Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Cervikalni bris – bakteriološka/mikološka kultura

Šifra MI194 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 2 radna dana
Uzorkovanje: Genitalni bris

Kratak opis analize

Bakteriološka / mikološka analiza cervikalnog i vaginalnog brisa je tehnika kultivacije uzoraka briseva sluzokože vagine i grlića materice na hranljivim podllogama. Uzorak cervikalnog i vaginalnog brisa se ispituje u dijagnostičke svrhe, odnosno u cilju izolovanja mikrobiološkog uzročnika bolesti genitalnog trakta.

630.00din

Genitalni bris
Mikrobiologija logo Beo-lab

Šta je kultura vaginalnog i cervikalnog brisa?

Kultura vaginalnog i cervikalnog brisa je tehnika kultivacije uzoraka briseva sluzokože vagine i grlića materice na hranljivim podlogama na kojima posle 1 – 2 dana dolazi do porasta mikroorganizama koji mogu biti uzročnici bakterijske infekcije ovih organa.

 

Kada se radi navedena analiza?

Preporučuje se da uradite ovu analizu ukoliko:

– Imate pojačan sekret, svrab i peckanje u unutrašnjosti vagine, neprijatnost pri polnom odnosu,

– Imate bolove u maloj karlici (u predelu jajnika) i povišenu temperaturu

Do infekcije patogenim mikroorganizmima najčešće dolazi seksualnim putem, ali i u raznim stanjima smanjene otpornosti i smanjenog broja laktobacila, kada se bakterije koje su inače prisutne u malom broju razmnožavaju i postanu preovlađujuća kultura.

Primena antibiotika, posebno dugotrajna i neracionalna, dovodi do narušavanja normalne vaginalne mikrobiote, što može dovesti do razmnožavanja mikroorganizama koji mogu izazvati upalu vaginalne i cervikalne sluzokože (Candida albicans i bakterije koje su na primenjene antibiotike otporne).

U nekim slučajevima može doći do poremećaja u ravnoteži između pojedinih mikroorganizama koji pripadaju normalnoj vaginalnoj mikrobioti i tada se na osnovu mikrobiološke kulture brisa vaginalne sluzokože može utvrditi postojanje vaginalne disbioze.

 

Uzimanje vaginalnog i cervikalnog brisa

Vaginalni i cervikalni bris se uzimaju pomoću sterilnog brisa kroz sterilan spekulum, prilikom ginekološkog pregleda od strane ginekologa ili u laboratoriji, u posebnoj prostoriji za uzimanje genitalnih uzoraka, od strane stručno obučenog medicinskog tehničara ili tehničarke.

Osim u centralnoj laboratoriji, u Resavskoj 58-60, na ostalim lokacijama je potrebno zakazati dolazak radi uzorkovanje genitalnih briseva. Zakazivanje dolaska možete obaviti pozivom na broj laboratorije u koju želite da dođete, i biće vam obezbeđen prvi slobodni termin.

Na sledećim lokacijama Beo-lab laboratorija je dostupno uzimanje vaginalnih i cervikalnih briseva:
• Savski Venac, Resavska 58-60, +381 11 36 22 888
• Banjica, Crnotravska 7-9, +381 11 266 7747
• Novi Pazar, Veljka Vlahovića 26, +381 20 382 444
• Novi Sad, Braće Ribnikar 7, +381 21 3025050
• Čačak, Filipa Filipovića 16, +381 32 410207

Ukoliko želite da vaš ginekolog uradi uzorkovanje možete uzorke dostaviti lično u neku od naših laboratorija, kako u Beogradu tako i u ostatku Srbije (vama najbližu) ili da dostavljanje uzorka do laboratorije ginekološka ordinacija uslužno uradi za vas.

Priprema za analizu kultura vaginalnog i cervikalnog brisa

Brisevi se mogu uzeti bilo kada u toku dana.

Dan pre pregleda pacijentkinja ne treba da ima polni odnos niti da primenjuje bilo kakvu lokalnu vaginalnu terapiju. Briseve ne treba uzimati u toku menstrualnog ciklusa, kao ni u toku opšte antibiotske terapije, jer prisustvo antibiotika usporava ili sprečava porast patogenih mikroorganizama.

 

Uzimanje genitalnih briseva u laboratorijskim uslovima

 

Rezultat kulture vaginalnog i cervikalnog brisa

Ukoliko se ustanovi prisustvo patogenih mikroorganizama (streptokoka, enterokoka, crevnih bakterija, stafilokoka) u značajnom broju, vrši se ispitivanje osetljivosti izolovanih mikroorganizama na antibiotike, po važećim propisima koje određuje EUCAST (Evropski komitet za ispitivanje osetljivosti na antibiotike).

U sklopu kulture cervikalnog i vaginalnog brisa, pravi se direktan mikroskopski preparat (DMP) – razmaz vaginalnog i cervikalnog brisa i pregleda pod mikroskopom, da bi se uočilo prisustvo belih krvnih zrnaca (tačnije polimorfonuklearnih leukocita) kao indirektnog pokazatelja moguće infekcije, kao i bakterija patogene i nepatogene mikrobiote ovih organa.

 

DODATNE NAPOMENE

Sluzokoža vagine zdravih žena je normalno naseljena nepatogenim bakterijama (laktobacilima), kao i patogenim bakterijama i gljivicama u malom broju, koje zajedno čine vaginalnu mikrobiotu.

Ključni faktori koji utiču na sastav vaginalne mikrobiote su starosno doba, kiselost sredine i hormonski status. Tokom puberteta i reproduktivnog perioda žene, zbog visoke koncentracije estrogena (ženskih polnih hormona), laktobacili čine glavni deo vaginalne mikrobiote, dok su druge bakterije prisutne u manjoj meri.

Laktobacili imaju zaštitnu ulogu u odbrani od patogenih mikroorganizama i sprečavanju pojave infekcije, odnosno bolesti. Oni uzimanjem hrane i zauzimanjem receptora, onemogućavaju rast i razvoj patogenih mikroorganizama, a takođe, razlaganjem ugljenih hidrata do mlečne kiseline i proizvodnjom vodonik-peroksida, održavaju kisele pH vrednosti u vaginalnoj sluznici i tako sprečavaju njenu kolonizaciju patogenim mikroorganizmima.

Početkom menopauze (po prestanku menstrualnih ciklusa) koncentracije estrogena opadaju i mikrobiota vagine postaje sve oskudnija, sa malo laktobacila i dosta stafilokoka, streptokoka, enterokoka i bakterija koje se normalno nalaze u crevima (crevnih bakterija).

Pojačan vaginalni sekret, naročito ukoliko je postojao rizičan seksualni kontakt, može ukazati na neku od seksualno prenosivih bolesti koje se ne mogu utvrditi standardnom bakteriološko – mikološkom kulturom, pa se mogu uraditi dodatne analize, kao što su detekcija Chlamydia trachomatis DIF metodom ili PCR metodom, detekcija Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum u cervikalnom brisu, komercijalnim testom ili PCR metodom, detekcija Neisseria gonorrhoeae i Trichomonas vaginalis mikroskopskim pregledom razmaza vaginalnog sekreta ili PCR metodom.

 

SAZNAJ VIŠE 

Polno prenosive bolesti

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.