Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Paketi analiza za izlazak na komisiju za vantelesnu oplodnju

Laboratorijska dijagnostika predstavlja neizostavan deo procesa asistirane reprodukcije. Laboratorijska dijagnostika ima ključnu ulogu u svakom koraku procesa vantelesne oplodnje, omogućavajući precizno praćenje razvoja embriona i povećavajući šanse za uspeh postupka. Važno je naglasiti da svaki par prolazi kroz jedinstveni proces prilagođen njihovim potrebama, koji se usaglašava sa vrednostima dobijenih rezultata urađenih laboratorijskih analiza.

 U našem novom tekstu saznajte zašto se rade određene laboratorijske analize kao obavezan deo pripreme za ulazak u postupak vantelesne oplodnje. Kroz ovu temu će vas voditi mr ph Jana Vukadin, medicinski biohemičar.

Šta podrazumeva proces asistirane reprodukcije VTO?

Vantelesna oplodnja je medicinski postupak namenjen parovima koji se suočavaju sa problemima u prirodnom začeću. Postupak uključuje uzimanje (aspiraciju) jajnih ćelija iz jajnika žene i njihovu oplodnju partnerovom spermom u laboratorijskim uslovima. Nakon formiranja embriona, jedan ili više embriona se vraćaju u matericu radi implantacije (embriotransfer) i potencijalnog razvoja trudnoće. IVF se često primenjuje kada druge metode lečenja nisu uspele ili postoje medicinski razlozi koji otežavaju prirodno začeće. Procedura uključuje stimulaciju jajnika, prikupljanje jajnih ćelija, oplodnju spermom u laboratorijskim uslovima, kultivaciju embriona i transfer embriona u matericu.

Ukoliko je ceo postupak završen uspešno, rezultati testa beta HCG će pokazati pozitivnu vrednost.

Uspeh IVF postupka zavisi od različitih faktora, pa neki parovi prolaze kroz više pokušaja pre postizanja uspešne trudnoće.

Laboratorijska dijagnostika i vantelesna oplodnja

Laboratorijske analize i dijagnostički testovi su ključni deo procesa vantelesne oplodnje, jer pružaju važne informacije medicinskom timu koji vodi postupak asistirane reprodukcije. Parovi koji se podvrgavaju IVF postupku obično prolaze kroz niz laboratorijskih testova kako bi se procenio njihov reproduktivni potencijal i kako bi se odredilo optimalno vreme za potpomognutu reprodukciju.

Izbor analiza zavisi od opšteg zdravstvenog stanja žene i njenog partnera. U Srbiji, parovi čije troškove VTO procedure snosi država, obično prate standardne laboratorijske analize prema zvaničnim uputstvima. Međutim, parovi koji sami finansiraju proceduru ili biraju klinike van zemlje mogu se suočiti sa dodatnim testiranjem prema protokolima tih ustanova.

Svaka klinika ili medicinski centar može imati sopstvene protokole i procedure, uključujući specifične laboratorijske testove koje smatraju ključnim za postizanje najboljih rezultata. Ove analize pomažu u prilagođavanju tretmana individualnim potrebama pacijenta i povećavaju šanse za uspešan IVF.

Postupak biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO) o trošku države

Prema najnovijim podacima, smatra se da se preko 800.000 parova u Srbiji suočava sa izazovom neplodnosti. Za one koji ne mogu ostvariti roditeljstvo prirodnim putem, dostupna je opcija vantelesne oplodnje koja se finansira iz sredstava Republičkog Zavoda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Žena koja aplicira za stimulisani postupak biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO) o trošku države mora zadovoljiti određene kriterijume, uključujući prethodno isprobane alternative lečenja steriliteta, dijagnozu neplodnosti, starost ispod 45 godina, očuvanu funkciju jajnika, kao i indeks telesne mase (BMI) ispod 30. Za muškarce, uslovi uključuju prisustvo živih i morfološki ispravnih spermatozoida u ejakulatu ili, u slučaju azoospermije, zamrznute spermatozoide u klinikama u Srbiji.

Uključivanje u postupak vantelesne oplodnje o trošku države zahteva sprovođenje raznovrsnih administrativnih postupaka, medicinskih pregleda, analiza i konsultacija. Parovi koji žele aplicirati zakazuju pregled u zdravstvenoj ustanovi koja će izdati mišljenje o izvodljivosti postupka, a konačnu saglasnost za sprovođenje postupka daje Ministarstvo zdravlja.

