Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Antitela na glijadin IgA

Šifra IM319 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 2 radna dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Antigliadinska antitela IgA – Ova antitela se određuju osobama koje imaju znakove i simptome celijačne bolesti, kod članova familije osoba kod kojih je postavljena dijagnoza celijačne bolesti, kao i osobama kod kojih je postavljena dijagnoza celijačne bolesti za praćenje uspešnosti terapije.

1,460.00din

Vađenje krvi
Imunohemija - Eliza logo Beo-lab

Šta su Antiglijadinska antitela?

Antiglijadinska antitela IgA su auto-antitela. Auto-antitela su antitela koja greškom reaguju sa sopstvenim tkivom ili organom pojedinca.

Kad organizam prestane da razlikuje strane od sopstvenih antigena, nastaju autoantiitela koja reaguju sa sopstvenim ćelijama, tkivima ili organima, što za posledicu može da ima zapaljenje i/ili disfunkciju organa ili sistema organa, što dovodi do nastanka oboljenja poznatih kao autoimuna oboljenja.

Organizam može da produkuje jedno ili više autoantitela.

 

Zašto se određuju i kod koga ih treba određivati?

Antiglijadinska antitela IgA  se koriste kao pomoć u dijagnostici celijačne bolesti i praćenju efikasnosti terapije.

Ova antitela se određuju osobama koje imaju znakove i simptome celijačne bolesti (hronični prolivi, gubitak težine, anemija), kod članova familije osoba kod kojih je postavljena dijagnoza celijačne bolesti, kao i osobama kod kojih je postavljena dijagnoza celijačne bolesti za praćenje uspešnosti terapije.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)

Obrtno vreme: 2 dana

Kod osoba kod kojih se ova antitela određuju u cilju postavljanja dijagnoze potrebno je da se prate uputstva lekara pre nego što se pristupi određivanju pošto je potrebno da neko vreme unose namirnice koje sadrže gluten.

Osobe koje ova antitela određuju radi praćenja uspešnosti terapije posebna priprema nije potrebna, samo je poželjno da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.