Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Vaginalni sekret – grupa

Šifra MISR64 Kategorija Tag
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Genitalni bris

Kratak opis analize

Vaginalni sekret ima značajnu ulogu u regulisanju higijene ženskih genitalnih organa. Normalan vaginalni sekret proizvodi se u cilju održavanja vlažnosti, sprečavanja suvoće i olakšavanja prolaza spermatozoida. Osim toga, sekret ima i zaštitnu ulogu, uključujući eliminaciju mrtvih ćelija i bakterija iz vagine. Uzorak vaginalnog brisa se ispituje u dijagnostičke svrhe, odnosno u cilju izolovanja mikrobiološkog uzročnika bolesti genitalnog trakta.

650.00din

Genitalni bris
Mikrobiologija logo Beo-lab

Vaginalni sekret-podela po grupama

Prema promeni boje, izgleda i mirisa vaginalnog sekreta, kao i uzročniku infekcije, postoji podela na 6 grupa vaginalnog sekreta:

  • I i II grupa: Vaginalni sekret je najčešće providan, bez (neprijatnog) mirisa. Prva i druga grupa vaginalnog sekreta su indikatori za normalnu vaginalnu floru i ne zahtevaju terapiju.
  • III grupa: Boja vaginalnog sekreta se kreće od beličaste do bledo žute nijanse. Ovaj tip vaginalnog sekreta uglavnom uzrokuju patogeni, iz porodice koka (streptokok, stafilokoka, enterokok), kao i ešerihija koli, koji su sastavni deo fiziološke crevne flore. Obično je III grupa praćena prisustvom velikog broja leukocita i patogenih bakterija, što može zahtevati lečenje.
  • IV grupa: Vaginalni sekret je gustiji, obilne konzistencije izraženije žute boje i oštrijeg mirisa. IV grupa vaginalnog sekreta se obično javlja kod bakterijske infekcije koju izaziva bakterija gonokok. Protokol lečenja uključuje terapiju za oba partnera.
  • V grupa: Vaginalni sekret je neprijatnog mirisa, uz pojavu iscedka žutozelene boje. Najčešće je posledica infekcije čiji je uzročnik bakterija trichomonas vaginalis. Prema protokolu lečenja, oba partnera uzimaju propisanu terapiju.
  • VI grupa: Vaginalni sekret je guste, bele tzv. siraste konzistencije, najčešće bez jakog mirisa. Infekciju izaziva gljivica iz roda kandida (Candida albicans) i neophodno je lečenje.

Kada se radi vaginalni sekret-grupa?

Vaginalna sekrecija nastaje lučenjem od strane žlezda (vaginalne) sluzokože i grlića materice.

Vaginalni bris se često koristi u dijagnostičke svrhe kako bi se izolovali mikrobiološki uzročnici bolesti genitalnog trakta, uključujući bakterijske, gljivične i virusne infekcije. Ovaj test omogućava laboratorijsko ispitivanje uzorka vaginalnog sekreta kako bi se identifikovali specifični mikroorganizmi prisutni u vagini. To pomaže lekarima u postavljanju tačne dijagnoze i propisivanju odgovarajućeg tretmana.

Pojačan sekret, svrab, peckanje, neprijatnost pri polnom odnosu, bolovi u maloj karlici (u predelu jajnika) i povišena temperatura su simptomi koji ukazuju na moguću infekciju genitalnog trakta. Ovi simptomi mogu biti povezani s različitim uzrocima, uključujući bakterijske, gljivične ili parazitske infekcije.

Do infekcije patogenim mikroorganizmima često dolazi seksualnim putem, ali može se javiti i u stanjima smanjene otpornosti i smanjenog broja laktobacila.

Antibiotici mogu narušiti normalnu vaginalnu mikrobiotu, što otvara vrata razmnožavanju mikroorganizama koji mogu izazvati upalu vaginalne i cervikalne sluzokože, uključujući Candida albicans i bakterije otporne na antibiotike.

U nekim slučajevima može doći do poremećaja u ravnoteži između pojedinih mikroorganizama koji pripadaju normalnoj vaginalnoj mikrobioti i tada se na osnovu mikrobiološke kulture brisa vaginalne sluzokože može utvrditi postojanje vaginalne disbioze.

Uzimanje vaginalnog i cervikalnog brisa

Vaginalni bris se uzima pomoću sterilnog brisa kroz sterilan spekulum, prilikom ginekološkog pregleda od strane ginekologa ili u laboratoriji, u posebnoj prostoriji za uzimanje genitalnih uzoraka.

Osim u centralnoj laboratoriji, u Resavskoj 58-60, na ostalim lokacijama je potrebno zakazati dolazak radi uzorkovanje genitalnih briseva. Zakazivanje dolaska možete obaviti pozivom na broj laboratorije u koju želite da dođete, i biće vam obezbeđen prvi slobodni termin.

Na sledećim lokacijama Beo-lab laboratorija je dostupno uzimanje vaginalnih i cervikalnih briseva:
• Savski Venac, Resavska 58-60, +381 11 36 22 888
• Banjica, Crnotravska 7-9, +381 11 266 7747
• Novi Pazar, Veljka Vlahovića 26, +381 20 382 444
• Novi Sad, Braće Ribnikar 7, +381 21 3025050
• Čačak, Filipa Filipovića 16, +381 32 410207

Ukoliko želite da vaš ginekolog uradi uzorkovanje možete uzorke dostaviti lično u neku od naših laboratorija, kako u Beogradu tako i u ostatku Srbije (vama najbližu) ili da dostavljanje uzorka do laboratorije ginekološka ordinacija uslužno uradi za vas.

Priprema za uzimanje brisa vagine/ cerviksa:

  • Pre uzimanja brisa vagine / cerviksa, oprati spoljne genitalije toplom vodom i sapunom
  • Dan pre pregleda pacijentkinja ne bi trebalo da ima intimne odnose bez zaštite niti da primenjuje bilo kakvu lokalnu vaginalnu terapiju
  • Briseve ne uzimati u toku menstrualnog ciklusa
  • Trudnicama ne uzimamo briseve (izuzev dostavljenog uzorka od strane ginekologa)

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat se izdaje kroz 24h.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.