NAPOMENA: Važno je naglasiti da su ovi koraci ključni kako bi parovi dobili odobrenje za proceduru vantelesne oplodnje o trošku države u skladu sa zakonskim regulativama.

Postupak biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO) o trošku države

Analize za izlazak na komisiju za VTO

U prvoj fazi procedure vantelesne oplodnje, ključan korak je prikupljanje uputa za neophodne analize. Žena odlazi kod svog izabranog ginekologa, dok muškarcu treba konsultacija sa lekarom opšte prakse. Nakon inicijalne provere, ginekolog i lekar opšte prakse upućuju pacijente na dodatne pretrage i analize.

Analize za žene obuhvataju briseve na prisustvo bakterija i gljivica, testove na hlamidiju i bakterijsku vaginozu, serološke testove za HbsAg, antitela na HCV i HIV, TPHA, Rubellu, Toxoplasmu, skrining grlića materice, ultrazvučni pregled vaginalnom sondom i laboratorijsko ispitivanje hormona. Neposredno pred postupak, izdaju se uputi za dodatne analize, uključujući krvnu grupu sa Rh faktorom, urin, biohemiju i faktore koagulacije.

Muškarci rade briseve uretre, serološke testove serološke testove za HbsAg, antitela na HCV i HIV, TPHA, spermogram i spermokulturu.

Ovaj sveobuhvatni pristup osigurava temeljan pregled oba partnera i pripremu za naredne korake u procesu vantelesne oplodnje.

Zašto žene rade analize za izlazak na komisiju za VTO?

Žena prolazi kroz sve ove analize kao deo procesa pripreme za vantelesnu oplodnju iz nekoliko ključnih razloga.

Identifikacija infekcija

Brisevi (cervikalni i vaginalni) imaju za cilj identifikaciju bakterijskih i gljivičnih infekcija urogenitalnog trakta koje mogu uticati na plodnost ili tok trudnoće. Ove infekcije, poput bakterijske vaginoze, hlamidije ili kandide, mogu imati negativan uticaj na plodnost i povećati rizik od komplikacija tokom trudnoće.

Pravovremeno otkrivanje i lečenje bakterijskih ili gljivičnih infekcija pre postupka vantelesne oplodnje ima za cilj smanjenje rizika od komplikacija tokom samog postupka. Infekcije u urogenitalnom traktu mogu uticati na kvalitet cervikalne sluzi, optimalno okruženje za spermatozoide, ili izazvati upale koje otežavaju uspešnu implantaciju embriona.

Cervikalni brisevi, posebno oni koji uključuju PAPA test, prate zdravlje cerviksa i identifikuju eventualne abnormalnosti koje mogu biti povezane s rizikom od karcinoma. Ovo praćenje je važno kako bi se osiguralo zdravlje reproduktivnog sistema žene pre i tokom procesa vantelesne oplodnje.

Rizik od polno prenosivih bolesti

Testiranje na hlamidiju, HIV, hepatitis C (HCV) i sifilis (TPHA serologija) ima za cilj identifikaciju eventualno prisutnih polno prenosivih bolesti koje mogu uticati na reproduktivno zdravlje žene.

Hlamidija je bakterijska infekcija koja može uzrokovati ozbiljne komplikacije ako se ne leči, uključujući upalu jajovoda i smanjenje plodnosti. Testiranje na hlamidiju je posebno važno jer ova infekcija može biti asimptomatska, što znači da osoba može biti zaražena, a da toga nije ni svesna.

HIV (Human Immunodeficiency Virus) je virus koji napada imunološki sistem, a infekcija može uticati na opšte zdravstveno stanje i povećati rizik od komplikacija tokom trudnoće.

Hepatitis C (HCV) je virus koji napada jetru, a dugotrajna infekcija može dovesti do oštećenja jetre. Ova infekcija može uticati na opšte zdravlje i potencijalno otežati VTO postupak, kao i trudnoću.

Sifilis (TPHA) je bakterijska infekcija koja može imati ozbiljne posledice ako se ne leči. Infekcija sifilisom može dovesti do pobačaja, preranog porođaja ili drugih komplikacija tokom trudnoće.

Testiranje se obično preporučuje pre planiranja trudnoće ili tokom rane faze trudnoće kako bi se obezbedila adekvatna medicinska nega, terapija i praćenje.

