Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

anti – Toxoplasma gondii IgM antitela

Šifra IM39 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 3 radna dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Toxoplasma gondii je intracelularni protozoalni parazit koji izaziva toksoplazmozu. Toksoplazmoza se može dobiti konzumacijom termički neobrađenog, zaraženog mesa, izlaganjem zaraženom izmetu mačaka ili prenosom sa majke na dete tokom trudnoće.

Infekcija toksoplazmozom obično prolazi neprimetno ili uz blage simptome kod većine ljudi sa zdravim imunološkim sistemom. Međutim, kod osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom, poput trudnica ili osoba sa HIV/AIDS-om, infekcija može izazvati ozbiljnije komplikacije.

1,500.00din

Vađenje krvi
Serologija Auto logo Beo-lab

Šta su anti-Toxoplasma gondii IgM antitela?

Tokom infekcije, najpre dolazi do stvaranja merljivih anti-Toxoplasma gondii IgM antitela u krvi 7 do 14 dana nakon infekcije. Prisutnost ovih IgM antitela obično ukazuje na nedavnu infekciju, ali ova antitela mogu da budu prisutna u krvi i do 18 meseci nakon početne infekcije.

Važno je napomenuti da prisutnost IgM antitela ne pruža nužno informaciju o trenutnoj aktivnoj infekciji, već samo ukazuje na to da je organizam nedavno bio izložen parazitu.

Kada se određuju anti-Toxoplasma gondii IgM antitela?

Testiranje na toksoplazmu se može koristiti za postavljanje dijagnoze infekcije izazavane Toxoplasmom gondii kod:

  • Trudnica (obično se TORCH analiza radi u prvom trimestru trudnoće)
  • Osoba sa oslabljenim imunitetom (imunokompromitovani pacijenti) sa simptomima toksoplazmoze
  • Pacijenata koji se pripremaju za transplantaciju organa ili koštane srži
  • Novorođenčadi sa određenim (urođenim) abnormalnostima

Teški oblici toksoplazmoze se dešavaju kod pacijenata sa AIDS-om i kod drugih  imunokompromitovanih osoba usled primanja hemoterapije, kao i kod primalaca organa koji su na imunosupresivnoj terapiji.

Primarna infekcija tokom trudnoće može se preneti na nerođeno dete transplacentalnom transmisijom parazita, što može izazvati ozbiljne posledice kod novorođenčeta. Kongenitalna infekcija je ozbiljnija ukoliko se dogodi u ranim stadijumima trudnoće. Najčešće posledice kongenitalne toksoplazmoze su upala mrežnjače oka, intrakranijalne kalcifikacije i hidrocefalus. Većina beba koje su se inficirale kasnije u toku trudnoće su po rođenju asimptomatske, sa posledicama koje se ispoljavaju kasnije u životu.

Rano dijagnostikovanje tokom trudnoće i odgovarajuće lečenje, pod nadzorom medicinskog osoblja, može značajno smanjiti rizik od ozbiljnih posledica kod nerođenog deteta.

Uzorkovanje

Analiza anti-Toxoplasma gondii IgM antitela se radi iz uzorka venske krvi.

Priprema za analizu

Posebna priprema nije potrebna (osim ako vas lekar ne uputi drugačije).

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat se izdaje za 3 radna dana.

Tumačenje dobijenih rezultata

Dobijene rezultate analize anti-Toxoplasma gondii IgM antitela će protumačiti izabrani lekar koji ima uvid u istoriju bolesti pacijenta, kao i razloge zbog kojih je dato testiranje bilo zahtevano.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.