroksivitamin D. Zbog dugog poluživota i veće koncentracije, 25OH D obično se meri za procenu i praćenje stanja vitamina D kod pojedinaca.

Vitamin D je esencijalan za normalan rast i razvoj kostiju i drugih tkiva, on učestvuje u regulaciji metabolizma kalcijuma, fosfora i u manjoj meri magnezijuma i učestvuje u regulaciji imunog sistema.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

Vitamin D total se koristi u diferencijalnoj dijagnozi rahitisa i osteomalacije, da se proceni zaliha istog u organizmu (hipo ili hipervitaminoze), kao i za praćenje zamenske terapije.

Vitamin D total se određuje osobama koje imaju povišene ili snižene nivoe kalcijuma, fosfata i/ili PTH, osobama koje imaju simptome koštanih oboljenja, osobama koje su u riziku od nastanka nedostatka vitamina D (osobe na dugotrajnoj antikonvulzivnoj terapiji) ili kod kojih se sumnja da imaju nedostatak vitamina D, kao i periodično da bi se procenio odgovor na terapiju kod dijagnostifikovanog nedostatka vitamina D.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 dan

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

 

SAZNAJ VIŠE

Više o vitaminu D pročitajte u članku:

Vitamin D – važan za sveukupno zdravlje

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.

polno prenosive bolesti
POTREBAN VAM JE ANTIGEN TEST ZBOG PUTOVANJA?​

Poručite ga putem e-laboratorije ili dođite direktno u jednu od tri laboratorije u Beogradu u kojima se vrši uzorkovanje: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148 i Pjarona de Mondezira 30/5.
Proverite radno vreme lokacija na kojima je dostupan brzi Antigen test na COVID-19.
Prilikom dolaska u laboratoriju, ponesite sa sobom popunjen ANTIGEN UPITNIK i ubrzajte proceduru uzorkovanja.
Rezultat brzog antigen testa (SARS-Cov-2 rapid test) u Beo-lab laboratorijama sadrži i QR code, koji vam omogućava da jednostavno u svakom trenutku imate brz pristup vašem rezultatu antigen testa i po potrebi ga pokažete nadležnoj osobi, prilikom prelaska granice tokom putovanja. 

YOU NEED AN ANTIGEN TEST FOR TRAVEL?

Order via E-labs or come directly to one of the three Beo-lab laboratories in Belgrade where the antigen test is available: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148, and Pjarona de Mondezira 30/5.
Check the working hour of locations in Belgrade where COVID-19 antigen testing is available.
Please, bring a completed ANTIGEN QUESTIONNAIRE with you and make faster the sampling procedure.

The result of the Antigen test (SARS-Cov-2 rapid test) in Beo-lab laboratories contains a QR code, which allows you to have quick access to your antigen test result at any time and show it to the responsible officer when crossing the border.