Call Centar: +381 11 3622888

Antifosfolipidna antitela IgM

Šifra CHSR30 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 2 radna dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Antifosfolipidna antitela IgM se određuju osobama koje su iskusile jednu ili višestruku trombozu, osobama koje imaju neočekivano produženo aPTT, kao i osobama ženskog pola koje su imale višestruke pobačaje i/ili komplikacije u trudnoći.

1,490.00din

Vađenje krvi
Imunohemija - Eliza logo Beo-lab

Šta su Antifosfolipidna antitela IgM?

Antifosfolipidna antitela IgM su auto-antitela. Auto-antitela su antitela koja greškom reaguju sa sopstvenim tkivom ili organom pojedinca.

Kad organizam prestane da razlikuje strane od sopstvenih antigena, nastaju autoantitela koja reaguju sa sopstvenim ćelijama, tkivima ili organima, što za posledicu može da ima zapaljenje i/ili disfunkciju organa ili sistema organa, što dovodi do nastanka oboljenja poznatih kao autoimuna oboljenja.

Organizam može da produkuje jedno ili više autoantitela.

 

Zašto se određuji i kod koga ih treba određivati?

Antifosfolipidna antitela se koriste kao pomoć u otkrivanja uzroka višestrukih pobačaja i komplikacija u trudnoći kod osoba ženskog pola i kao pomoć u dijagnostici tromboza ili neočekivanog produženog aPTT-a, kad se određuje zajedno sa paramtrima stečenih trombofilija (APCR, protein C, protein S, lupus antikoagulans, antitrombin, PAI, beta-2-glikoprotein antitela i antikardiolipinska antitela). Ponekad se određuje kao pomoć u dijagnostici autoimunih oboljenja.

Antifosfolipidna antitela se određuju osobama koje su iskusile jednu ili višestruku trombozu, osobama koje imaju neočekivano produženo aPTT, kao i osobama ženskog pola koje su imale višestruke pobačaje i/ili komplikacije u trudnoći (naročito u 2. i 3. trimestru).

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)

Obrtno vreme: 2 dana

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

 

SAZNAJ VIŠE

TROMBOFILIJE – faktori, urođene trombofilije i genetičke analize

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.