Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.
genitalnih briseva

Priprema za uzimanje genitalnih briseva

Shvatamo koliko je poseta ginekologu intimna stvar svake žene. I ističemo da je izuzetno važno, redovno obavljati godišnje, PREVENTIVNE ginekološke preglede.

Ali, imamo u vidu i da je kod iznanadnih  tegoba u predelu vagine ( kao što su svrab, peckanje, pojačana sekrecija neprijatnog mirisa i sl.)  jednostavnije obaviti osnovnu dijagnostiku u privatnoj laboratoriji kao što je naša.  Odnosno  obaviti standardnu analizu genitalnih briseva.

Cervikalne i vaginalne briseve u prostorijama Beo-Lab laboratorija uzorkuje medicinsko osoblje. I to u prostoriji posebno opremljenoj za ovu namenu. U njoj vam obezbeđujemo potpunu privatnost.

Postupak pri dolasku u našu laboratoriju

 Pre samog uzimanja genitalnih briseva  pacijentkinja daje osnovne lične podatke: ime i prezime, datum rođenja i željeni način dostavljanja rezultata (lično preuzimanje, putem mail-a ili putem aplikacije WEB rezultati).

Zatim se beleže razlozi dolaska na analizu genitalnih briseva. Da li je upućena od strane svog lekara/ginekologa ili dolazi samoinicijativno zbog prisutnih tegoba, sumnje na infekciju prenetu polnim putem ili zbog kontrolnog pregleda posle terapije, i sl.

Nakon toga, ostavljamo vam prostora da se pripremite za postupak uzimanja uzoraka ( oslobodite donji deo stomaka i vaginu), udobno smestite na ginekološku stolicu i opustite.

Pacijentkinja se za uzimanje briseva priprema na isti način kao i kod ginekološkog pregleda.

genitalnih briseva

Neophodno je da pri uzimanju briseva opustite mišiće karlice, čime omogućavate jednostavno i nesmetano stavljanje sterilnog spekuluma. Spekulum je plastični/metalni umetak kojim se razmaknu zidovi vagine i napravi prostor za pravilno uzimanje briseva.

PRAVILNA priprema za uzimanje  genitalnih briseva

Preduslov za dobijanje validnih laboratorijskih rezultata je da je uzeti uzorak vaginalnog i cevikalnog brisa  adekvatan i kvalitetan. Za adekvatnost i kvalitet uzorka,  veoma je važno da se i pacijentkinja  pravilno pripremi.

Poštujte ova jednostavna pravila. A ukoliko neko od njih prekršite, odložite dolazak.

  • Dve večeri pre uzrokovanja ne treba koristiti vaginalne tablete. Bilo koju vrstu vaginaleta pa i biljnih;
  • Ukoliko ste bili na terapiji pa dolazite na kontrolni pregled, od završetka primene propisane terapije mora da prođe 72h;
  • Veče pre uzorkovanja ne vršiti unutrašnje ispiranje vagine;
  • Bez seksualnih odnosa dan pre uzorkovanja  tj u poslednjih 24h;
  • Uzimanje uzorka najbolje od 10 dana od početka ciklusa;
  • Jutro pred dolazak u laboratoriju, oprati genitalnu regiju blagim sapunom i toplom vodom, i obući čist veš.

Standardni genitalni brisevi

Dve osnovne analize vaginalnog i cevikalnog brisa su analiza na bakterije ( bakteriološki bris) i analiza na gljivice ( mikološki bris).

Bakteriološki ( da li ima infekcije uzrokovane određenim patogenim bakterijama) i mikološki ( da li postoji infekcija uzrokovana gljivicama pre svega roda Candida).

Rezultati će sadržati izolovanu konkretnu bakteriju ( ako infekcija istom postoji) i analizu osetljivosti te bakterije na anatibiotike ( takozvani antibiogram).

U slučaju infekcije izazvane gljivicama, biće izolovana konkretnja gljivica koja izaziva predočene tegobe.

Dodatni genitalni brisevi 

Hlamidije, mikoplazme i ureaplazme su najčešći uzročnici seksualno prenosivih bolesti koje izazivaju hronična oboljenja genitalnih organa, često praćena sterilitetom.

Različitim metodama, poslednje generacije, utvrđujemo po ličnom zahtevu, dodatnim uzorkovanjem,  njihovo prisustvo u cervikalnom brisu žene.

A za mikoplazme i ureaplazme se ispituje i dodatna ostljivost na antibiotike i prilaže antibiogram.

Za sve rezultate dobijene u našoj laboratoriji dodatno tumačenje istih možete dobiti od našeg medicinkog osoblja, koje će vas po potrebi uputiti na lekara ili ginekologa.

Mi našim pacijentima pružamo podršku kroz davanje uputstava, kako da se adekvatno pripreme i uputite u procedure pravilnog sakupljanja i čuvanja određenih vrsta uzoraka. A  sve kao osnova da bi dobijeni laboratorijski rezultati bili pouzdani i tačni.

Pročitajte Pripreme za analize – uputstva kako da se pripremite za neke od najčešćih laboratorijskih analiza.

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn
Podeli na mrežama:
Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Beo-lab tim odgovara na vaša pitanja

Poruči analize onlajn i ostvari popust od 10%

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

  • Prednost pri dolasku u laboratoriju
  • Obavite konsultacije pri izboru analiza
  • Kupite testove svojim članovima porodice