Imunizacija kao zaštita od infekcija

Serološki testovi, poput testova za hepatitis B (HbsAg), HIV, toksoplazmu i rubelu (IgM i IgG antitela), pomažu u proceni imunizacije i zaštite žene od određenih virusa tokom trudnoće, jer ovi virusi mogu imati ozbiljnih posledica po zdravlje žene pre i tokom trudnoće, kao i uticaja na plod.

Testiranje na hepatitis B [pomaže u identifikaciji prisustva antigena površinskog omotača virusa hepatitisa B. To je važno jer je hepatitis B virus koji se prenosi vertikalno (sa majke na dete) tokom trudnoće ili porođaja. Poznavanje statusa hepatitisa B omogućava preduzimanje odgovarajućih mera kako bi se sprečila transmisija virusa na novorođenče.

Testiranje na HIV pomaže u identifikaciji virusa koji uzrokuje AIDS. Pozitivan rezultat zahteva posebnu medicinsku negu tokom trudnoće kako bi se smanjio rizik od prenosa HIV-a sa majke na dete.

Testiranje na toksoplazmu pomaže u proceni prethodne infekcije ovim parazitom. Ako žena prvi put dobije toksoplazmozu tokom trudnoće, to može uzrokovati ozbiljne komplikacije za fetus. Identifikacija prethodnih infekcija pomaže u smanjenju rizika od ovih komplikacija.

Rubella može uzrokovati ozbiljne defekte kod novorođenčeta ako je žena zaražena tokom trudnoće. Serološki testovi za IgM i IgG antitela pomažu u utvrđivanju da li je žena trenutno zaražena ili je preležala rubelu, pružajući informacije o nivou zaštite od ovog virusa.

Praćenje reproduktivnih hormona

Laboratorijsko ispitivanje hormona pruža informacije o nivou polnih hormona u krvi, što pomaže u proceni funkcije jajnika i drugih reproduktivnih organa. Ovi testovi, koji se rade od 2. do 4. dana menstrualnog ciklusa, pomažu u planiranju postupka vantelesne oplodnje i optimizaciji šansi za uspeh.

Folikulostimulirajući hormon (FSH): FSH stimuliše rast i zrelost folikula u jajnicima. Njegova koncentracija se često meri u prvom delu menstrualnog ciklusa kako bi se procenila funkcija jajnika.

Luteinizirajući hormon (LH): LH je odgovoran za oslobađanje jajne ćelije tokom ovulacije. Praćenje ovog hormona pomaže u određivanju optimalnog vremena za postupak vantelesne oplodnje.

Estradiol je ključni estrogen koji se luči iz folikula tokom menstrualnog ciklusa. Njegova analiza pruža informacije o zrelosti folikula i opštoj funkciji jajnika.

Progesteron se proizvodi nakon ovulacije iz žutog tela. Njegova koncentracija se povećava nakon ovulacije i pomaže u pripremi endometrijuma za prihvatanje embriona.

Testosteron je glavni muški hormon prisutan i u ženskom organizmu. Njegova analiza može biti važna, posebno u slučajevima gde postoji sumnja na hormonske poremećaje (PCOS sindrom).

Prolaktin je hormon odgovoran za proizvodnju mleka u dojkama. Visoki nivoi prolaktina mogu uticati na ovulaciju i menstrualni ciklus.

Hormon antimilerijan (AMH):  AMH se često meri kako bi se procenila rezerva jajnika. Viši nivoi AMH obično ukazuju na veći broj preostalih jajnih folikula.

Praćenje reproduktivnih hormona je ključno u procesu vantelesne oplodnje (VTO). Reproduktivni hormoni igraju ključnu ulogu u regulaciji menstrualnog ciklusa, ovulacije i pripremi ženskog tela za trudnoću.

Praćenje hormona štitne žlezde

Praćenje hormona štitne žlezde je važan deo medicinskog nadzora i laboratorijske dijagnostike, posebno kada je reč o reproduktivnom zdravlju žena. Hormoni štitne žlezde, poput tiroksina (T4) i trijodtironina (T3), zajedno sa stimulirajućim hormonom štitne žlezde (TSH), igraju ključnu ulogu u regulaciji metabolizma i održavanju hormonalne ravnoteže.

U kontekstu vantelesne oplodnje (VTO) i reproduktivnog zdravlja, praćenje hormona štitne žlezde je važno jer su normalni nivoi TSH, T4 i T3 od suštinskog značaja za pravilno funkcionisanje štitne žlezde. Bilo koje odstupanje od normalnih vrednosti može uticati na reproduktivno zdravlje, uključujući menstrualni ciklus i plodnost. Promene u nivou hormona štitne žlezde mogu dovesti do neredovnih menstruacija ili prestanka ovulacije, što može uticati na prirodnu sposobnost začeća.

