Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

anti – Citomegalovirus (CMV) IgG antitela

Šifra IM14 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 3 radna dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Citomegalovirus (CMV) je čest uzročnik infekcija kod ljudi, koje prolaze neprimećeno ili uzrokuje blage simptome. Međutim, za trudnice, novorođenčad i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom, CMV infekcija može predstavljati ozbiljan medicinski rizik.

1,500.00din

Vađenje krvi
Serologija Auto logo Beo-lab

Šta su anti-Citomegalovirus (CMV) IgG antitela?

Anti-Citomegalovirus (CMV) IgG antitela se proizvode nekoliko nedelja nakon početne CMV infekcije. Nivoi IgG rastu tokom aktivne infekcije, a zatim se stabilizuju kako se CMV infekcija povlači i virus postaje neaktivan. Jednom kada ste izloženi CMV-u, imaćete merljivu količinu CMV IgG antitela u krvi do kraja života, što uglavnom obezbeđuje zaštitu od dobijanja druge primarne infekcije (imunitet).

Iako prisustvo anti- Citomegalovirus (CMV) IgG antitela smanjuje mogućnost komplikacija izazvanih infekcijom CMV virusom, ono ne osigurava kompletnu zaštitu od bolesti.

Ukoliko se isključi primarna infekcija, uzorke krvi pozitivne na prisustvo anti- Citomegalovirus (CMV) IgG antitela, bi trebalo testirati i na anti- Citomegalovirus (CMV) IgM antitela , kao i na CMV IgG aviditet.

Značajno povećanje koncentracije anti- Citomegalovirus (CMV) IgG antitela u serijski uzetim uzorcima u kojima je utvrđeno i prisustvo anti- Citomegalovirus (CMV) IgM antitela, uz nizak CMV IgG aviditet, takođe može da bude znak aktivne infekcije. Suprotno tome, visok CMV IgG aviditet, uz pozitivne nalaze obe klase imunoglobulina, je znak da ne postoji primarna infekcija (nizak rizik od in utero prenošenja).

Kada se određuju anti-Citomegalovirus (CMV) IgG antitela?

Testiranje na citomegalovirus (CMV) se može koristiti za postavljanje dijagnoze aktivne, reaktivirane ili prošle CMV infekcije kod:

  • Trudnica (obično se TORCH analiza radi u prvom trimestru trudnoće)
  • Žena koja se spremaju za ostvarivanje u ulozi majke ( TORCH panel-spremi se da postaneš mama )
  • Osoba sa oslabljenim imunitetom sa simptomima CMV infekcije
  • Pacijenta koji se pripremaju za transplantaciju organa ili koštane srži
  • Novorođenčadi sa određenim (urođenim) abnormalnostima

Pozitivan rezultat anti-Citomegalovirus (CMV) IgG antitela u kombinaciji sa rezultatom visokog IgG aviditeta (uz nereaktivna anti-Citomegalovirus (CMV) IgM antitela) se smatraju dobrim indikatorom prošle infekcije te postoji mali rizik od in utero prenošenja.

Anti-Citomegalovirus (CMV) IgG antitela se formiraju nekoliko nedelja nakon početne CMV infekcije i ostaju merljiva u krvi doživotno, pružajući imunitet od ponovne primarne infekcije. Međutim, iako prisustvo IgG antitela smanjuje rizik od komplikacija, ne garantuje potpunu zaštitu od bolesti.

CMV test je jedan od testova uključenih u TORCH panel za testiranje. Ovaj panel obuhvata testove iz grupe zaraznih bolesti koje mogu izazvati bolest kod trudnica, a samim tim i urođene mane kod njihove novorođenčadi.

TORCH je akronim za:

  • toksoplazmozu (Toxoplasma gondii)
  • rubeolu (Rubella)
  • citomegalovirus (CMV)
  • virus herpes simpleksa (HSV)

Uzorkovanje

Analiza anti-Citomegalovirus (CMV) IgG antitela se radi iz uzorka venske krvi.

Priprema za analizu

Posebna priprema nije potrebna (osim ako vas lekar ne uputi drugačije).

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat se izdaje za 3 radna dana.

Tumačenje dobijenih rezultata

Dobijene rezultate analize anti-Citomegalovirus (CMV) IgG antitela će protumačiti izabrani lekar koji ima uvid u istoriju bolesti pacijenta, kao i razloge zbog kojih je dato testiranje bilo zahtevano.

Ukoliko je pacijent trudnica, lekar će razmotriti rizike za fetus i potrebu za detaljnijim testiranjem kako bi se identifikovale eventualne infekcije CMV-om i procenio rizik od prenošenja virusa na dete. Takođe će razmotriti da li pacijent ima imunokompromitovan status ili druge zdravstvene probleme koji mogu uticati na interpretaciju rezultata.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.