Pratite nas

TORCH test

TORCH – test na antitela protiv infekcija tokom trudnoće

Mirjana Kovačević

Piše: Dr Mirjana Kovačević , specijalista mikrobiologije sa parazitologijom, načelnik mikrobiološke Beo-lab laboratorije

TORCH predstavlja skraćenicu za skup infekcija koje se mogu preneti sa obolele trudnice na fetus i uticati na razvoj samog ploda. Uzročnici ovih infekcija mogu proći kroz placentu i izazvati  brojne komplikacije kod bebe, tokom trudnoće ili pri samom porođaju.

Reč TORCH je akronim sačinjen od početnih slova sledećih infektivnih agenasa :

 • Toxoplasma gondii,
 • Rubella virus,
 • Citomegalovirus i
 • Herpes simpleks virus.

U toku trudnoće može doći i do drugih infekcija koje mogu ostaviti značajne posledice na sam plod, kao što su sifilis, listerioza, infekcija virusom HIV-a, Varicella virusom, virusom hepatitisa B i parvovirusom B19.

Ukoliko neki od gore navedenih patogena, uzročnika infekcija kod trudnica, dospe u telo trudnice koja je sero-negativna, tj. koja nije preležala nijednu od ovih infekcija i samim tim nije razvila antitela, patogen preko placente ulazi u plod.

Zbog nezrelosti imunog sistema, razvija se intrauterinska infekcija koja oštećuje plod.

U toku primarne infekcije, organizam majke prvo proizvodi IgM antitela koja, zbog svoje veličine ne mogu proći placentarnu barijeru, dospeti do krvotoka ploda i tako ga zaštititi od infekcije, a tek kasnije proizvodi zaštitna IgG antitela.

 Trudnica koja je pre trudnoće imala kontakt sa ovim patogenim mikroorganizmima, razvila je IgG antitela koja se doživotno zadržavaju u organizmu, prolaze kroz placentu, dospevaju u krvotok ploda i tako ga štite od infekcije u slučaju kontakta sa ovim mikroorganizmima.

TORCH infekcije mogu prouzrokovati:

 • prenatalnu (intrauterinu) infekciju embriona / ploda i oslabljen fetalni razvoj,
 • pobačaj,
 • prerano rođenje,
 • oštećenja i smrt ploda,
 • perinatalnu (tokom rođenja ili ubrzo posle) infekciju novorođenčeta.

Što se ranije u toku trudnoće dogodi i razvije neka od TORCH infekcija, to su komplikacije i prognoza teže.

TORCH infekcije izazivaju i dovode do složenih oštećenja organa u toku razvoja ploda, uključujući:

 • centralni nervni sistem,
 • srčani mišić,
 • organe sluha i vida,
 • mišićno-koštani sistem
 • jetru, slezinu, krvne ćelije.

Toksoplazmoza (Toxoplasma gondii)

Toksoplazmoza je parazitoza koju izaziva jednocelijski parazit – Toxoplasma gondii. Mačke su jedini pravi domaćini i kod njih zreli oblici toksoplazme parazitiraju u crevima i oociste se izbacuju u spoljašnju sredinu preko izmeta.

Iz spoljašnje sredine infektivne oociste dospevaju do prelaznog domaćina (čoveka). Ukoliko se trudnica zarazi oocistama toksoplazme, toksoplazma može da pređe preko placente na plod ili putem mleka na novorođenče.

Toksoplazmoza  do koje dođe u prvom tromesečju trudnoće može dovesti do teških oblika bolesti ploda i kao posledicu imati spontani pobačaj i uginuće ploda.

Klasični trijas infekcije ploda koji se manifestuje teškim oštećenjima kao što su hidrocefalus (povećana zapremina tečnosti u lobanji), horioretinitis (oštećenje oka)  i  intracerebralne kalcifikacije (taloženje kalcijuma u mozgu), najčešće se javlja u drugom trimestru trudnoće.

Deca inficirana u trećem trimestru trudnoće rađaju se sa blagim simptomima ili bez ikakvih kliničkih simptoma. Treba naglasiti da relativno visoki procenat inficirane dece ne pokazuje znake oštećenja pri rođenju. Oštećenja se mogu manifestovati više meseci ili godina posle rođenja.

Rubella

Rubeola (Rubella) je akutno infektivno virusno oboljenje koje spada u osipne groznice dečjeg doba i manifestuje se pojavom ospe koja obično traje 1 – 3 dana pa se zbog toga ova bolest često zove  trodnevne boginje.

Nakon uvođenja vakcine protiv rubeole, bolest se retko razvija.

Transplacentalni prenos sa majke na fetus može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Rubeola u prvom tromesečju trudnoće  može Izazavati blage ali i teške poremećaje u razvoju različitih organa ploda koji mogu rezultirati spontanim pobačajem.

