Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Glutenska enteropatija (Celijakija) – Prošireni panel

Šifra PRF110 Kategorije , ,

Kratak opis analize

Intolerancija na gluten je neimunološka reakcija na hranu, kada unos određenih namirnica koje sadrže gluten, izazivaju tegobe i simptome svaki put nakon unosa te hrane i mogu dovesti do zapaljenskih procesa u organizmu. Intolerancije na hranu su najčešće uzrokovane nedostatkom ili odsustvom enzima potrebnog za varenje hrane u tankom crevu.

11,241.00din

Analiza nije dostupna za poručivanje.

Intolerancija na gluten simptomi

Za razliku od alergije, intoleracija na gluten ne pokreće imuni sistem. Međutim, intolerancija na gluten može prouzrokovati neke od istih simptoma kao u slučaju alergijske reakcije i osetljivosti na hranu, pa su ljudi često zbunjeni i nisu sigurni da li se radi o alergijskoj reakciji ili samo o intoleranciji na hranu.

Najčešći simptomi intolerancije na gluten su:

  • Digestivne smetnje i tegobe poput grčeva i bola u stomaku, nadimanje, gorušica itd.
  • Psihološke promene poput osećaja umora, pojave nesanice, promene raspoloženja (depresija, anksioznost)
  • Neurološke tegobe poput glavobolje, migrene, oslabljene koncentracije itd.
  • Promene na koži (svrab, osip, crvenilo)

Intolerancija na gluten (prošireni panel)

U svim Beo-lab laboratorijama možete uraditi Intolerancija na gluten (prošireni panel) koji obuhvata praćenje sledećih parametara:

IgA-Imunoglobulin A

Imunoglobulin A (IgA) se obično određuje zajedno sa testovima antitela na tkivnu transglutaminazu, antitela na glijadin i endomizijalna antitela. Ovaj test se radi da bi se otkrio nedostatak IgA, koji se javlja kod oko 2-3% ljudi sa celijakijom (enteropatija osetljiva na gluten).

Ako imate nedostatak IgA, test za tTG-IgA može biti negativan čak i ako imate celijakiju (lažno negativni rezultati testa). Određen broj pacijenata sa celijakijom ima nedostatak IgA. Stoga, ako je rezultat serumskog IgA tTG negativan, ali je klinička sumnja na bolest velika, može se razmotriti određivanja ukupnog IgA u serumu.

Ne preporučuje se kao skrining test kod asimptomatskih pacijenata.

Antitela na tkivnu transglutaminazu IgA

Test tkivne transglutaminaze IgA (tTg-IgA) se koristi da pomoć lekarima da postave ili isključe dijagnozu osteljivosti na gluten i/ili celijakije. Imuni sistem pogrešno prepoznaje da je gluten (protein u pšenici, ječmu, raži i ovsu) strano telo. Ako imate celijakiju, vaš imuni sistem se aktivira kada unesete gluten i tretira ga kao pretnju. Imuni sistem počinje da proizvodi antitela protiv glutena.

Pojedinci sa intolerancijom na gluten mogu osetiti olakšanje uključivanjem suplementacije digestivnih enzima koji pomažu u ublažavanju simptoma, smanjujući količinu glutena u ishrani ili u potpunosti da eliminišu gluten iz svoje ishrane.

Antitela na tkivnu transglutaminazu IgG

IgA je korisniji u otkrivanju osetljivosti na gluten i celijakije jer se stvara u tankom crevu, gde gluten izaziva upalu i iritaciju kod osetljivih ljudi. Nivoi IgG su manje specifičan parametar jer mogu biti povišeni u drugim autoimunim bolestima (juvenilni dijabetes, autoimuni tireoiditis itd.), ali se i dalje mogu koristiti u dijagnostici celijačne bolesti, posebno kod ljudi koji imaju nedostatak imunoglobulina A (IgA).

Takođe, koristan je test u praćenju uspešnosti primenje terapije kod osoba koji imaju dijagnozu celijakije.

Ovaj parametar može biti pozitivan i kod uporne i dugotrajne osetljivosti na gluten.

Antitela na glijadin IgA

IgA antitela na glijadin se određuju zajedno sa testovima na antitela na tkivnu transglutaminazu, i enodmizijalna antitela. IgA antitela na glijadin će biti pozitivna kod određenog broja pacijenata koji su intolerantni na gluten jer se stvaraju u tankom crevu, gde gluten izaziva upalu i iritaciju kod osetljivih ljudi.

