Pratite nas

Tkivna transglutaminaza-IgG Antitela

Šifra IM307 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 2 dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Transglutaminska IgG antitela se koriste kao pomoć u dijagnostici celijačne bolesti i praćenju efikasnosti terapije.

1,160din

Vađenje krvi

Šta su Transglutaminska antitela?

Transglutaminska antitela  IgG su auto-antitela. Auto-antitela su antitela koja greškom reaguju sa sopstvenim tkivom ili organom pojedinca.

Kad organizam prestane da razlikuje strane od sopatvenih antigena, nastaju autoantiitela koja reaguju sa sopstvenim ćelijama, tkivima ili organima, što za posledicu može da ima zapaljenje i/ili dusfunkciju organa ili sistema organa, što dovodi do nastanka obolenja poznatih kao autoimuna obolenja.

Organizam može da produkuje jedno ili više autoantitela.

 

Zašto se određuju i kod koga ih treba određivati?

Transglutaminska antitela IgG antitela se koriste kao pomoć u dijagnostici celijačne bolesti i praćenju efikasnosti terapije.

Ova antitela se određuju osobama koje imaju znakove i simptome celijačne bolesti (hronični prolivi, gubitak težine, anemija), kod članova familije osoba kod kojih je postavljena dijagnoza celijačne bolesti, kao i osobama kod kojih je postavljena dijagnoza celijačne bolesti za praćenje uspešnosti terapije.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)
Obrtno vreme: 2 dana

Kod osoba kod kojih se ova antitela određuju u cilju postavljanja dijagnoze potrebno je da prate uputstva svog lekara pre nego pristupe određivanju pošto je potrebno da neko vreme unose namirnice koje sadrže gluten.

Osobe koje ova antitela određuju radi praćenja uspešnosti terapije posebna priprema nije potrebna, samo je poželjno da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.