Uzimanje genitalnih briseva u laboratorijskim uslovima

Poseta ginekologu je intimna stvar u životu svake žene,  ponekad i neprijatna. Ali tih par minuta jednom godišnje, koliko traje preventivni ginekološki pregled, su nezamenljivi u očuvanju vašeg reproduktivnog zdravlja.

Međutim, kod iznenadnih tegoba, uzorkovanje za osnovnu kao i dodatnu laboratorijsku dijagnostiku, možete uraditi  jednostavno i u laboratorijskim uslovima.

Ispoljene tegobe,  koje ukazuju na potrebu za dijagnostikom genitalnih briseva su: svrab, peckanje, pojačana sekrecija neprijatnog mirisa i sl. 

Uzimanje uzoraka za cervikalne i vaginalne briseve možete obaviti brzo i bez zakazivanja  u Centralnoj Beo-Lab laboratoriji u  Resavskoj 58-60 – Savski Venac i u  Beo-lab laboratoriji u Pančevu na adresi Radomira Putnika 22.

Navedene  laboratorije su posebno opremljene kabinetom, po svim standardima  i tehničkim i kada je u pitanju stručni kadar, za uzimanje genitalnih briseva.

O dostupnosti  uzorkovanja u ostalim Beo-lab laboratrijama na teritoriji Beograda, informišite se pozivom našeg Call centara tel: +381 11 36 22 888

Postupak uzorkovanja u laboratorijskim uslovima

Pre samog uzimanja genitalnih briseva, pacijentkinja daje osnovne lične podatke: ime i prezime, datum rođenja i željeni način dostavljanja rezultata: lično preuzimanje, putem mail-a ili putem aplikacije WEB rezultati.

Zatim se beleže razlozi dolaska. Da li je upućena od strane svog lekara/ginekologa ili dolazi samoinicijativno zbog prisutnih tegoba, sumnje na infekciju prenetu polnim putem ili zbog kontrolnog pregleda posle terapije, i sl.

Nakon toga, pripremate se  za postupak uzimanja uzoraka: oslobađate donji deo stomaka i vaginu, udobno se  smeštate na ginekološku stolicu i opustite se.

Pacijentkinja se za uzimanje briseva priprema na isti način kao i kod ginekološkog pregleda.

genitalni bris

 Neophodno je da pri uzimanju briseva opustite mišiće karlice, čime omogućavate jednostavno i nesmetano stavljanje sterilnog spekuluma. Spekulum je plastični umetak kojim se razmaknu zidovi vagine i napravi prostor za pravilno uzimanje briseva.

Pravilna priprema u kućnim uslovima

Da bi  dobijeni laboratorijski nalazi bili pouzdani i tačni, važno je da  je uzeti uzorak vaginalnog i cevikalnog brisa  adekvatan i kvalitetan.

Za adekvatnost i kvalitet uzorka, bitno je ispoštovati  pripremu u kućnim uslovima,  pred planiran dolazak u laboratoriju.

Poštujte ova jednostavna pravila:

  • Dve večeri pre uzrokovanja ne treba koristiti vaginalne tablete. Sve vrste vaginaleta, pa i one na biljnoj bazi, mogu uticati na tačnost rezultata;
  • Ukoliko ste bili na terapiji pa dolazite na kontrolni pregled, od završetka primene propisane terapije mora da prođe 72h;
  • Veče pre uzorkovanja ne vršiti unutrašnje ispiranje vagine;
  • Bez seksualnih odnosa dan pre uzorkovanja  tj. u poslednjih 24h;
  • Za  uzorkovanje genitalnih briseva najbolje je doći 10-tog dana od početka ciklusa;
  • Jutro pred dolazak u laboratoriju, obaviti toaletu  genitalne regije, blagim sapunom i toplom vodom, i obući čist veš.

 Šta uključuje standardna analiza genitalni briseva?

Dve osnovne  analize vaginalnog i cevikalnog brisa su bakterijološka i mikološka .

Bakteriološka – da li je prisutna infekcija uzrokovana određenim patogenim bakterijama.

Mikološka – da li je prisutna infekcija uzrokovana gljivicama, pre svega iz roda Candida.

Nalaz će pokazatikoja je konkretno bakterija izolovana, ako infekcija istom postoji i analizu osetljivosti te bakterije na anatibiotike, takozvani antibiogram.

U slučaju infekcije izazvane gljivicama, biće izolovana konkretna gljivica koja izaziva tegobe.

Šta uključuje dodatna analiza genitalnih briseva?

Hlamidija, mikoplazme i ureaplazme su najčešći uzročnici seksualno prenosivih bolesti koje izazivaju hronična oboljenja genitalnih organa, često praćena sterilitetom.

Dodatnim uzorkovanjem, po ličnom zahtevu, utvrđujemo prisustvo hlamidije, mikoplazme i ureaplazme u cervikalnom brisu žene.

Za mikoplazme i ureaplazme se ispituje i dodatna ostljivost na antibiotike i prilaže antibiogram.

Za sve rezultate dobijene u našoj laboratoriji dodatno tumačenje istih možete dobiti od našeg medicinkog osoblja, koje će vas po potrebi uputiti na lekara ili ginekologa.

Preporučujemo vam da pročitate i tekst „Priprema kod uzimanja uzorka za Papa test“.

Datum objave 18.1.2019

Ukoliko vam se sviđa članak, podelite ga sa prijateljima.

beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab laboratorije, Medicover/Synevo , pripadajući logotip i sve povezane Beo-lab marke su registrovani zaštitni znakovi kompanije Beo-lab laboratorije. Sve oznake trećih strana - ® i ™ - vlasništvo su njihovih vlasnika. © 2000-2019 Beo-lab laboratorije. Sva prava zadržana