Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.
STD laboratorijska dijagnostika

STD laboratorijska dijagnostika

Polno prenosive bolesti (STD – sexually transmitted diseases) se ubrajaju među najčešće infektivne bolesti u svetu. To su oboljenja koja se prenose, pre svega, ali ne isključivo, seksualnim kontaktom.

Svaki nezaštićen seksualni kontakt sa inficiranom osobom može dovesti do prenošenja infekcije i pojave neke od STD bolesti.

U ovom tekstu ćete saznati:

Šta je STD i kako se prenosi?

STD (polno prenosive bolesti) su infekcije koje se prenose seksualnim kontaktom, putem telesnih tečnosti (vaginalne i semene tečnosti, putem krvi).

Ponekad se ove infekcije mogu preneti neseksualnim kontaktom (sa majke na bebu tokom trudnoće ili porođaja, ili putem transfuzije krvi ili korišćenjem zajedničkih igala itd.).

Bakterije i virusi koji izazivaju polno prenosive bolesti prodiru u organizam prvenstveno kroz sluzokožu vagine, uretre, anusa i/ili usne duplje.

Izazivači STD polno prenosivih bolesti

Bakterije, virusi ili paraziti koji uzrokuju polno prenosive bolesti mogu preći sa osobe na osobu u krvi, semenu ili vaginalnim i drugim telesnim tečnostima.

Najčešći uzročnici STD (polno prenosivih) infekcija su:

Profesionalna laboratorijska dijagnostika omogućava otkrivanje aktivnih i hroničnih infekcija, dok je savremena medicina omogućila da se danas većina ovih infekcija vrlo uspešno leči.

Hlamidija je uzročnik najvećeg broja STD infekcija. Infekcija hlamidijom uzrokovana je patogenom bakterijom Chlamydia trachomatis, koja izaziva infekcije očiju, urogenitalnog trakta i zglobova kod odraslih osoba, kao i infekcije novorođenčadi. Zbog posledica nelečene hlamidija infekcije, određeni broj zemalja je uveo skrining za detekciju infekcije Chlamydia trachomatis, koji je usmeren prema seksualno aktivnoj, mladoj populaciji.

Više o infekciji koju izaziva hlamidija, pročitajte u tekstu koji je napisala dr Mirjana Kovačević (glavni doktor mikrobiologije Beo-lab laboratorija). Tekst vam je dostupan na linku https://www.beo-lab.rs/infekcija-hlamidijom/

HPV (humani papiloma virus) je još jedan čest uzročnik (virusne) polno prenosive bolesti. HPV virusom češće budu zaražene žene usled anatomije ženskih polnih organa i prijemčivosti virusa za toplu i vlažnu sredinu. HPV infekcija spada u red asimptomatskih infekcija, što je čini opasnijom, jer ukoliko se ne otkrije na vreme i ne leči, može izazvati rak grlića materice.

Više o HPV genotipizaciji, možete pročitati na linku https://www.beo-lab.rs/hpv-humani-papiloma-virus/

Izazivači STD polno prenosivih bolesti
Izazivači STD polno prenosivih bolesti

STD simptomi

Znaci i simptomi koji mogu ukazivati na STD uključuju:

 • Svrab, crvenilo ili osip u predelu genitalija
 • Peckanje pri mokrenju
 • Često mokrenje
 • Nelagodnost ili bol pri mokrenju
 • Nelagodnost ili bol pri seksualnom odnosu
 • Krvarenje prilikom mokrenja i polnog odnosa
 • Pojačan vaginalni sekret specifičnog mirisa i/ili boje
 • Gnojni iscedak iz uretre (mokraćne cevi)
 • Tamniji urin neprijatnog mirisa
 • Promene na koži i sluzokoži genitalne regije u vidu ranica, bradavica ili plikova
 • Pojava kožnih promena u vidu ranica, bradavica ili plikova u regiji anusa
 • Pojava kožnih promena u vidu ranica, bradavica ili plikova u usnoj duplji

