Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

ToRCH panel -trudnice

Šifra PRF87 Kategorije ,

Kratak opis analize

U toku trudnoće TORCH se radi iz istog razloga, da bi se proverio imunološki status trudnice, kod budućih majki koje ovaj test nisu uradile pre trudnoće, a takođe i kada postoji sumnja da se radi o akutnoj infekciji nekim od ovih patogena.

12,960.00din

TORCH panel za trudnice

Pored TORCH panela – pripremi se za roditeljstvo, u ponudi Beo-lab laboratorija je i TORCH panel za trudnice.

Razlka između ova dva TORCH panela je u sledećem: Pre trudnoće ispitujemo imunološki status buduće mame, tj. da li  je imala kontakt sa nekim od ovih patogena.

Ovo je važno zbog toga što je njen organizam, ako je imala infekciju nekim od ovih patogena, stvorio IgG antitela, što će test i pokazati. IgG antitela ostaju doživotno u organizmu majke i štite plod jer su manja i prolaze kroz placentu, tako da, ukoliko bude bilo kakve sumnje na neku od ovih infekcija u toku trudnoće, nema opasnosti za bebu.

U toku trudnoće TORCH se radi iz istog razloga, da bi se proverio imunološki status trudnice, kod budućih majki koje ovaj test nisu uradile pre trudnoće, a takođe i kada postoji sumnja da se radi o akutnoj infekciji nekim od ovih patogena.

TORCH panel za trudnice obuhvata:

  • IM38 – Toxoplasma gondii – IgG At
  • IM39 – Toxoplasma gondii – IgM At
  • IM31 – Rubella – IgG At
  • IM32 – Rubella – IgM At
  • IM14 – CMV – IgG At
  • IM15 – CMV – IgM At
  • IM302 – HSV 1 – IgM At
  • IM299 – HSV 1 – IgG At
  • IM303 – HSV 2 – IgM At
  • IM300 – HSV 2 – IgG At

 

Ove infekcije se ne moraju ispoljiti jasnom kliničkom slikom, pa se zbog toga rade obe klase antitela, čime se može utvrditi da li se radi o primarnoj infekciji, tj. o prvom kontaktu trudnice sa nekim od ovih patogena, jer se tada prvo stvaraju IgM antitela.

Ako postoje samo ova antitela, plod može biti ugrožen, jer IgM antitela zbog svoje veličine ne prolaze placentu,  pa ne mogu zaštititi plod.

Ukoliko su prisutne obe klase antitela, i IgG i IgM, može se uraditi analiza kojom se utvrđuje aviditet IgG antitela, pomoću koje se može odrediti da li su IgG antitela bila prisutna u serumu trudnice pre nego što je ostala trudna.

 

SAZNAJ VIŠE

Više o TORCH testu možete pročitati u tekstu:

TORCH – test na antitela protiv infekcija tokom trudnoće

 

 

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.