Rizik za nastajanje poremećaja u razvoju ploda postoji kod infekcije do 20. nedelje trudnoće. Kliničke manifestacije obično uključuju: srčane defekte, defekte oka od kojih je najčešća katarakta, mentalnu retardaciju i gubitak sluha, koji se ponekad mogu ispoljiti tek u prvim godinama života.

Citomegalovirus (CMV)

Citomegalovirus je virus iz porodice herpes virusa. Virus se može preneti sa zaražene majke na plod u toku trudnoće, u toku porođaja ( prolaskom novorođenčeta kroz porođajni kanal), kao i posle porođaja,  dojenjem, jer se virus izlučuje majčinim mlekom.

Infekcija u toku trudnoće predstavlja veliki problem, jer je infekcija majke obično asimptomatska, a plod može biti oštećen u svim stadijumima trudnoće.

Posledica ove infekcije može biti smrt ploda, ali i nastanak inkluzione bolesti novorođenčeta koja zahvata centralni nervni sistem, pa su infekcije praćene mentalnom retardardacijom, gluvoćom i oštećenjem vida.  Ipak, većina novorođenčadi nema simptome na rođenju, već  se znaci oboljenja javljaju kasnije.

Herpes simplex virus (HSV)

Herpes simplex je virus iz porodice herpes virusa. Virus se retko prenosi na plod tokom trudnoće. Najčešće do infekcije  dolazi tokom porođaja prolaskom novorođenčeta kroz inficirani porođajni kanal  majke sa aktivnom genitalnom  infekcijom Herpes simplex virusom, ali do infekcije ploda može doći i  u prva tri meseca trudnoće, što može dovesti do spontanog pobačaja i smrti ploda.

Neonatalni herpes je teška sistemska infekcija novorođenčeta u kojoj dominiraju simptomi infekcije centralnog nervnog sistema.

Može se razviti meningoencefalitis sa temperaturom i neurološkim poremećajima. Opisani su i slučajevi sepse kod novorođenčadi u slučaju prisutnog herpes virusa.

Kada i kako se radi TORCH test?

Testiranje na TORCH infekcije se radi iz krvi i omogućava otkrivanje prisustva i merenje nivoa određenih antitela. U pitanju su skrining testovi.

Ovim testiranjem dolazimo do informacija da li trenutno postoji infekcija, kao i da li je infekcija ikada bila prisutna. U zavisnosti od klase antitela, može se proceniti faza infekcije, prisustvo ili odsustvo imunog odgovora na određeni patogen.

Najbolje je izvršiti test pre začeća, jer otkrivanje antitela tokom prvog tromesečja trudnoće može stvoriti konfuziju i čak dovesti do neopravdanog prekida trudnoće.

Rano otkrivanje i lečenje TORCH infekcija je od ključnog značaja za pravilan razvoj ploda i zdravlje bebe tokom trudnoće i nakon porođaja.

Kako ove infekcije mogu imati ozbiljne posledice po potomstvo, preporučuje se da svaka žena, pre začeća, ima uredne nalaze TORCH testa.

TORCH test u Beo-lab laboratorijama

U Beo-lab laboratorijama u okviru TORCH panela analiza radi se određivanje ukupno 10 antitela svih 5 patogena:

 1. Toxoplasma gondii – lgG antitela 1.160 rsd
 2. Toxoplasma gondii- lgM antitela  1.160 rsd
 3. Rubella – lgG  antitela  1.160  rsd
 4. Rubella – lgM  antitela  1.160  rsd
 5. Citomegalovirus (CMV) – lgG  antitela 1.210 dinara
 6. Citomegalovirus (CMV)- lgM  antitela 1.210 dinara
 7. Herpes simplex virus (HSV 1) – lgG antitela 1.210 dinara
 8. Herpes simplex virus (HSV 1) lgM antitela 1.210 dinara
 9. Herpes simplex virus (HSV 2) – lgG antitela 1.210 dinara
 10. Herpes simplex virus (HSV 2) lgM antitela 1.210 dinara

Sve navedene testove možete jednostavno poručiti i platiti putem naše E-laboratorije.

TORCH panel za trudnice

TORCH panel za trudnice

Za više informacija o TORCH testu kontaktirajte nas putem naše kontakt forme. Naše stručno osoblje odgovoriće vam u najkraćem mogućem roku.

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Podeli na mrežama:

Najnovije objave

Preventivni paneli

Osnovni preventivni panel analiza
Osnovni preventivni panel analiza

2,785din

Hormonski panel za žene -osnovni
Hormonski panel za žene -osnovni

4,120din

Ženski panel genitalnih briseva
Ženski panel genitalnih briseva

5,480din

Genitalni bris
Hormonski panel za žene -prošireni
Hormonski panel za žene -prošireni

8,370din

Dečiji panel
Dečiji panel

1,750din

Pošaljite poruku

Poruči analize onlajn

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

 • Prednost pri dolasku u laboratoriju
 • Obavite konsultacije pri izboru analiza
 • Kupite testove svojim članovima porodice

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.