Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Preventivni ginekološki panel

Šifra PRF39 Kategorija
Uzorkovanje: Genitalni bris

Kratak opis analize

Preventivni ginekološki panel je namenjen ženama svih dobi, jer su redovni ginekološki pregledi put ka prevenciji zdravlja.

2,475.00din

Genitalni bris
preventivni ginekološki panel

Koje analize obuhvata preventivni ginekološki panel?

Preventivni ginekološki panel uključuje ispitivanje:

  • Cervikalnog i vaginalnog brisa na prisustvo patogenih bakterija i gljivica
  • Grupe vaginalnog sekreta
  • PAPA test

 

Bakteriološka/mikološka analiza cervikalnog i vaginalnog brisa je tehnika kultivacije uzoraka briseva sluzokože vagine i grlića materice na hranljivim podllogama. Uzorak cervikalnog i vaginalnog brisa se ispituje u dijagnostičke svrhe, odnosno u cilju izolovanja mikrobiološkog uzročnika bolesti genitalnog trakta.

Vaginalni sekret ima značajnu ulogu u regulisanju higijene ženskih genitalnih organa (izbacivanje mrtvih ćelija i bakterija, čime se održava čistoća vagine i sprečava razvoj infekcija).

Prema promeni boje, izgleda i mirisa vaginalnog sekreta, kao i uzročniku infekcije, postoji podela na 6 grupa vaginalnog sekreta:

  • I i II grupa: Vaginalni sekret je najčešće providan, bez (neprijatnog) mirisa. Prva i druga grupa vaginalnog sekreta su indikatori za normalnu vaginalnu floru i ne zahtevaju terapiju.
  • III grupa: Boja vaginalnog sekreta se kreće od beličaste do bledo žute nijanse. Ovaj tip vaginalnog sekreta uglavnom uzrokuju patogeni, iz porodice koka (streptokok, stafilokoka, enterokok), kao i ešerihija koli, koji su sastavni deo fiziološke crevne flore. Obično je III grupa praćena prisustvom velikog broja leukocita i patogenih bakterija pa će lekar predložiti lečenje.
  • IV grupa: Vaginalni sekret je gustiji, obilne konzistencije izraženije žute boje i oštrijeg mirisa. IV grupa vaginalnog sekreta se obično javlja kod bakterijske infekcije koju izaziva bakterija gonokok. Prema protokolu lečenja, oba partnera uzimaju prepisanu terapiju.
  • V grupa: Vaginalni sekret je neprijatnog mirisa, uz pojavu iscedka žutozelene boje. Najčešće je posledica infekcije čiji je uzročnik bakterija trichomonas vaginalis. Prema protokolu lečenja, oba partnera uzimaju prepisanu terapiju.
  • VI grupa: Vaginalni sekret je guste, bele tzv. siraste konzistencije, najčešće bez jakog mirisa. Infekciju izaziva gljivica iz roda kandida (Candida albicans) i neophodno je lečenje.

Papa test je metoda skrininga grlića materice koja se koristi za otkrivanje potencijalno premalignih i malignih procesa na grliću materice. Abnormalni nalazi se često prate osetljivijim dijagnostičkim procedurama i, ako su opravdane, intervencijama koje imaju za cilj da spreče progresiju i nastanak raka grlića materice.

Gde se može uraditi preventivni ginekološki panel?

Za potrebe uzimanje cervikalnog i vaginalnog brisa Beo-Lab laboratorije imaju posebno opremljene kabinete. Kabineti imaju svu potrebnu opremu, kao i obučeni stručni kadar.

Na sledećim lokacijama Beo-lab laboratorija je dostupno uzimanje vaginalnih i cervikalnih briseva zajedno sa PAPA testom.

  • Savski Venac, Resavska 58-60, 
  • Novi Sad, Braće Ribnikar 7, 

 

Zakazivanje dolaska možete obaviti pozivom na broj laboratorije u koju želite da dođete, i biće Vam obezbeđen prvi slobodni termin.

Ukoliko želite da vaš ginekolog uradi uzorkovanje možete uzorke dostaviti lično u neku od naših laboratorija, kako u Beogradu tako i u ostatku Srbije (vama najbližu) ili da dostavljanje uzorka do laboratorije ginekološka ordinacija uslužno uradi za vas.

Predlažemo vam da pročitate i uputstvo:

Kako da se pravilno pripremite za uzokovanje pročitajte u uputstvu Priprema za uzimanje genitalnih briseva. 

 

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.