Call Centar:
Pratite nas
Call Centar +381 11 36 22 888
Pratite nas

ToRCH panel -trudnice

Šifra PRF87 Kategorije ,

Kratak opis analize

U toku trudnoće TORCH se radi iz istog razloga, da bi se proverio imunološki status trudnice, kod budućih majki koje ovaj test nisu uradile pre trudnoće, a takođe i kada postoji sumnja da se radi o akutnoj infekciji nekim od ovih patogena.

12,450.00din

TORCH panel za trudnice

Pored TORCH panela – pripremi se za roditeljstvo, u ponudi Beo-lab laboratorija je i TORCH panel za trudnice.

Razlka između ova dva TORCH panela je u sledećem: Pre trudnoće ispitujemo imunološki status buduće mame, tj. da li  je imala kontakt sa nekim od ovih patogena.

Ovo je važno zbog toga što je njen organizam, ako je imala infekciju nekim od ovih patogena, stvorio IgG antitela, što će test i pokazati. IgG antitela ostaju doživotno u organizmu majke i štite plod jer su manja i prolaze kroz placentu, tako da, ukoliko bude bilo kakve sumnje na neku od ovih infekcija u toku trudnoće, nema opasnosti za bebu.

U toku trudnoće TORCH se radi iz istog razloga, da bi se proverio imunološki status trudnice, kod budućih majki koje ovaj test nisu uradile pre trudnoće, a takođe i kada postoji sumnja da se radi o akutnoj infekciji nekim od ovih patogena.

TORCH panel za trudnice obuhvata:

  • IM38 – Toxoplasma gondii – IgG At
  • IM39 – Toxoplasma gondii – IgM At
  • IM31 – Rubella – IgG At
  • IM32 – Rubella – IgM At
  • IM14 – CMV – IgG At
  • IM15 – CMV – IgM At
  • IM302 – HSV 1 – IgM At
  • IM299 – HSV 1 – IgG At
  • IM303 – HSV 2 – IgM At
  • IM300 – HSV 2 – IgG At

 

Ove infekcije se ne moraju ispoljiti jasnom kliničkom slikom, pa se zbog toga rade obe klase antitela, čime se može utvrditi da li se radi o primarnoj infekciji, tj. o prvom kontaktu trudnice sa nekim od ovih patogena, jer se tada prvo stvaraju IgM antitela.

Ako postoje samo ova antitela, plod može biti ugrožen, jer IgM antitela zbog svoje veličine ne prolaze placentu,  pa ne mogu zaštititi plod.

Ukoliko su prisutne obe klase antitela, i IgG i IgM, može se uraditi analiza kojom se utvrđuje aviditet IgG antitela, pomoću koje se može odrediti da li su IgG antitela bila prisutna u serumu trudnice pre nego što je ostala trudna.

 

SAZNAJ VIŠE

Više o TORCH testu možete pročitati u tekstu:

TORCH – test na antitela protiv infekcija tokom trudnoće

 

 

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.

polno prenosive bolesti
POTREBAN VAM JE ANTIGEN TEST ZBOG PUTOVANJA?​

Poručite ga putem e-laboratorije ili dođite direktno u jednu od tri laboratorije u Beogradu u kojima se vrši uzorkovanje: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148 i Pjarona de Mondezira 30/5.
Proverite radno vreme lokacija na kojima je dostupan brzi Antigen test na COVID-19.
Prilikom dolaska u laboratoriju, ponesite sa sobom popunjen ANTIGEN UPITNIK i ubrzajte proceduru uzorkovanja.
Rezultat brzog antigen testa (SARS-Cov-2 rapid test) u Beo-lab laboratorijama sadrži i QR code, koji vam omogućava da jednostavno u svakom trenutku imate brz pristup vašem rezultatu antigen testa i po potrebi ga pokažete nadležnoj osobi, prilikom prelaska granice tokom putovanja. 

YOU NEED AN ANTIGEN TEST FOR TRAVEL?

Order via E-labs or come directly to one of the three Beo-lab laboratories in Belgrade where the antigen test is available: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148, and Pjarona de Mondezira 30/5.
Check the working hour of locations in Belgrade where COVID-19 antigen testing is available.
Please, bring a completed ANTIGEN QUESTIONNAIRE with you and make faster the sampling procedure.

The result of the Antigen test (SARS-Cov-2 rapid test) in Beo-lab laboratories contains a QR code, which allows you to have quick access to your antigen test result at any time and show it to the responsible officer when crossing the border.