Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

DHEA (polni hormon)

Šifra CHSR28 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 8 radnih dana

Kratak opis analize

Dehidroepiandrosteron (DHEA) je steroidni hormon koji prirodno proizvode nadbubrežne žlezde, koje se nalaze na vrhu bubrega. To je prekursorski hormon, što znači da se u telu pretvara u druge hormone kao što su testosteron i estrogen.

2,050.00din

Polni hormoni logo Beo-lab

Šta je DHEA?

DHEA igra značajnu ulogu u održavanju hormonske ravnoteže u telu. Kao prekursorski hormon, on se pretvara u druge hormone kao što su testosteron i estrogen. Ova konverzija se dešava u različitim tkivima, uključujući nadbubrežne žlezde, jajnike, testise i mozak.

Kod muškaraca, DHEA služi kao prekursor za sintezu testosterona. Testosteron je primarni muški polni hormon i odgovoran je za razvoj muških polnih karakteristika, proizvodnju sperme, libido i ukupnu seksualnu funkciju.

Kod žena, DHEA se pretvara u estrogene, prvenstveno u jajnicima. Estrogeni igraju vitalnu ulogu u ženskom seksualnom razvoju, regulaciji menstrualnog ciklusa, održavanju gustine kostiju i opštem reproduktivnom zdravlju.

Niski nivoi DHEA:

  • Hormonski disbalans: Nedovoljni nivoi DHEA mogu doprineti hormonskoj neravnoteži, kao što je smanjen testosteron kod muškaraca ili smanjen estrogen kod žena. To može dovesti do simptoma kao što su smanjen libido, umor, promene raspoloženja i smanjena gustina kostiju.
  • Insuficijencija nadbubrežne žlezde: DHEA prvenstveno proizvode nadbubrežne žlezde. Nizak nivo DHEA može biti povezan sa insuficijencijom ili disfunkcijom nadbubrežne žlezde, što dovodi do simptoma kao što su umor, gubitak težine, slabost mišića i nizak krvni pritisak.
  • Efekti vezani za starenje: Nivoi DHEA prirodno opadaju sa godinama. Neka istraživanja sugerišu da nizak nivo DHEA može biti povezan sa stanjima vezanim za uzrast, uključujući kognitivni pad, poremećaje raspoloženja i smanjenu imunološku funkciju. Međutim, potrebne su dalje studije da bi se ustanovila direktna uzročna veza.

Visoki nivoi DHEA:

  • Hormonski disbalans: Previše visoki nivoi DHEA mogu dovesti do neravnoteže u drugim polnim hormonima, kao što je povećan testosteron kod žena ili povećan estrogen kod muškaraca. To može dovesti do simptoma kao što su akne, abnormalni rast kose, menstrualne nepravilnosti i promene raspoloženja.
  • Sindrom policističnih jajnika (PCOS): Povišeni nivoi DHEA se često primećuju kod žena sa PCOS, hormonskim poremećajem koji karakterišu ciste na jajnicima, neredovne menstruacije i povećani nivoi androgena. Visoki nivoi DHEA kod žena sa PCOS-om mogu doprineti simptomima kao što su akne, hirzutizam (prekomerni rast kose) i problemi sa plodnošću.
  • Efekti povezani sa androgenom: Prekomerni nivoi DHEA mogu dovesti do androgenih efekata i kod muškaraca i kod žena, kao što su povećana agresivnost, masna koža i gubitak kose.

Kada se radi analiza DHEA?

Analiza DHEA ili merenje nivoa DHEA može se preporučiti u situacijama kada postoji sumnja na hormonsku neravnotežu, disfunkciju nadbubrežne žlezde, sindrom policističnih jajnika (PCOS) ili probleme sa plodnošću. Ovaj test se obično radi po preporuci izabranog lekara, a na osnovu pojedinačnih simptoma i uvida u medicinsku istoriju pacijenta.

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

Posebna priprema nije potrebna, ali vreme izvođenja testa može biti važno, jer nivoi DHEA mogu da variraju tokom dana.

Vreme izdavanja rezultata

Na rezultata analize DHEA se čeka do 8 radnih dana.

Tumačenje dobijenih rezultata

Rezultate testa tumači izabrani lekar.

Polni hormoni i njihov značaj za reproduktivno zdravlje

Hormonski poremećaji kod žena: uzroci, simptomi i terapija

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.