Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Cervikalni bris – Mycoplasma h. i Ureaplasma u.

Šifra MISR141 Kategorija Tag
Vreme izdavanja rezultata: 3 radnih dana
Uzorkovanje: Genitalni bris

Kratak opis analize

Test za otkrivanje Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum u uzorku cervikalnog brisa obezbeđuje detekciju, kvantifikaciju i identifikaciju ovih patogena na osnovu promene boje tečne podloge u kojoj se kultivišu.

2,750.00din

Genitalni bris
Mikrobiologija logo Beo-lab

Mikoplazma  i  ureaplazma (Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum ) izazivaju polno prenosive bolesti genitalnih organa žena i muškaraca, koje za posledicu mogu imati probleme sa plodnošću, u toku trudnoće mogu dovesti do infekcije novorođenčeta, a izazivaju infekcije i organa van genitalnog sistema.

 

Šta je analiza na mikoplazma i ureaplazma ?

Test za otkrivanje Mikoplazma hominis i Ureaplazma urealyticum / Ureaplasma parvum u uzorku cervikalnog brisa obezbeđuje detekciju, kvantifikaciju i identifikaciju Ureaplasma urealyticum Ureaplasma i Mycoplasma hominis, na osnovu promene boje tečne podloge u kojoj se kultivišu. Osim toga, ovim testom se može odrediti osetljivost M. hominis i U. Urealyticum/ U. parvum prema određenim antibioticima.

Uzorak brisa grlića materice (cerviksa) se ispituje u dijagnostičke svrhe, odnosno u cilju detekcije Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma hominis u cervikalnom kanalu.

 

Kada se radi navedena analiza?

Preporučuje se da uradite ovu analizu ukoliko:

– imate pojačan vaginalni sekret, peckanje i svrab u unutrašnjosti vagine,

– imate bolove u maloj karlici (u predelu jajnika),

– imate probleme u toku trudnoće ili sterilitet

Mikoplazma i ureaplazma kod žena mogu izazvati genitalne infekcije ( bakterijska vaginoza, upala sluzokože unutrašnjosti materice, upala jajnika); probleme plodnosti (prerani porođaj, spontani pobačaj), kod novorođenčadi mogu dovesti do male težine pri rođenju, respiratornih i neuroloških infekcija, a mogu izazvati i infekcije van genitalnog sistema (upalu zglobova i druge lokalne infekcije).

 

Uzimanje uzorka brisa cerviksa

Cervikalni bris se uzima pomoću sterilnog brisa kroz sterilan spekulum, prilikom ginekološkog pregleda od strane ginekologa ili u laboratoriji, u posebnoj prostoriji za uzimanje genitalnih uzoraka, od strane stručno obučenog medicinskog tehničara/tehničarke.

 

Priprema za analizu Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum

Bris se može uzeti bilo kada u toku dana.

Dan pre pregleda pacijentkinja ne treba da ima polni odnos niti da primenjuje bilo kakvu lokalnu vaginalnu terapiju. Bris ne treba uzimati u toku menstrualnog ciklusa, kao ni u toku opšte antibiotske terapije, jer prisustvo antibiotika usporava ili sprečava porast patogenih mikroorganizama i može dovesti do lažno negativnih rezultata.

Osim u centralnoj laboratoriji, u Resavskoj 58-60, na ostalim lokacijama je potrebno zakazati dolazak radi uzorkovanje genitalnih briseva. Zakazivanje dolaska možete obaviti pozivom na broj laboratorije u koju želite da dođete, i biće vam obezbeđen prvi slobodni termin.

Na sledećim lokacijama Beo-lab laboratorija je dostupno uzimanje vaginalnih i cervikalnih briseva:
• Savski Venac, Resavska 58-60, +381 11 36 22 888
• Banjica, Crnotravska 7-9, +381 11 266 7747
• Novi Pazar, Veljka Vlahovića 26, +381 20 382 444
• Novi Sad, Braće Ribnikar 7, +381 21 3025050
• Čačak, Filipa Filipovića 16, +381 32 410207

Ukoliko želite da vaš ginekolog uradi uzorkovanje možete uzorke dostaviti lično u neku od naših laboratorija, kako u Beogradu tako i u ostatku Srbije (vama najbližu) ili da dostavljanje uzorka do laboratorije ginekološka ordinacija uslužno uradi za vas.

Priprema za uzimanje genitalnih briseva

Rezultat analize cervikalni bris na mikoplazmu i ureaplazmu

Rezultat se izveštava kao pozitivan ili negativan, uz kvantitativno određivanje broja jedinica mikroorganizama koji menjaju boju u tečnoj podlozi i uz rezultate testa osetljivosti na antibiotike.

 

DODATNE NAPOMENE 

Molekularne tehnike (PCR) pokazuju visoku osetljivost i specifičnost i koriste se takođe u dijagnostici svih infekcija koje izazivaju Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma hominis.

Kod prisustva pojačanog sekreta, mogu se uraditi i druge analize, kao što su detekcija C. trachomatis – DIF ili PCR i detekcija Neisseria gonorrhoeae i Trichomonas vaginalis mikroskopskim pregledom razmaza vaginalnog sekreta ili PCR metodom, kao i bakteriološka i mikološka kutura cervikalnog i vaginalnog brisa.

 

 

SAZNAJ VIŠE 

 

Polno prenosive bolesti 

Polno prenosive bolesti

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.