Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Vitamin B6 (PIRIDOXAL)

Šifra CH142 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 16 radnih dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Vitamin B6, jedan je od 8 vitamina B-kompleksa. Svi vitamini B-kompleksa pomažu telu da pretvori hranu (ugljene hidrate) u gorivo (glukozu), koje telo koristi za proizvodnju energije. Vitamini B-kompleksa, takođe pomažu telu u metabolizmu masti i proteina. Svi vitamini B su rastvorljivi u vodi, što znači da ih telo ne skladišti ili ih čuva u jako malim količinama.

2,200.00din

Vađenje krvi
Imunohemija logo Beo-lab

Šta je Vitamin B6?

Vitamin B6 je važan za normalan razvoj mozga, kao i za održavanje zdravlja nervnog i imunološkog sistema. Takođe, vitamin B6 je značajan za metabolizam masti, ugljenih hidrata i proteina. Piridoksin, piridoksal i piridoksamin su oblici vitamina B6. Piridoksal 5’ fosfat (PLP) je aktivni oblik koenzima.

Vitamin B6 kao koenzim obavlja širok spektar funkcija u telu, sa aktivnim učešćem u više od 100 enzimskih reakcija, uglavnom u vezi sa metabolizmom proteina. Vitamin B6 takođe igra ulogu u kognitivnom razvoju kroz biosintezu neurotransmitera i u održavanju normalnog nivoa homocisteina u krvi.

Vitamin B6 se nalazi u širokom spektru namirnica. Najbogatiji izvori vitamina B6 uključuju ribu, goveđu jetru i meso drugih organa, zatim krompir i drugo skrobno povrće i voće (osim citrusa). Izvori vitamina B6 su takođe i žitarice, mahunarke i jaja, a često se koristi sa drugim vitaminima B u proizvodima kompleksa vitamina B.

Kada se radi analiza vitamin B6?

Nedostatak vitamina B6 je povezan sa mikrocitnom anemijom, elektroencefalografskim abnormalnostima, dermatitisom sa heilozom (ljuštenje na usnama i pukotina u uglovima usta) i glositisom (otečenim jezikom), depresijom i konfuzijom, kao i sa oslabljenom funkcijom imuniteta.

Pojedinci sa graničnom koncentracijom vitamina B6 ili blagim nedostatkom možda neće imati znakove ili simptome nedostatka mesecima ili čak godinama. Nedostatak vitamina B6 najčešće se javlja kada su drugi vitamini B-kompleksa takođe sniženi, posebno vitamin B12 i folna kiselina.

Određene bolesti mogu povećati rizik od razvoja nedostatka vitamina B6 ometanjem njegove apsorpcije:

  • Hronična oboljenja bubrega
  • Autoimuni crevni poremećaji kao što su celijakija, ulcerozni kolitis i Kronova bolest
  • Autoimuni inflamatorni poremećaji kao što je reumatoidni artritis
  • Alkoholizam

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

Vađenje krvi se vrši nakon noćnog gladovanja od 10 do 12 sati, ujutru na prazan stomak.

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat možete očekivati kroz 16 radnih dana.

Tumačenje dobijenih rezultata

Rezultate testa tumači lekar koji vas je uputio na ovo testiranje.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.