Ako sumnjate da ste bili izloženi rizičnom kontaktu koji je mogao da prouzrokuje pojavu STD bolesti, posetite svog lekara radi testiranja. Blagovremena laboratorijska dijagnostika, kao i pravovremena dijagnoza i lečenje važni su da bi se izbegli ili odložili ozbiljniji zdravstveni problemi i kako bi se sprečila infekcija drugih osoba. Genitalni herpes, kondilomi, vaginalni sekret izmenjene boje, mirisa i konstitucije su znaci da je potrebno da se što pre obratite svom lekaru.

Danas je dostupan veliki broj laboratorijskih testova kojima se vrlo precizno i pouzdano može utvrditi koja je STD (polno prenosiva) infekcija u pitanju, kako bi se sprovela adekvatna terapija i sprečilo dalje širenje infekcije na unutrašnje organe, što može ostaviti trajne posledice po zdravlje.

STD i trudnoća

Ako ste trudni, trebalo bi da se testirate na STD tokom trudnoće. Posledice STD infekcije mogu biti ozbiljne, čak i opasne po život, ako se zarazite tokom trudnoće.

Prenatalni skrining (antitela na HIV, sifilis, hepatitis B virus i hepatitis C virus) preporučuje se svim trudnicama. Skrining za druge infekcije (hlamidija, mikoplazma, ureaplazma, gonoreja i tuberkuloza) obično se preporučuje trudnicama koje imaju povećan rizik od razvoja infekcije.

Neki od faktora rizika mogu biti:

 • Triudnica i/ili njen partner sa istorijom HIV infekcije
 • Trudnica i/ili njen partner sa istorijom sifilisa
 • Upotreba droge
 • STD tokom trudnoće ili godinu dana pre začeća
 • Novi partner tokom trudnoće (ili menjanje više partnera)

Ukoliko se ne otkriju na vreme, samim tim ako se ne leče, STD mogu preći sa majke na bebu, izazivajući ozbiljne probleme i komplikacije opasne po zdavlje majke, kao i deteta. Urođene mane poput slepila, gluvoće i deformiteta kostiju samo su neki od načina na koje STD infekcije štete razvoju vaše bebe.

Kada je reč o testiranju na HPV, većina ginekologa obično ne testira HPV tokom trudnoće osim ako nemaju razloga za to. Lekar vas može uputiti na HPV tipizaciju tokom trudnoće, ukoliko primeti bradavice (kondilome) u predelu genitalija ili ukoliko rutinski pregled Papa testa pokaže potrebu za daljom dijagnostikom.

STD dijagnoza i lečenje

Pravovremena dijagnostika i adekvatna terapija mogu sprečiti mnoge komplikacije koje sa sobom nose STD infekcije. Ako se ne leče, polno prenosive bolesti, kao što su gonoreja, sifilis, hlamidija, genitalni herpes i humani papiloma virus (HPV), mogu dovesti do ozbiljnih i dugotrajnih komplikacija. Neke od mogućih komplikacija su upala jajnika i bešike, prevremeni porođaj, neplodnost, upala zglobova i oka, rak grlića materice, testisa i anusa, pojava hronočnih infekcija itd.

Doktor postavlja dijagnozu STD bolesti putem fizičkog pregleda pacijenta, kao i na osnovu rezultata laboratorijskih testova krvi i/ili uzimanja briseva kulture.

Kod sumnje na STD, dijagnoza se postavlja na osnovu rezultata laboratorijskog testiranja:

U Beo-lab laboratorijama  je korisnicima dostupan širok spektar testova i analiza koji mogu pružiti blagovremene i potrebne informacije lekaru kada postoji sumnja na određene STD bolesti.

Zahvaljujući napretku medicine, danas se većina polno prenosivih infekcija vrlo uspešno leči, a i načini prevencije su efikasni, pod uslovom da se redovno primenjuju.