Hormonalna neravnoteža štitne žlezde može povećati rizik od problema tokom trudnoće, uključujući preeklampsiju i nisku težinu novorođenčeta. Praćenje hormona štitne žlezde je posebno važno tokom trudnoće kako bi se osiguralo optimalno zdravlje majke i deteta.

U nekim slučajevima, poremećaji štitne žlezde mogu uticati na odgovor na tretmane vantelesne oplodnje. Pravilno praćenje hormonskih nivoa omogućava prilagođavanje protokola tretmana kako bi se povećale šanse za uspeh postupka.

Na osnovu rezultata ovih analiza, lekar može preduzeti odgovarajuće korake kako bi održao hormonalnu ravnotežu i povećao šanse za uspešnu vantelesnu oplodnju.

Procena zdravlja grlića materice

Skrining grlića materice, Papanikolau bris i kolposkopija, služe za rano otkrivanje promena koje mogu uticati na plodnost i na zdravlje grlića materice.

Ultrazvučni pregled vaginalnom sondom

Ovaj pregled omogućava detaljan uvid u strukturu i stanje materice, jajnika i drugih reproduktivnih organa, pružajući informacije koje su važne za procenu mogućnosti za uključivanje u proceduru vantelesne oplodnje.

Zašto muškarci rade analize za izlazak na komisiju za VTO?

Muškarci prolaze kroz niz dijagnostičkih testova kako bi se procenila njihova reproduktivna funkcija, da bi se identifikovali mogući uzroci neplodnosti ili drugih zdravstvenih problema i da bi se pripremili za postupak vantelesne oplodnje.

Brisevi uretralnog kanala

Brisevi uretralnog kanala su dijagnostički testovi koji se koriste za identifikaciju eventualnih bakterijskih ili gljivičnih infekcija u uretri muškarca, što može uticati na kvalitet spermatozoida i reproduktivno zdravlje muškarca.

Serološki testovi (HbsAg, antitela na HCV i HIV, TPHA)

Ovi testovi služe za identifikaciju virusnih infekcija, poput hepatitisa B (HbsAg), hepatitisa C (antitela na HCV), HIV-a i sifilisa (TPHA). Ove infekcije mogu imati negativan uticaj na reproduktivno zdravlje, pa je od krucijalnog značaja ispitivanje potencijalno pristutnih infekcija pre nego što se pristupi postupku vantelesne oplodnje. Identifikacija tih infekcija pre postupka vantelesne oplodnje (VTO) omogućava preduzimanje odgovarajućih mera kako bi se smanjio rizik od prenosa virusa na partnerku i potomstvo tokom procesa VTO.

Spermogram je detaljan analitički pregled ejakulata radi procene broja, pokretljivosti i oblika spermatozoida. Ove informacije pomažu u oceni reproduktivne funkcije muškarca i identifikaciji eventualnih problema s plodnošću.

 • Spermogram pruža informacije o ukupnom broju spermatozoida u ejakulatu. Normalan broj spermatozoida je važan faktor za uspešnu oplodnju.
 • Spermogram procenjuje procentualni udeo pokretnih spermatozoida i njihovu brzinu kretanja. Ovi parametri su od suštinskog značaja za sposobnost spermatozoida da se kreću ka jajnoj ćeliji i oplode je.
 • Spermogram analizira oblik i strukturu spermatozoida. Morfologija spermatozoida je važna jer oštećeni ili nepravilno oblikovani spermatozoidi mogu imati teškoće u oplodnji.
 • Pored osnovnih parametara, spermogram može analizirati i druge faktore poput koncentracije belih krvnih zrnaca u ejakulatu, prisustvo drugih ćelija ili nečistoća.

Spermokultura je laboratorijski test koji identifikuje prisustvo bakterija u ejakulatu. Infekcije prostate ili drugih reproduktivnih organa mogu uticati na kvalitet sperme i plodnost muškarca.

Praćenje ovih parametara omogućava medicinskom timu da oceni zdravlje i plodnost muškarca, da identifikuje eventualne probleme koji mogu otežati prirodno začeće, i da prilagodi proces vantelesne oplodnje.

Izlazak na komisiju za VTO

U šestoj fazi procesa vantelesne oplodnje, kada je došao trenutak za odlazak na VTO postupak u odabranu ustanovu, termin naznačen u pozivnom pismu zapravo se odnosi na prve konsultacije koje prethode samom postupku.

