Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.
stitna zlezda i ishrana

Štitna žlezda i ishrana

Stanja štitne žlezde, poput hipotireoze, nekada možu biti pravi izazov za lečenje, a hrana koju konzumiramo može čak i ometati sam tok terapije.

Neki hranljivi sastojci posebno utiču na funkciju štitne žlezde, a određena hrana može inhibirati sposobnost vašeg tela da apsorbuje hormone, koje verovatno uzimate kao deo redovne terapije.

Ove činjenice vode ka saznanju da je povezanost štitne žlezde i ishrane koju sprovodite jako velika i bitna za sam tok lečenja hipotireoze.

Na vama je da odlučite koju hranu ćete redukovati u svojoj ishrani.

Štitna žlezda i ishrana – istine i zablude

Određena hrana je stekla lošu reputaciju da ima negativan uticaj na tireoidnu žlezdu.

Na primer, za hranu poput soje i porodicu kupusara (kao što su brokoli, kupus, kelj, prokelj i zelje) smatra se da doprinose disfunkciji tireoidne žlezde. Međutim, ta reputacija je zastarela i ne slaže se sa najnovijim naučnim dokazima.

Ova hrana ima i mnoge zdravstvene koristi. Do danas, istraživanja efekta ovih namirnica na štitnu žlezdu nisu uverljiva i ne možemo u potpunosti praviti zaključke.

U jednom istraživanju, pacovi koji su hranjeni visokom koncentracijom soje pokazali su negativan efekat na tireoidnu žlezdu.Međutim, istraživanja na ljudima nisu pokazala značajniji efekat kada se soja konzumira umereno.

Izaberite čiste izvore sojinih proteina u umerenim količinama i izbegavajte prerađene sojine proizvode.

Veza autoimune bolesti štitne žlezde i ishrane

Sa druge strane, postoje grupe namirnica u kojima naučni dokazi podržavaju vezu sa autoimunom bolešću tireoidne žlezde koja usporava vaš metabolizam. Gluten je jedan od njih.

Ukoliko mislite da imate problem sa štitnom žlezdom, preporuka je da uradite analizu krvi kako biste identifikovali bilo kakvu skrivenu reakciju na gluten koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži, ovsu, kamutu (vrsta pšenice).

Osetljivost ili alergija na gluten mogu da izazovu različite vrste simptoma počevši od migrene do umora i gojenja.

Pored toga što možete da uradite analize krvi i na taj način  saznate da li imate problem sa glutenom, moguće je i da se sami testirate tako što eliminišete gluten iz ishrane tokom perioda od tri nedelje.

Ukoliko primetite da ima poboljšanja u simptomima koje ste predhodno imali, to je dovoljno dobar znak da je vašem organizmu gluten suvišan.

Ukoliko želite da napravite korak dalje i potvrdite samo testiranje, ponovo unesite gluten u ishranu i obratite pažnju na to da li se simptomi ponavljaju.

Pored alergije na gluten, postoje i druge alergije i/ili senzitivnosti na hranu koje mogu usporiti rad tireoidne žlezde.

Otkrivanje ovih stanja  zahteva testiranje ili blisku koordinaciju sa zdravstvenim radnikom kako biste adekvatno prepoznali i na kraju određene namirnice iz ishrane.

Bolesti štitne žlezde i celijakija

Mnoga istraživanja pokazuju da su hipotireoza i celijakija bolesti koje se mogu razviti istovremeno, pa ćete u tom slučaju možda želeti da razgovarate sa vašim izabranim lekarom o tome da li bi bilo vredno eliminisati gluten iz ishrane ili se testirati na celijačnu bolest.

SAZNAJ VIŠE:

test peptidurije

Predlažemo vam da pročitate i članak: Test Peptidurije – prisustvo nesvarenih proteina kazeina i glutena.

Ukoliko imate celijakiju (a nemate još uvek postavljenu dijagnozu), gluten itekako može da nadražuje tanko crevo i na taj način da ometa apsorpciju lekova za nadoknadu hormona štitne žlezde.

Ukoliko odlučite da ipak koristite gluten u svojoj ishrani, potrudite se da birate integralne vrste hleba, testenine i pirinač, jer sadrže puno vlakana i drugih hranljivih materija pa mogu poboljšati crevnu propustljivost koja može biti narušena u stanju hipotireoze.

Veza između hrane i terapije kod bolesti štitne žlezde

Konsultujte se sa vašim lekarom u vezi sa tim da propisanu terapiju pijete nekoliko sati pre ili nakon unosa hrane sa visokim sadržajem vlakana, kako biste sprečili da oni ometaju apsorpciju sintetičkog hormona štitne žlezde koji koristite u okviru terapije.

Ukoliko ste na dijeti sa visokim sadržajem vlakana, obratite se svom lekaru za savet da li vam je potrebna i veća doza leka.

Usporen rad štitne žlezde usled opterećenja organizma teškim metalima

Pored određene ishrane i toksini takođe mogu usporiti funkciju tireoidne žlezde.

