Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Toxoplasma gondii – IgG At aviditet

Šifra IM72 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 8 radnih dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Toxoplasma gondii – IgG At aviditet

2,680.00din

Vađenje krvi
Serologija logo Beo-lab

Šta je Toxoplasma gondii – IgG antitela aviditet?

Aviditet se odnosi na jačinu vezivanja IgG antitela za određeni antigen, u ovom slučaju, Toxoplasma gondii. Aviditet IgG antitela je ključan faktor u proceni stadijuma infekcije Toxoplasma gondii. Visoka vrednost aviditeta obično ukazuje na stariju, prošlu infekciju, dok niska vrednost sugeriše na mogućnost nedavne infekcije.

Testiranje aviditeta IgG antitela na Toxoplasma gondii je važan laboratorijski test, posebno tokom trudnoće. Niska vrednost aviditeta IgG antitela ukazuje na nedavnu infekciju, koja se obično desila u prethodna 3 do 4 meseca. Ovo je posebno važno kod trudnica, jer niska vrednost aviditeta IgG antitela može biti indikator povećanog rizika od intrauterinog prenosa parazita na fetus/novorođenče.

Kod trudnica, uzorke krvi pozitivne na prisustvo anti-Toxoplasma gondii IgG antitela, bi trebalo testirati i na anti-Toxoplasma gondii IgM antitela, kao i na Toxoplasma gondii – IgG antitela aviditet.

Kombinovanje rezultata aviditeta IgG antitela sa prisustvom ili odsustvom IgM antitela dodatno pomaže u diferencijaciji između nedavne i prošle infekcije.

  • Povišena koncentracija IgG antitela uz prisustvo IgM antitela i nizak aviditet može ukazivati na aktivnu (nedavnu) infekciju.
  • Povećanje koncentracije anti-Toxoplasma gondii IgG antitela u uzorcima u kojima nije detektovano prisustvo anti-Toxoplasma gondii IgM antitela, uz visok IgG aviditet, ukazuje da se radi o infekciji starijoj od 6 meseci tj. infekciji koja je prošla.

U slučaju niskog aviditeta uz pozitivne rezultate za IgG antitela, preporučuje se ponovno testiranje nakon 3 nedelje. Ovo ponovno testiranje može pružiti dodatne informacije i potvrditi dinamiku promena aviditeta i koncentracije antitela.

Kada se radi Toxoplasma gondii – IgG antitela aviditet?

Testiranje aviditeta IgG antitela na Toxoplasma gondii obično se primenjuje u situacijama gde je potrebno napraviti razliku između nedavne i prošle infekcije, posebno tokom trudnoće.

Tokom trudnoće: Ako trudnica ima pozitivan rezultat na anti-Toxoplasma gondii IgG antitela, testiranje aviditeta može pomoći u razlikovanju između nedavne i prošle infekcije. Ako je aviditet nizak, postoji povećani rizik od intrauterinog prenosa parazita, pa se može razmotriti dodatno praćenje i lečenje.

Kada se sumnja na nedavnu infekciju: Ako postoji sumnja na nedavnu infekciju Toxoplasma gondii, kada se pojave simptomi ili kada je osoba bila izložena faktorima rizika, testiranje aviditeta može pomoći u potvrđivanju ili isključivanju nedavne infekcije.

Kada je potrebna diferencijacija između nedavne i prošle infekcije: Ako je osoba imala prethodno pozitivan rezultat na anti-Toxoplasma gondii IgG antitela, ali se sada želi utvrditi da li je infekcija nedavna ili prošla, testiranje aviditeta može pružiti relevantne informacije.

Testiranje na toksoplazmozu se može koristiti za postavljanje dijagnoze infekcije kod:

  • Trudnica (obično se TORCH analiza radi u prvom trimestru trudnoće)
  • Žena koja se spremaju za ostvarivanje u ulozi majke ( TORCH panel-spremi se da postaneš mama )
  • Osoba sa oslabljenim imunitetom sa simptomima CMV infekcije
  • Pacijenata koji se pripremaju za transplantaciju organa ili koštane srži
  • Novorođenčadi sa određenim (urođenim) abnormalnostima

Pozitivan rezultat anti-Toxoplasma gondii IgG antitela u kombinaciji sa rezultatom visokog IgG aviditeta (uz nereaktivna anti-Toxoplasma gondii IgM antitela) se smatraju dobrim indikatorom prošle infekcije te postoji mali rizik od in utero prenošenja.

Uzorkovanje

Analiza Toxoplasma gondii – IgG antitela aviditet se radi iz uzorka venske krvi.

Priprema za analizu

Posebna priprema nije potrebna (osim ako vas lekar ne uputi drugačije).

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat se izdaje za 8 radnih dana.

Tumačenje dobijenih rezultata

Dobijene rezultate analize Toxoplasma gondii – IgG antitela aviditet će protumačiti izabrani lekar koji je uputio pacijenta da uradi datu analizu.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.