Terapija protiv STD-a zavisi od uzročnika (patogena) koji je doveo do nastanka STD infekcije. Odgovarajuće kombinacije antibiotika se uspešno primenjuju u lečenju mikoplazmi, ureaplazmi, gonoreje, sifilisa, hlamidije i trihomonas infekcije. S druge strane, terapija i lečenje virusnih STD infekcija može biti veliki izazov lekarima jer ne postoje specifični tretmani lečenja. Virusne polno prenosive bolesti se ne mogu izlečiti, ali se simptomi infekcije mogu držati pod kontrolom lekovima.

Od izuzetne je važnosti da se oba partnera testiraju i leče.

STD prevencija

Najbolji vid prevencije STD infekcija jeste bezbedan polni odnos tj. korišćenje zaštite (kondoma, prezervativa). Ukoliko ste seksualno aktivni i ukoliko često menjate partnere, redovni ginekološki i urološki pregledi i laboratorijsko testiranje omogućavaju pravovremenu dijagnostiku, uspešno lečenje i sprečavanje daljeg prenošenja STD infekcije partneru/partnerima.

STD laboratorijska dijagnostika 1

STD test

Serološkim testovima se dokazuje prisustvo antitela u krvi na različite bakterije, mikoplazme, hlamidije, viruse i parazite. Utvrđuje se koncentracija specifičnih antitela određene klase imunoglobulina (IgM, IgG, IgA), na osnovu kojih se može steći uvid u fazu infekcije (akutna, hronična), stepen aktivnosti infekcije na lokalnom nivou, odnosno imunološki status (stečeni imunitet posle preležane infekcije).

Lekar može zahtevati da se urade i mikrobiološke analize genitalnih briseva na STD patogene, uzročnike polno prenosivih bolesti.

NAPOMENA: Uzimanje genitalnih briseva vrši se samo na specijalizovanim lokacijama Beo-lab laboratorija i potrebno je da se unapred informišete na kojoj lokaciji možete da uradite muške ili ženske briseve.

STD (polno prenosive bolesti) na bilo koje pojedinačne patogene se mogu raditi iz uzorka cervikalnog brisa kod žena tj. iz uzorka brisa uretre kod muškaraca ili semene tečnosti, kao i iz prvog jutarnjeg urina PRVI MLAZ (oba pola) visoko preciznom PCR metodom kojom se detektuje DNK patogena, uzročnika tegoba u genitalnom traktu.  PCR metoda detektuje i najmanje koncentracije bakterije, što ovaj način dijagnostike čini veoma preciznom. PCR metoda detekcije  je osim visoke preciznosti, i najsenzitivnija tehnika otkrivanja svakog pojedinačnog patogena.

Patogeni (bakterije) koji se određuju u okviru Beo-lab STD dijagnostike polno prenosivih bolesti PCR metodom su:

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi kompletno laboratorijsko testiranje STD bolesti, kao i dobiti sve potrebne informacije u vezi sa analizama. Najbolje bi bilo da se pre dolaska na STD testiranje posavetujete sa ginekologom/urologom tj. dermatovenerologom oko izbora analiza koje su vam zaista i potrebne, a na osnovu kliničke slike ili simptoma/tegoba koje imate.

Poručivanjem analiza kroz E-laboratoriju , ostvarujete 10% popusta na kompletnu laboratorijsku dijagnostiku.

Svoja pitanja nam možete poslati na office@beo-lab.rs ili nas možete pozvati na +381113622888 radnim danima od 07h-22h, subotom od 07h-20h, kao i nedeljom od 08h-16h.

Povezani članci:

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn

Podeli na mrežama:

Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Pošaljite poruku

Poruči analize onlajn

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

 • Prednost pri dolasku u laboratoriju
 • Obavite konsultacije pri izboru analiza
 • Kupite testove svojim članovima porodice