Na usporen rad štitne žlezde posebno utiču sledeći produkti:

 • Živa
 • Fluor
 • Hlorisana voda
 • Pesticidi
 • Natrijum

Testirajte opterećenje teškim metalima, naročito živom. Uklanjanje toksičnih metala iz organizma i okruženja je veoma važno.

Takođe, savetuje se izbegavanje fluora i hlorisane vode koji su dokazano povezani sa problemima tireoidne žlezde.

SAZNAJ VIŠE:

mineralna analiza kose test

Upoznajte se sa testom specijalne laboratorijske dijagnostike – Mineralna analiza kose.

Određivanje prisutnosti pesticida u telu nije jednostavno, ali dobra podrška sistema za detoksikaciju tela je krucijalna.

To lako možete obezbediti unosom kvalitetne, po mogućstvu organske hrane, filtritanjem vode i unosom namirnica koje prirodno čiste organizam. Zdravim dijetetskim navikama pre svega možete podstaći pravilan rad tireoidne žlezde.

U prerađenim namirnicama i u takozvanoj fast food ishrani obično je zastupljeno dosta natrijuma, a osobe sa hipotireozom bi trebalo da izbegavaju prekomerni unos ovog minerala.

Okrenite se zdravim navikama u ishrani

S obzirom na to da je u hipotireoidizmu česta pojava dobijanja na kilaži, verovatno ćete želeti da izbegavate i hranu sa velikim količinama ugljenih hidrata i šećera, jer je to siguran put ka unosu velike količine praznih kalorija.

Takođe, preporučuje se da potpuno izbacite iz ishrane svu prženu hranu i da smanjite unos masti iz izvora poput maslaca, majoneza, margarina i masnih komada mesa jer je otkriveno da masti smanjuju sposobnost tela da apsorbuje lekove koji sadrže sintetičke hormone štitne žlezde.

Birajte namirnice koje su nutritivno korisne za vašu tireoidnu žlezdu.

Za pravilan rad štitne žlezde potrebni su:

 • Jod
 • Omega-3 masne kiseline
 • Selen
 • Vitamin A
 • Vitamin D
 • Cink

Za proizvodnju tireoidnih hormona potrebni su i jod i omega-3 masne kiseline.

Za pretvaranje neaktivnog T4 u aktivni T3 potreban je selen.   

Za vezivanje hormona T3 za receptor u jezgru ćelije i njegovo uključivanje, potrebni su vitamini A i D, kao i cink.

Hrana za poboljšanje funkcije štitne žlezde uključuje:

 • Morske alge, koje sadrže jod.
 • Ribu (posebno sardine i losos) sadrži jod, omega-3 masti i vitamin D.
 • Tamno lisnato zeleno povrće sadrži vitamin A.
 • Haringa, školjke, i brazilski orasi sadrže selen.

Stručne konsultacije-individualni pristup pacijentu

Ukoliko želite da se, pre nego što odradite bilo koji test, dodatno konsultujete o analizama koje želite da uradite, to možete učiniti zakazivanjem termina konsultacija u trajanju od sat vremena sa dr Milkom Popović, načelnicom kabineta za specijalnu laboratorijsku dijagnostiku.

Dr Milka Popović će nakon obavljenih konsultacija moći da vam preporuči laboratorijske testove na osnovu sveobuhvatnog sagledavanja stanja vašeg organizma (prisutne simptome, tegobe, učestalost i pojavu pojavu istih koji verovatno, u velikoj meri, utiču na kvalitet svakodnevnog života).

SAZNAJ VIŠE

hormoni stitne zlezde

          Štitna žlezda  – hormoni štitne žlezde utiču na rad svih ćelija.

Reference:

Persky VW, Turyk ME, Wang L, Freels S, Chatterton R Jr, Barnes S, Erdman J Jr, Sepkovic DW, Bradlow HL, Potter S. Effect of soy protein on endogenous hormones in postmenopausal women. Am J Clin Nutr. 2002 Jan; 75( 1): 145– 153. Erratum in: Am J Clin Nutr. 2002 Sep; 76( 3): 695

Toscano V, Conti FG, Anastasi E, Mariani P, Tiberti C, Poggi M, Montuori M, Monti S, Laureti S, Cipolletta E, Gemme G, Caiola S, Di Mario U, Bonamico M. Importance of gluten in the induction of endocrine autoantibodies and organ dysfunction in adolescent celiac patients. Am J Gastroenterol. 2000 Jul; 95( 7): 1742–1748.

 Ellingsen DG, Efskind J. Effects of low mercury vapour exposure on the thyroid function in chloralkali workers. J Appl Toxicol. 2000 Nov– Dec; 20( 6): 483– 489.

 Galletti PM, Joyet G. Effect of fluorine on thyroidal iodine metabolism in hyperthyroidism. J Clin Endocrinol Metab. 1958 Oct; 18( 10): 1102– 1110.

                                 

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn
Podeli na mrežama:
Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Beo-lab tim odgovara na vaša pitanja

Poruči analize onlajn i ostvari popust od 10%

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

 • Prednost pri dolasku u laboratoriju
 • Obavite konsultacije pri izboru analiza
 • Kupite testove svojim članovima porodice