Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Vaginalni bris – dir. preparat na bakt. vaginozu

Šifra MISR61 Kategorija Tag
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Genitalni bris

Kratak opis analize

Bakterijska vaginoza je vodeći uzrok izmenjene fiziološke vaginalne flore. Normalno, u vagini prevladavaju laktobacili koji održavaju kiselu sredinu (niski pH) i pružaju zaštitu od patogenih bakterija.

590.00din

Genitalni bris
Mikrobiologija logo Beo-lab

Kada se radi vaginalni bris na bakterijsku vaginozu?

Bakterijska vaginoza (BV) je vaginalna infekcija koja se javlja kada dođe do neravnoteže između dobrih i loših bakterija u vagini. Normalno, laktobacili održavaju kiselu sredinu vagine, čime sprečavaju prekomerno razmnožavanje štetnih bakterija. Međutim, kada se ta ravnoteža naruši, može doći do prekomernog rasta anaerobnih bakterija, što rezultira bakterijskom vaginozom.

Preporučuje se da uradite ovu analizu ukoliko:

  • Imate pojačan sekret, svrab i peckanje u unutrašnjosti vagine, neprijatnost pri polnom odnosu
  • Imate bolove u maloj karlici (u predelu jajnika) i povišenu temperaturu

Infekcija patogenim mikroorganizmima često se povezuje s seksualnim kontaktom, ali može se javiti i iz drugih razloga, uključujući smanjen imunološki odgovor, hormonske promene, upotrebu antibiotika ili drugih faktora koji mogu narušiti ravnotežu vaginalne mikroflore, pa se bakterije koje su inače prisutne u malom broju razmnožavaju i postanu kultura koja preovladava.

Primena antibiotika, posebno dugotrajna i neracionalna, dovodi do narušavanja normalne vaginalne mikrobiote, što može dovesti do razmnožavanja mikroorganizama koji mogu izazvati upalu vaginalne i cervikalne sluzokože (Candida albicans i bakterije koje su na primenjene antibiotike otporne).

U nekim slučajevima može doći do poremećaja u ravnoteži između pojedinih mikroorganizama koji pripadaju normalnoj vaginalnoj mikrobioti i tada se na osnovu mikrobiološke kulture brisa vaginalne sluzokože može utvrditi postojanje vaginalne disbioze.

Uzimanje vaginalnog i cervikalnog brisa

Vaginalni bris se uzima pomoću sterilnog brisa kroz sterilan spekulum, prilikom ginekološkog pregleda od strane ginekologa ili u laboratoriji, u posebnoj prostoriji za uzimanje genitalnih uzoraka.

Osim u centralnoj laboratoriji, u Resavskoj 58-60, na ostalim lokacijama je potrebno zakazati dolazak radi uzorkovanje genitalnih briseva. Zakazivanje dolaska možete obaviti pozivom na broj laboratorije u koju želite da dođete, i biće vam obezbeđen prvi slobodni termin.

Na sledećim lokacijama Beo-lab laboratorija je dostupno uzimanje vaginalnih i cervikalnih briseva:
• Savski Venac, Resavska 58-60, +381 11 36 22 888
• Banjica, Crnotravska 7-9, +381 11 266 7747
• Novi Pazar, Veljka Vlahovića 26, +381 20 382 444
• Novi Sad, Braće Ribnikar 7, +381 21 3025050
• Čačak, Filipa Filipovića 16, +381 32 410207

Ukoliko želite da vaš ginekolog uradi uzorkovanje možete uzorke dostaviti lično u neku od naših laboratorija, kako u Beogradu tako i u ostatku Srbije (vama najbližu) ili da dostavljanje uzorka do laboratorije ginekološka ordinacija uslužno uradi za vas.

 

Priprema za uzimanje brisa vagine/ cerviksa:

 

  • Pre uzimanja brisa vagine / cerviksa, oprati spoljne genitalije toplom vodom i sapunom
  • Dan pre pregleda pacijentkinja ne bi trebalo da ima intimne odnose bez zaštite niti da primenjuje bilo kakvu lokalnu vaginalnu terapiju
  • Briseve ne uzimati u toku menstrualnog ciklusa
  • Trudnicama ne uzimamo briseve (izuzev dostavljenog uzorka od strane ginekologa)

 

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat se izdaje za 1 radni dan.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.