Prve konsultacije

Ovaj susret sa lekarom koji će voditi postupak omogućava paru da se upozna s medicinskim timom i da razjasni sve nedoumice vezane za VTO. Dogovaranje tačnog termina početka procesa pruža jasnoću i omogućava pacijentima da se psihički i emotivno pripreme za postupak.

Priprema dokumentacije

Donošenje obrasca OLK-12 i dosadašnje medicinske dokumentacije pruža lekaru kompletnu sliku o zdravstvenom stanju pacijenta. Ova informacija je od suštinskog značaja za određivanje optimalne terapije i metode biomedicinski potpomognute oplodnje.

Dodatne analize pred sam postupak

Neposredno pred sam postupak, potrebno je imati spremne dodatne analize koje se tiču opšteg zdravstvenog profila.

Krvna grupa i Rh faktor

Informacije o krvnoj grupi i Rh faktoru su važne za identifikaciju potencijalnih problema u kompatibilnosti između roditelja i nerođenog deteta.

Kompletna krvna slika (KKS)

Analiza krvi koja pruža informacije o broju crvenih i belih krvnih zrnaca, hemoglobinu i drugim parametrima. Ove informacije pomažu u proceni opšteg zdravstvenog stanja pacijenta.

Urin (pregled urina i urinokultura)

Analize urina pomažu u identifikaciji mogućih infekcija mokraćnog sistema.

Biohemijske analize (urea, kreatinin, glukoza, mokraćna kiselina, sedimentacija eritocita, ukupni proteini i bilirubin, AST, ALT, natrijum, kalijum, hloridi, kalcijum i jonizovani kalcijum).

Ove analize pružaju informacije o funkciji organa i metaboličkom stanju organizma.

Mali faktori koagulacije (protrombinsko vreme (INR) i aPTT)

Ovi testovi mere vreme zgrušavanja krvi i pomažu u identifikaciji eventualnih poremećaja koagulacije, što je posebno važno tokom trudnoće.

Paneli za VTO dostupni u Beo-lab laboratorijama

Kreiranje specifičnih paketa analiza za ženske i muške partnere predstavlja koristan pristup u procesu vantelesne oplodnje (VTO). Ovi paketi analiza omogućavaju stručnom timu da dobije sveobuhvatne informacije o reproduktivnom zdravlju oba partnera, što je ključno za uspešnu pripremu i sprovođenje VTO postupka.

paneli analiza za vantelesnu oplodnju dostupni u beolab laboratorijama

Stručni tim Beo-lab laboratorije kreirao je panele analiza za ženskog i muškog partnera, kao deo obavezne laboratorijske pripreme za izlazak na komisiju za vantelesnu oplodnju, uzimajući u obzir smernice iz zvaničnog VTO vodiča.

Paket analiza iz krvi – priprema za VTO (ženski partner)

 • Identifikacija prisustva polno prenosivih infekcija pre VTO postupka je od suštinskog značaja. Asimptomatske infekcije se često mogu propustiti, ali rutinsko testiranje pruža priliku za ranu dijagnozu i lečenje. Ovo je važno kako bi se izbegle potencijalne komplikacije tokom trudnoće i povećao uspeh VTO postupka.
 • Ovim paketom analiza se identifikuje i imunološki status žene u vezi sa Toxoplasmom gondii i Rubellom. Ako žena nije imuna, preduzimaju se preventivne mere, poput vakcinacije ili terapije, kako bi se smanjio rizik od infekcija koje mogu imati negativan uticaj na trudnoću i embrione tokom VTO postupka.
 • Praćenje statusa reproduktivnih hormona  je ključno za prilagođavanje stimulacije jajnika tokom VTO postupka. Personalizovan pristup omogućava preciznu kontrolu reproduktivnog procesa, što može poboljšati šanse za uspeh VTO.
 • Analize hormona štitne žlezde deo su rutinskog laboratorijskog skrininga. Pravilan rad štitne žlezde pre početka VTO procedure je važan faktor za veću šansu za uspeh postupka, jer disfunkcija štitne žlezde može uticati na reproduktivno zdravlje.

Paket analiza iz krvi – priprema za VTO (ženski partner) možete uraditi na lokacijama svih Beo-lab laboratorija.

