Pratite nas

Cink

Šifra TOX17 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Cink se koristi kao pomoć u dijagnostici i praćenju niza poremećaja koji za posledicu imaju snižen nivo cinka, dok povećan nivo cinka nije klinički značajan.

710din

Vađenje krvi

Šta je Cink?

Cink je esencijalni element koji u organizmu ima višestruke uloge. Cink ulazi u sastav mnogih enzima i ključan je za normalno zarastanje rana.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

Cink se koristi kao pomoć u dijagnostici i praćenju niza poremećaja koji za posledicu imaju snižen nivo cinka, dok povećan nivo cinka nije klinički značajan.

Cink se određuje osobama koje su na dugotrajnoj parenteralnoj prehrani, osobama koje imaju oboljenja: digestivnog trakta (ulcerozni kolitis, Kronovu bolest, regionalni enteritis, spru, intestinalni bajpas), cirozu jetre, maligna oboljenja, opekotine, a koja mogu da imaju nizak nivo cinka, kao i osobama koje imaju dijagnostifikovan snižen nivo cinka da se prati uspešnost terapije.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv), 24h urin
Obrtno vreme: 1 dan

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.