Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

PTH

Šifra ME24 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

PTH, zajedno sa vitaminom D i kalcitoninom, dovodi do mobilizacije kalcijuma i fosfata iz skeleta, i povećava apsorpciju kalcijuma u crevima i izlučivanje fosfata preko bubrega.

1,190.00din

Vađenje krvi
Imunohemija logo Beo-lab

Šta je PTH?

Paratiroidni hormon (PTH) se formira u paratiroidnoj žlezdi i izlučuje u krvotok.

Selektivno merenje (uglavnom) intaktnog paratiroidnog hormona omogućava da se direktno utvrdi sekretorna aktivnosti paratiroidne žlezde. PTH, zajedno sa vitaminom D i kalcitoninom, dovodi do mobilizacije kalcijuma i fosfata iz skeleta, i povećava apsorpciju kalcijuma u crevima i izlučivanje fosfata preko bubrega.

Konstantna koncentracija kalcijuma u krvi regulisana je interakcijom PTH i kalcitonina. Visoka koncentracija kalcijuma inhibira sekreciju PTH dok niska koncentracija kalcijuma to podstiče.

Kada se radi analiza PTH?

Test krvi za PTH može pomoći vašem lekaru da utvrdi da li su abnormalni nivoi kalcijuma uzrokovani poremećajem u radu paratiroidnih žlezda. Ako test pokaže da je PTH nivo odgovarajući za nivo kalcijuma, onda postoji neki drugi uzrok visokog ili niskog nivoa kalcijuma pa bi ispitivanje trebalo nastaviti u smeru otkrivanja pravog uzroka.

Poremećaji paratiroidne žlezde dovode do povišenog ili smanjenog nivoa kalcijuma u krvi (hiperkalcemija ili hipokalcemija) do koje dolazi usled promene u sekreciji PTH-a.

  • Hiperfunkcija paratiroidne žlezde dovodi do povećane sekrecije PTH-a (hiperparatiroidizma). Primarni uzroci su adenomi paratiroidne žlezde.
  • Kod sekundarnog hiperparatiroidizma, nivo kalcijuma u krvi je nizak kao posledica drugih patoloških stanja (npr. nedostatka vitamina D).

Takođe je zabeleženo i određivanje PTH-a intraoperativno tokom resekcije adenoma paratiroidne žlezde. Interoperativno određivanje PTH-a omogućava hirurgu da proceni da li je resekcija urađena u potpunosti na osnovu brzog pada vrednosti PTH.

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

Nije potrebna posebna priprema za ovu analizu.

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat se izdaje na dnevnom nivou.

Tumačenje dobijenih rezultata

Rezultate testa tumači lekar koji vas je uputio na ovo testiranje.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.