Pratite nas

Antikardiolipinska antitela IgM

Šifra IM327 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 2 dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Antikardiolipinska antitela IgM se određuju osobama koje su iskusile jednu ili višestruku trombozu, osobama ženskog pola koje su imale višestruke pobačaje i/ili komplikacije u trudnoći (naročito u 2. i 3. trimestru), kao i osobama koje imaju znakove i simptome nekih autoimunih oboljenja (sistemski lupus).

1,260din

Vađenje krvi

Šta su Antikardiolipinska antitela IgM?

Antikardiolipinska antitela IgM su auto-antitela. Auto-antitela su antitela koja greškom reaguju sa sopstvenim tkivom ili organom pojedinca.

Kad organizam prestane da razlikuje strane od sopstvenih antigena, nastaju autoantitela koja reaguju sa sopstvenim ćelijama, tkivima ili organima, što za posledicu može da ima zapaljenje i/ili dusfunkciju organa ili sistema organa, što dovodi do nastanka oboljenja poznatih kao autoimuna oboljenja.

Organizam može da produkuje jedno ili više autoantitela.

 

Zašto se određuju i kod koga ih treba određivati?

Antikardiolipinska antitela se koriste kao pomoć u otkrivanju uzroka višestrukih pobačaja i komplikacija u trudnoći kod osoba ženskog pola i kao pomoć u dijagnostici tromboza, kad se određuje zajedno sa parametrima stečenih trombofilija (APCR, protein C, protein S, lupus antikoagulans, antitrombin, PAI, beta-2-glikoprotein antitela i antifosfolipidna antitela).

Ponekad se određuje kao pomoć u dijagnostici autoimunih oboljenja.

Antikardiolipinska antitela se određuju osobama koje su iskusile jednu ili višestruku trombozu, osobama ženskog pola koje su imale višestruke pobačaje i/ili komplikacije u trudnoći (naročito u 2. i 3. trimestru), kao i osobama koje imaju znakove i simptome nekih autoimunih oboljenja (sistemski lupus).

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)
Obrtno vreme: 2 dana

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

 

SAZNAJ VIŠE

TROMBOFILIJE – faktori, urođene trombofilije i genetičke analize

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.