Paket genitalnih briseva – priprema za VTO (ženski partner)

 • Identifikacija eventualnih infekcija u genitalnom traktu, kao što su bakterijska vaginoza ili hlamidija, je od velikog značaja zbog negativnog uticaja na plodnost ili povećanog rizika od komplikacija tokom trudnoće nakon VTO koje ove infekcije mogu imati ako ostanu neotkrivene.
 • Otkrivanje infekcija ili disbalansa vaginalne flore mogu uticati na uspešnost procedure asistirane reprodukcije, pa lečenje eventualnih infekcija pre samog početka ovog postupka može poboljšati reproduktivni status.
 • PAPA test je važan za rano otkrivanje promena u ćelijama cerviksa. Redovni skrining PAPA testa pre VTO-a omogućava ranu dijagnozu i tretman eventualnih nepravilnosti koje bi mogle uticati na proces implementacije embriona.

Na osnovu dobijenih rezultata, tim za VTO može prilagoditi protokole lečenja prema individualnim potrebama pacijentkinje, smanjujući potencijalne rizike i povećavajući šanse za uspeh VTO procedure.

Posebna priprema za analize iz krvi nije potrebna.

Pripremu za PAPA test, možete pronaći na linku https://www.beo-lab.rs/priprema-za-analize/priprema-kod-uzimanja-uzoraka-za-papa-test/

Više o pripremi za ostale genitalne briseve, možete pročitati na linku https://www.beo-lab.rs/priprema-za-uzimanje-genitalnih-briseva/

Paket genitalnih briseva – priprema za VTO (ženski partner) se može uraditi na nekoliko lokacija Beo-lab laboratorija, na kojima imamo ginekološku stolicu za te namene.

Možete nas posetiti na adresi:

Paket analiza – priprema za VTO (muški partner)

 • Ako ulazite u proceduru vantelesne oplodnje (VTO), neophodno je obaviti testiranje na polno prenosive bolesti (često asimptomatske) koje mogu negativno uticati na proizvodnju i funkciju spermatozoida. Testiranjem i lečenjem ovih infekcija pre VTO-a može se unaprediti zdravlje spermatozoida, povećavajući time šanse za uspeh oplodnje.
 • Analiza uretralnih briseva kod muškaraca koji se pripremaju za IVF omogućava identifikaciju potencijalnih polno prenosivih bolesti. Identifikacija polno prenosivih bolesti omogućava rano otkrivanje infekcija u uretri, čime se poboljšava kvalitet sperme.
 • Detaljnim pregledom spermograma analiziramo parametre sperme, uključujući koncentraciju spermatozoida, pokretljivost, morfologiju i druge karakteristike. Spermogram pruža informacije o reproduktivnoj funkciji muškarca i pomaže u identifikaciji eventualnih problema s plodnošću.
 • Identifikacija bakterija u spermi omogućava prilagodbe lečenja prema potrebama pacijenta, smanjujući rizik od infekcija koje mogu uticati na uspeh vantelesne oplodnje.

Posebna priprema za analize iz krvi nije potrebna.

Pripremu za analizu spermograma, možete pronaći na linku https://www.beo-lab.rs/analiza/spermogram/

Više o pripremi za uretralne briseve, možete pročitati na linku https://www.beo-lab.rs/analiza/uretralni-bris-bakterioloski-i-mikoloski/

Paket analiza – priprema za VTO (muški partner) može se uraditi SAMO na lokaciji centralne Beo-lab laboratorije u Beogradu, na adresi Resavska 58-60, iz razloga što spermogram zahteva davanje uzorka na licu mesta u prostoriji namenjenoj za te potrebe. Uzorak se zatim odmah uzima u rad.

Za sve informacije u vezi sa laboratorijskim analizama u vezi sa pripremom za proceduru vantelesne oplodnje, možete nas kontaktirati na broj telefona +381 11 3622888  ili nam svoj upit pošaljite na mail office@beo-lab.rs

Takođe, sve testove možete poručiti i platiti unapred putem usluge E-laboratorije  i ostvariti dodatnih 10% popusta.

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Povezani tekstovi:

Reference:

https://sansazaroditeljstvo.org.rs/sansin-vodic-do-vto-preko-rfzo-a/

https://sansazaroditeljstvo.org.rs/sansin-vodic-do-vto-preko-rfzo-a/


Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn
Podeli na mrežama:
Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Beo-lab tim odgovara na vaša pitanja

Poruči analize onlajn i ostvari popust od 10%

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

 • Prednost pri dolasku u laboratoriju
 • Obavite konsultacije pri izboru analiza
 • Kupite testove svojim članovima porodice