Pratite nas

Cervikalni bris - Mycoplasma h. i Ureaplasma u.

Šifra MISR141 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 3 dana
Uzorkovanje: Genitalni bris

Kratak opis analize

Test za otkrivanje Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum u uzorku cervikalnog brisa obezbeđuje detekciju, kvantifikaciju i identifikaciju ovih patogena na osnovu promene boje tečne podloge u kojoj se kultivišu.

2,220din

Genitalni bris

Mikoplazma  i  ureaplazma (Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum ) izazivaju polno prenosive bolesti genitalnih organa žena i muškaraca, koje za posledicu mogu imati probleme sa plodnošću, u toku trudnoće mogu dovesti do infekcije novorođenčeta, a izazivaju infekcije i organa van genitalnog sistema.

 

Šta je analiza na mikoplazma i ureaplazma ?

Test za otkrivanje Mikoplazma hominis i Ureaplazma urealyticum / Ureaplasma parvum u uzorku cervikalnog brisa obezbeđuje detekciju, kvantifikaciju i identifikaciju Ureaplasma urealyticum Ureaplasma i Mycoplasma hominis, na osnovu promene boje tečne podloge u kojoj se kultivišu. Osim toga, ovim testom se može odrediti osetljivost M. hominis i U. Urealyticum/ U. parvum prema određenim antibioticima.

Uzorak brisa grlića materice (cerviksa) se ispituje u dijagnostičke svrhe, odnosno u cilju detekcije Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma hominis u cervikalnom kanalu.

 

Kada se radi navedena analiza?

Preporučuje se da uradite ovu analizu ukoliko:

– imate pojačan vaginalni sekret, peckanje i svrab u unutrašnjosti vagine,

– imate bolove u maloj karlici (u predelu jajnika),

– imate probleme u toku trudnoće ili sterilitet

Mikoplazma i ureaplazma kod žena mogu izazvati genitalne infekcije ( bakterijska vaginoza, upala sluzokože unutrašnjosti materice, upala jajnika); probleme plodnosti (prerani porođaj, spontani pobačaj), kod novorođenčadi mogu dovesti do male težine pri rođenju, respiratornih i neuroloških infekcija, a mogu izazvati i infekcije van genitalnog sistema (upalu zglobova i druge lokalne infekcije).

 

Uzimanje uzorka brisa cerviksa

Cervikalni bris se uzima pomoću sterilnog brisa kroz sterilan spekulum, prilikom ginekološkog pregleda od strane ginekologa ili u laboratoriji, u posebnoj prostoriji za uzimanje genitalnih uzoraka, od strane stručno obučenog medicinskog tehničara/tehničarke.

 

Priprema za analizu Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum

Bris se može uzeti bilo kada u toku dana.

Dan pre pregleda pacijentkinja ne treba da ima polni odnos niti da primenjuje bilo kakvu lokalnu vaginalnu terapiju. Bris ne treba uzimati u toku menstrualnog ciklusa, kao ni u toku opšte antibiotske terapije, jer prisustvo antibiotika usporava ili sprečava porast patogenih mikroorganizama i može dovesti do lažno negativnih rezultata.

Priprema za uzimanje genitalnih briseva

Rezultat analize cervikalni bris na mikoplazmu i ureaplazmu

Rezultat se izveštava kao pozitivan ili negativan, uz kvantitativno određivanje broja jedinica mikroorganizama koji menjaju boju u tečnoj podlozi i uz rezultate testa osetljivosti na antibiotike.

 

DODATNE NAPOMENE 

Molekularne tehnike (PCR) pokazuju visoku osetljivost i specifičnost i koriste se takođe u dijagnostici svih infekcija koje izazivaju Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma hominis.

Kod prisustva pojačanog sekreta, mogu se uraditi i druge analize, kao što su detekcija C. trachomatis – DIF ili PCR i detekcija Neisseria gonorrhoeae i Trichomonas vaginalis mikroskopskim pregledom razmaza vaginalnog sekreta ili PCR metodom, kao i bakteriološka i mikološka kutura cervikalnog i vaginalnog brisa.

 

 

SAZNAJ VIŠE 

 

Polno prenosive bolesti 

Polno prenosive bolesti

 

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.