 

Antitela na glijadin IgG

Ovaj test detektuje nivo IgG antitela na deamidirani glijadin (DMG) u krvi. Glijadin je jedan od glavnih proteina u glutenu. Test se koristi da bi se otkrilo da li ste netolerantni na gluten ili imate celijakiju.

 

Endomizijalna IgA antitela

Endomizijalna IgA antitela se nalaze kod 90% pacijenata sa celijakijom. Ova antitela su veoma specifičan i osetljiv marker za celijakiju i herpetiformni dermatitis.

Ako imate celijakiju, vaš imuni sistem burno reaguje na gluten pa organizam stvara antitela na gluten koja izazivaju oticanje creva i nazivaju se endomizijalna antitela (EMA). Ovaj test detektuje tip antitela koji je veoma specifičan za osobe sa celijakijom pa iz tog razloga primena ovog testa značajno smanjuje potrebu za izvođenjem višestruke biopsije tankog creva (naročito korisno u dečijoj populaciji).

Ako se ne detektuju, bolest može oštetiti sluzokožu tankog creva i u potpunosti sprečiti tanko crevo da apsorbuje hranljive materije iz hrane.

 

Endomizijalna IgG antitela

Testovi IgG antitela na endomizijum, kao i na glijadin se koriste kao dodatni testovi u dijagnostici glutenske enteropatije, posebno kada su nivoi antitela na transglutaminazu samo blago pozitivni pa lekar ne može doneti odluku samo na osnovu tih rezultata.

 

Rezultati IgG endomizijalnih antitela se takođe mogu koristiti za praćenje usklađenosti sa ishranom bez glutena (gluten free diet).

 

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

Vađenje krvi možete obaviti bilo kada u toku radnog vremena laboratorije, jer ovo testiranje ne zahteva posebnu pripremu. Preporuka je da uzorkovanje ne bude odmah nakon konzumiranja obroka.

Ako uradite testove dok ste na eliminacionoj dijeti bez glutena, rezultati testa možda neće biti tačni. Trebalo bi da jedete gluten bar u jednom obroku dnevno, svakog dana tokom 6 nedelja pre nego što uradite ovo testiranje.

Vreme izdavanja rezultata

Rezultate analiza imunoglobulina A možete očekivati u toku istog dana, dok se na IgA i IgG antitela na tkivnu transglutaminazu i glijadin čeka do 2 radna dana. Nešto više vremena je potrebno da se uradi testiranje na IgA i IgG enodmizijalna antitela pa rezultat možete čekati do 16 radnih dana.

Tumačenje dobijenih rezultata

Serološko testiranje i biopsija tankog creva su veoma osetljivi i specifični u postavljanju dijagnoze, posebno kod pacijenata sa simptomima koji ukazuju na celijakiju i kod onih sa povećanim rizikom (npr. porodična istorija, autoimune bolesti poevzane sa ovim poremećajem). Dijagnostičko testiranje se mora obaviti dok je pacijent na dijeti koja uključuje hranu koja sadrži gluten.

Pošto serološki testovi mogu imati lažno pozitivne ili lažno negativne rezultate, ne mogu se koristiti kao jedini marker za dijagnozu celijakije. Međutim, pozitivni serološki markeri mogu ukazivati na potrebu za daljom procenom sa biopsijom tankog creva, posebno kod pacijenata sa povećanim rizikom. Pacijente sa pozitivnom serologijom bi trebalo uputiti na pregled kod gastroenterologa, radi eventualne biopsije tankog creva, trenutnog zlatnog standarda za konačnu potvrdu celijakije.

Lekar može predložiti da uradite i genetički test HLA tipizacija DQ2/DQ8. Ovim testom se isključuje prisustvo određenih varijanti ovih gena, pa samim tim i celijakija kod pacijenta. Sa druge strane, genetičkim testovima se ne postavlja dijagnoza celijakije, budući da će samo određeni procenat testiranih osoba pozitivnih na analiziranje genske varijante, razviti simptome ovog stanja. Dati test se preporučuje od strane lekara, tek nakon što serološki testovi pokažu vrednosti koje bi mogle ukazivati na postojanje celijakije.

BM27 HLA tipizacija DQ2/DQ8 (celijačna bolest)

NAPOMENA: Ukoliko se dobije negativan nalaz serološkog testiranja na ispitivana antitela, a klinička slika upućuje na postojanje celijakije ili da ste osetljivi na gluten, trebalo bi se obratiti gastroeneterologu za dalju dijagnostiku, kako kliničku, tako i laboratorijsku.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.