Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

anti – Citomegalovirus (CMV) IgM antitela

Šifra IM15 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 3 radna dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Infekcije citomegalovirusom (CMV) su veoma česte kod čoveka, i obično prolaze bez  simptoma. Međutim, za trudnice, novorođenčad, kao i kod imunokompromitovanih osoba (kao što su oni koji su podvrgnuti transplantaciji organa ili osobe sa HIV-om/AIDS-om), infekcije izazvane citomegalovirusom mogu da predstavljaju značajan medicinski rizik.

1,500.00din

Vađenje krvi
Serologija Auto logo Beo-lab

Šta su anti-Citomegalovirus (CMV) IgM antitela?

Anti-Citomegalovirus (CMV) IgM antitela telo proizvodi kao odgovor na infekciju izazvanu citomegalovirusom. Ova antitela se mogu detektovati u krvi u roku od nedelju ili dve nakon početnog izlaganja virusu. Nivoi IgM antitela rastu za kratko vreme, i obično padaju ispod nivoa koji se mogu detektovati nakon nekoliko meseci. Koncentracije anti-Citomegalovirus (CMV) IgM antitela ponovo rastu kada se latentni CMV ponovo aktivira. Ovo znači da prisustvo IgM antitela ne mora uvek da znači da je u toku primarna infekcija.

Pozitivni rezultati CMV IgM antitela ukazuju na nedavnu infekciju (primarnu, reaktivaciju ili reinfekciju). Međutim, prisustvo anti-Citomegalovirus (CMV) IgM antitela ne može se koristiti za postavljanje dijagnoze primarne CMV infekcije jer IgM antitela mogu biti prisutna u krvi i tokom sekundarne CMV infekcije.

Stoga, za tačnu dijagnozu CMV infekcije, posebno primarne infekcije, često se koristi kombinacija testova, uključujući i testiranje na prisustvo IgG antitela, PCR testiranje (testiranje na prisustvo virusne DNK) i kliničke manifestacije bolesti.

Kada se određuju anti-Citomegalovirus (CMV) IgM antitela?

Testiranje na citomegalovirus (CMV) se može koristiti za postavljanje dijagnoze aktivne, reaktivirane ili prošle CMV infekcije kod:

  • Trudnica (obično se TORCH analiza radi u prvom trimestru trudnoće)
  • Osoba sa oslabljenim imunitetom sa simptomima CMV infekcije
  • Pacijenta koji se pripremaju za transplantaciju organa ili koštane srži
  • Novorođenčadi sa određenim (urođenim) abnormalnostima

Pozitivan rezultat anti-Citomegalovirus (CMV) IgM antitela u kombinaciji sa rezultatom niskog CMV IgG aviditeta, smatraju se pouzdanim dokazom za postavljanje dijagnoze primarne infekcije.

CMV infekcija se teško otkriva samo na osnovu simptoma jer veliki procenat infekcija nema izražene simptome. Infekcija in utero može izazvati različite stepene oštećenja ploda kao što su mentalna retardacija, horioretinitis, oštećenje sluha i neurološki problemi. Zbog velikog rizika od prenošenja virusa in utero i oštećenja ploda u slučaju primarne infekcije, detekcija primarne infekcije CMV kod trudnica je izuzetno važna.

Ponovljena infekcija ili reaktivacija latentnog virusa može da uzrokuje prisustvo anti-CMV IgM iako nema simptome primarne CMV infekcije. Važno je imati na umu da prisustvo IgG antitela ne pruža potpunu zaštitu od bolesti, ali može smanjiti rizik od komplikacija.

Beba se može zaraziti CMV-om preko placente nakon što je usledila infekcija majke, rođenjem u kontaktu sa virusom koji se izlučuje putem cerviksa ili nakon rođenja unošenjem zaraženog majčinog mleka.

Uzorkovanje

Analiza anti-Citomegalovirus (CMV) IgM antitela se radi iz uzorka venske krvi.

Priprema za analizu

Posebna priprema nije potrebna (osim ako vas lekar ne uputi drugačije).

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat se izdaje za 3 radna dana.

Tumačenje dobijenih rezultata

Interpretaciju rezultata analize anti-Citomegalovirus (CMV) IgM antitela obavlja izabrani lekar koji ima uvid u kompletnu medicinsku istoriju pacijenta i koji može razmotriti razloge zašto je testiranje bilo potrebno. Lekar će uzeti u obzir sve relevantne informacije, uključujući simptome pacijenta, medicinsku istoriju, eventualne prethodne infekcije CMV-om, kao i druge faktore koji mogu uticati na interpretaciju rezultata.

Na primer, pozitivan rezultat anti-CMV IgM antitela u kombinaciji sa niskim IgG aviditetom može ukazivati na primarnu infekciju CMV-om, ali lekar će uzeti u obzir i druge moguće uzroke takvih rezultata, kao što su prisustvo drugih infekcija ili neinfektivni stimulansi (autoimune bolesti ili hemodijaliza) koji mogu dovesti do lažno pozitivnih rezultata.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.