Call Centar:
Pratite nas
Call Centar +381 11 36 22 888
Pratite nas
Mikoplazme

Mikoplazme – Mycoplasma hominis i Mycoplasma genitalium

Šta su Mikoplazme?

Mikoplazme su grupa bakterija koju čini preko 70 različitih vrsta bakterija. Najznačajnije su Mycoplasma hominis i Mycoplasma genitalium. Ove dve bakterije su uslovno patogeni mikroorganizmi, što znači da su prirodni, sastavni deo normalne (fiziološke) flore donjih delova genitalnog trakta.

Izazivaju infekcije samo u određenim uslovima, kada dođe do njihovog prekomernog razmnožavanja.

U uslovima prekomernog razmnožavanja ovih bakterija dolazi do infekcije i ona se vrlo lako može preneti polnim putem.

Koju infekciju izazivaju Mikoplazme?

Mycoplasma hominis se nalazi u unutrašnjosti vagine i može uzrokovati infekcije ženskog i muškog genitalnog trakta, infekcije novorođenčadi i infekcije van genitalne regije kod osoba sa veoma oslabljenim imunitetom.

Mycoplasma genitalium je, pored ureaplazme, glavni uzročnik nespecifičnog (nehlamidijalnog/negonokoknog) uretritisa kod muškaraca.

Kod žena, Mycoplasma genitalium često izaziva bakterijsku vaginozu.

Mikoplazme naseljavaju sluzokožu urogenitalnog trakta kod većine seksualno aktivnih osoba. Ukoliko dođe do razvoja infekcije ovim bakterijama, infekcija je uglavnom bez simptoma.

Kako se prenosi infekcija?

Najvažniji put prenošenja mikoplazme je nezaštićen seksualni odnos. Takođe, moguć je i prenos infekcije sa inficirane majke na novorođenče – do infekcije dolazi prilikom porođaja.

Osobe kod kojih je imuni sistem posebno oslabljen (dijabetes, hemoterapija, HIV infekcija, transplantacija organa) su u visokom riziku za razvoj ovih infekcija, ukoliko ne praktikuju seksualne odnose sa zaštitom.

Koji su simptomi infekcija mikoplaze ?

Infekcije mikoplaze su obično asimptomatske. Usled povećanja broja ovih bakterija i/ili slabljenja imunog sistema dolazi do ispoljavanja simptoma infekcije.

 Simptomi su veoma slični tegobama koje izazivaju druge bakterije kao što su hlamidija i gonokok, te je adekvatna i pravovremena dijagnostika veoma važna, kako bi se infekcija lečila na optimalan način.

Simptomi kod muškaraca

 • Osećaj peckanja prilikom mokrenja
 • bol pri mokrenju
 • iscedak iz penisa
 • bol i otoci zglobova

Simptomi kod žena

 • napetost i/ili bol u donjem delu stomaka
 • neprijatnost i bol pri polnom odnosu
 • pojačana vaginalna sekrecija
 • svrab spoljašnjih delova vagine 
 • učestalo mokrenje
 • osećaj peckanja i/ili bola pri mokrenju
 • mučnina i povraćanje
 • povišena telesna temperatura
 • nepravilna krvarenja

Kako se postavlja dijagnoza infekcije mikoplazmama?

Dijagnoza se postavlja izolacijom ovih bakterija iz briseva grlića materice i njihovom identifikacijom nakon kultivisanja na čvrstim i tečnim hranljivim podlogama. Dijagnoza se postavlja na osnovu laboratorijskih testova iz uzoraka:

Sve analize Beo-lab laboratorija možete poručiti i platiti online preko naše e-laboratorije.

Mycoplasma genitalium se teško uzgaja u kulturi, stoga je za ovu bakteriju najpouzdaniji način detekcije visoko specifična i osetljiva PCR metoda, koja omogućava detekciju DNK ove bakterije.

Kako se leče infekcije mikoplazme ?

Kao i kod drugih polno prenosivih infekcija, preporučuje se istovremeno lečenje oba partnera. Dok traje terapija, potrebno je apstinirati od seksualnih odnosa, kako ne bi došlo do ponovne infekcije.

Terapija je antibiotska.

Koje su posledice nelečene infekcije?

Kod žena, nelečena infekcija se može proširiti na matericu, jajnike i jajovode i na taj način dovesti do upalne bolesti male karlice.

Upalna bolest male karlice za posledice može imati vanmateričnu trudnoću, neplodnosti, ponavljane spontane pobačaje. Simptomi upalne bolesti male karlice uključuju mučninu, povraćanje, povišenu telesnu temperaturu, bol i napetost u donjem delu leđa i stomaka.

Kod trudnica, nelečena infekcija može dovesti do prevremenog porođaja.

Kako se zaštiti od infekcije mikoplazmama ?

Kao i kod drugih polno prenosivih infekcija, zaštićen seksualni odnos je najbolji vid prevencije. Takođe, žene bi trebalo da izbegavaju sve preparate koji mogu da naruše pH vagine i ravnotežu bakterijske vaginalne flore.

SAZNAJ VIŠE

Reference: https://microbiology.testcatalog.org/show/MHRP

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn

Podeli na mrežama:

Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Pošaljite poruku

Poruči analize onlajn

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

 • Prednost pri dolasku u laboratoriju
 • Obavite konsultacije pri izboru analiza
 • Kupite testove svojim članovima porodice
polno prenosive bolesti
POTREBAN VAM JE ANTIGEN TEST ZBOG PUTOVANJA?​

Poručite ga putem e-laboratorije ili dođite direktno u jednu od tri laboratorije u Beogradu u kojima se vrši uzorkovanje: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148 i Pjarona de Mondezira 30/5.
Proverite radno vreme lokacija na kojima je dostupan brzi Antigen test na COVID-19.
Prilikom dolaska u laboratoriju, ponesite sa sobom popunjen ANTIGEN UPITNIK i ubrzajte proceduru uzorkovanja.
Rezultat brzog antigen testa (SARS-Cov-2 rapid test) u Beo-lab laboratorijama sadrži i QR code, koji vam omogućava da jednostavno u svakom trenutku imate brz pristup vašem rezultatu antigen testa i po potrebi ga pokažete nadležnoj osobi, prilikom prelaska granice tokom putovanja. 

YOU NEED AN ANTIGEN TEST FOR TRAVEL?

Order via E-labs or come directly to one of the three Beo-lab laboratories in Belgrade where the antigen test is available: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148, and Pjarona de Mondezira 30/5.
Check the working hour of locations in Belgrade where COVID-19 antigen testing is available.
Please, bring a completed ANTIGEN QUESTIONNAIRE with you and make faster the sampling procedure.

The result of the Antigen test (SARS-Cov-2 rapid test) in Beo-lab laboratories contains a QR code, which allows you to have quick access to your antigen test result at any time and show it to the responsible officer when crossing the border.